اثر ضد باکتریایی اسانس رزماری و ریحان بر باکتریهای اصلی ورم پستان گاو
رضا راه چمنی
1
(
استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، ایران
)
سامان ضرونی
2
(
دانش آموخته گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، ایران
)
فرزاد قنبری
3
(
استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه گنبد کاووس،گنبد کاووس، ایران
)
الکلمات المفتاحية: اثر ضد باکتریایی, رزماری, ریحان, ورم پستان,
ملخص المقالة :
برای درمان بیماریهای باکتریایی با توجه به عوارض مصرف آنتیبیوتیکها نیاز به مواد ضدباکتریایی جدید و طبیعی است و یکی از این مواد روغنهای اسانسی گیاهان دارویی هستند لذا این مطالعه بهمنظور بررسی فعالیت ضدباکتریایی اسانسهای رزماری و ریحان و مقایسه آنها با آنتیبیوتیکهای جنتامایسین و آموکسیسیلین/کلاولونات علیه باکتریهای استافیلوکوکوس آرئوس، استرپتوکوکوس آگالاکتیه و اشریشیاکولای انجام شد. شناسایی ترکیبات شیمایی اسانس بهروش گاز کروماتوگرافی انجام شد. حداقل غلظت مهاری و حداقل غلظت کشندگی اسانسها به روش رقیقسازی لولهای و حساسیت باکتری به اسانسها و آنتیبیوتیکها با استفاده از دیسک دیفیوژن تعیین گردید و تاثیر اسانسها بر منحنی رشد باکتریها در ساعتهای 0، 6، 10 و 24 مطالعه شد. مهمترین ترکیبات رزماری کارن ( 11/45 درصد)، اکالیپتول (62/20 درصد)، و ریحان استراگول (42/70 درصد)، کارن (99/17 درصد) بودند. محدوده حداقل غلظت مهاری و کشندگی به ترتیب در اسانس رزماری 312/0-078/0 و 625/0-312/0 درصد و ریحان 312/0-039/0 و 625/0-078/0 درصد بود. در دیسک دیفیوژن اثر هر دو اسانس بر استافیلوکوکوس آرئوس و استرپتوکوکوس آگالاکتیه تفاوت معنیداری با جنتامایسین نداشت ولی اثر ضد باکتریایی بر اشریشیاکولای بطور معنیداری کمتر از جنتامایسین بود (05/0>p). در منحنی رشد، در ساعت 24 اسانس رزماری و ریحان تعداد اشریشیاکولای و استافیلوکوکوس آرئوس و اسانس ریحان تعداد استرپتوکوکوس آگالاکتیه را بصورت معنیداری کاهش دادند(05/0>p). بهطورکلی، هر دو اسانس اثر ضدباکتریایی قابل قبولی داشتند که علیه استافیلوکوکوس آرئوس و استرپتوکوکوس آگالاکتیه تفاوت معنیداری با جنتامایسین نداشت و مطالعات بالینی برای درمان سایر بیماریها از جمله ورم پستان توصیه میشود.