بررسی سرولوژیکی بروسلوز گوسفند و بز درکشتارگاه های استان آذربایجانشرقی درسال 84-1383
الموضوعات :افشین جوادی 1 , قهرمان اکرمی نوجه ده 2 , محمدرضا جوادی 3 , مهدی احمد خانلی 4
1 - گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکدة دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران.
2 - معاونت غذا و دارو، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تبریز، تبریز، ایران.
3 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران.
4 - دانش آموخته دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی تبریز، تبریز، ایران.
الکلمات المفتاحية: گوسفند, گوشت, بز, کشتارگاه, بروسلوز,
ملخص المقالة :
چکیده بروسلوز بیماری مشترک انسان و دام می باشد که از طریق مصرف شیر و لبنیات آلوده و یا تماس با گوشت و فرآورده های خام دامی آلوده قابل انتقال به انسان می باشد. لذا تعیین میزان گوشت های گوسفند و بز آلوده به جرم بروسلا به دلیل خطر انتقال بروسلوز به انسان هدف این مقاله می باشد. برای انجام این مطالعه، تعداد 441 نمونه خون از گوسفندان و 300 نمونه خون بز کشتار شده در کشتارگاه های استان آذر بایجانشرقی، به طریقه جمع آوری مستقیم هنگام ذبح با خصوصیات سنی یک سال به بالا و از جنس ماده برداشته شد. ابتدا با روش رز بنگال نمونه های مثبت جدا شدند و با روش رایت و 2-ME عیار سنجی گردیدند. نتایج طبق جداول استاندارد دامپزشکی قرائت شده و با آزمون آماری مربع کای آنالیز گردیدند . در این بررسی، میزان مبتلایان گوسفندی 53/4 درصد و بزها 33/5 درصد بود. میزان شیوع بروسلوز گوسفند و بز در شبستر بطور معنی داری بیشتر از شهرهای دیگر بود (01/0>P)، ولی اختلاف معنی داری بین بروسلوز گوسفند و بز مشاهده نگردید.
حاتمی، ح. (1381): اپیدمیولوژی بالینی و کنترل بیماری های مرتبط با بیوتروریسم، گفتار نهم، تهران، انتشارات شرکت سهامی انتشار، صفحه: 260- 195.
2- ذوقی، ا. (1372): بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان (زئونوزها)، جلد اول، چاپ دوم، تهران، انتشارات مرکز نشر صدا، صفحه: 320-153.
3- Al-Shamahy, H.A. (1999): Seropositivity for brucellosis in a sample of animals in the Republic of Yemen.. Eastern Mediterranean Health Journal. 5:1035-1041.
4- Benkirane, A. (2006): Ovine and caprine brucellosis world distribution and control/eradication strategies in West Asia/North Africa region, Small Ruminant Reaserch. 62:19-25.
5- Clinical recognition and management of patients exposed to biological walfare agents (1997): Available at: http://www.jama.ama-assn.org/issues/v2.htm
6- Collins, W. (1999): Meat Hygiene. 10th ed. Philadelphia, pp: 411-510.
7- Issa, H. and Jamal, M. (1999): Brucellosis in children in South Jordan. Eastern mediterranean health journal. 5: 895-902.
8-Kiel, F.W. and Khan, M.Y. (1989): Brucellosis in Saudi Arabia. Social science and medicine. 29:999-1001.
9- Mandell, G.L., Douglas, R.G. and Bennett, J.E. (1990): Principle & practice of infectious diseases. 3rded. Churchill Livingstone, pp: 1735-1742.
10- Mehta, F.R. and El-Mauly, K.N. (1990): Is brucellosis a public health problem in Oman? Medical newsletter. 6:11-4.
11- Minas, A. (2006): Control and eradication of brucellosis in small ruminants. Small Ruminant Reaserch. 62: 101-107.
12- Nielsen, K. (2005): Evaluation of serological tests for detection of caprine antibody to brucella melitensis. Small Ruminant Reaserch. 56: 253-258.
13- Refai, M. (2002): Incidence and control of Brucellosis in the Near East Region. Veterinary Microbiology. 90: 81-110.
14- Zowghi, E. and Ebadi, A. (1982): Typing of brucella isolates in IRAN. Arch. Ins. Razi, pp: 36- 114.