اثر سرکه قارچ خوراکی (Agaricus bisporus) بر متابولیسم چربی در رت های چاق حاصل پرخوری
الموضوعات :فرهنگ مراقبی 1 , حمیدرضا صمدی خواه 2
1 - دانش آموخته دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ،دانشکده علوم پایه، گروه علوم و فناوری های زیستی
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز ،دانشکده علوم پایه، گروه علوم و فناوری های زیستی
الکلمات المفتاحية: چاقی, رت نژاد ویستار, ژن PPAR, ژن GLUT4, ژن Adiponectin, ژن LPL,
ملخص المقالة :
چکیده:مقدمه: چربی یکی از مهمترین ترکیبات رژیم غذایی انسان به شمار میآیند. بدن انسان برای انجام فعالیتهای روزانه خود به مصرف چربیها نیاز دارد. در صورت تغذیه زیاد با کربوهیدرات ها، کم تحرکی یا عوامل ژنتیکی برخی افراد دچار چاقی می شوند. چاقی و اضافه وزن یک بیماری نسبتا خطرناک است. تولید سرکه از مواد مختلف از دیرباز مورد توجه بوده و به عنوان یک نوشیدنی موثر در لاغری مورد استفاده قرار می گیرد.هدف این پژوهش بررسی اثر سرکه تهیه شده از قارچ دکمه ای روی چاقی است.روش ها: 12 سر رت نر نژاد ویستار هشت هفته ای طی 4 هفته با تغذیه زیاد و تحرک کم چاق شدند. تاثیر سرکه قارچ خوراکی طی 2 هفته بر روی چاقی با سه تیمار (گروه شاهد(VS) گروه سرکه جوشیده ml2 V1))، گروه سرکه جوشیده ml 1(V2) و گروه سرکه خام ml 2 (V3) به ازای هر کیلوگرم وزن) مورد بررسی قرار گرفت. تیمار سرکه به کمک سوزن های بلند گاواژ مستقیم به معده رت ها وارد گردید.نتایج: تمام تیمار ها باعث کاهش وزن معنی دار (p<0.01) شد. تعدادی از ژن های موثر در ساخت چربی در کبد مورد بررسی قرار گرفت. افزایش بیان ژن GLUT4 در جلوگیری از لیپوژنز در همه تیمار های رت های چاق با پر خوری موثر بودند . افزایش بیان ژن PPARمعنی دار نبود. افزایش بیان ژن Adiponectin موثر در افزایش لیپولیز در همه تیمار های رت های چاق با پر خوری موثر بودند. در حالی که افزایش بیان ژن LPL معنی دار نبود. هر 3 تیمار سرکه قارچ نقش مثبتی روی کاهش آنزیم های کلیه ای ALT وALP داشت. تیمار V2 سرکه قارچ سبب کاهش کلسترول و تری گلیسیرید شد.بحث: مشخص گردید که سرکه قارچ خوراکی سبب لاغری شده ضمنا اثرات حفاظتی مثبتی روی کبد نیز دارد.
_||_