بررسی رابطة میزان لاکتات و پتاسیم سرم با علائم بالینی سندرم اسهال گوسالههای ارجاعی به کلینیک دامهای بزرگ دانشگاه آزاد تبریز(میاندوآب)
الموضوعات :
امیرپرویز رضائی صابر
1
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
محمد نوری
2
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران)
علی حسن پور
3
(گروه علوم درمانگاهی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
شهرام فرهنگ
4
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
اکبر ارفعی آخوله
5
(دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز، تبریز، ایران)
الکلمات المفتاحية: پتاسیم, علائم بالینی, سرم, گوساله, اکتات, سندرم اسهال,
ملخص المقالة :
اسهال در گوسالههای تازه متولد شده اغلب با اسیدوز متابولیک همراه است که عمدهترین عامل ایجاد کنندة نشانههای مربوط به سندرم اسهال نظیر بیحالی، زمینگیری، کاهش قدرت مکش و... میباشد. جهت آگاهی از میزان اسید لاکتیک خون در گوسالههای اسهالی از 100 رأس گوسالة مبتلا به اسهال و 20 رأس گوساله سالم بهعنوان گروه شاهد که به کلینیک مراجعه کرده بودند، نمونهگیری بهعمل آمد. در این ارتباط تعداد 120 نمونه خونی از ورید وداجی توسط لوله ونوجکت اخذ گردید و سرم آنها با استفاده از سانتریفیوژ جدا شده و در میکروتیوبها در دمای 20-درجة سانتیگراد تا انجام آزمایشات، فریز شدند و سپس با استفاده از روش آنزیمی میزان اسید لاکتیک سرم اندازهگیری شد. در این مطالعه میانگین اسید لاکتیک در گوسالههای اسهالی mmol/lit 02/0 ± 72/4 و در گوسالههای سالم mmol/lit 05/0 ± 2/1بهدست آمد. همچنین مقادیر پتاسیم در گوسالههای سالم و اسهالی بهترتیب mmol/lit 03/0±20/4 وmmol/lit 01/0±70/6 بهدست آمد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که ارتباط معنیداری بین اسهال و میزان اسید لاکتیک و مقدار پتاسیم سرم وجود داشته (01/0 p<) و در گوسالههای اسهالی میزان اسید لاکتیک و پتاسیم سرمی افزایش یافته که مسبب علائمی چون کاهش تعداد ضربان قلب، تنفس و دمای بدن حیوان میباشد.