بررسی آداب وعادات غذایی مغولان
الموضوعات :پریسا قربان نژاد 1 , مریم طالبی 2
1 - گروه تاریخ و تمدن اسلامی- دانشکده الهیات- دانشگاه الزهرا - تهران - ایران
2 - گروه تاریخ و تمدن ملل اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارومیه
الکلمات المفتاحية: "مغول", "شیر", "قمیز", "گوشت", "شکار",
ملخص المقالة :
چکیده : غذا معانی گوناگونی در زندگی انسان دارد. غذا های ملی و بومی اقوام و ملل مختلف حیات زیستی و فرهنگی آنان را به نمایش میگذارد. ترجیح طعم، ذائقه، شیوه تدارک و ابزار به کار رفته، آداب و رسوم و آیین های تهیه غذا، پیچیدگی های خاصی را در بستر فرهنگ نشان می دهد. که بازگوکننده شیوه اندیشه و سنن فرهنگی و اجتماعی آن ملتها ست.هدف این مطالعه بررسی غذا و نحوه تهیه آن در میان قوم مغول است و برای تحقّق آن، روش پژوهش توصیفی تحلیلی بکاررفته است. نتایج به دست آمده، نشان می دهد که تنوع قابل ملاحظه ای در مؤلفه های غذایی بومی، منابع غذایی و آیینهای تغذیه ای قوم مغول وجود داشته و منبع مهمی برای پایداری و انسجام اجتماع مغول بوده است. خوراک اصلی آنان در سازگاری با محیط وبا توجه به رونق دامداری، گوشت و لبنیات بود و در نوشیدنی ها، شیر خصوصا به صورت تخمیر شده، مورد اقبال بوده است. مغولان از خوردن غذاهای سنگین پرهیز می کردند. مهمان نواز و در برابر گرسنگی متحمل بودند.البته عادات غذایی بر خلقیات مغولان نیز تاثیر داشته است. پس از ورود به ایران، از عادات غذایی ایرانیان تاثیر پذیرفتند و به خوردنی هایی غیر از گوشت و لبنیات روآوردند.
_||_