بررسی اثر فرآیند تهیه خیارشور بر میزان باقیمانده آفتکش متالاکسیل و دیازینون در محصول خیار سنتی
الموضوعات :مرضیه صادقی 1 , شیوا دهقان آبکنار 2 , نازنین خاکی پور 3
1 - گروه صنایع غذایی، واحد سوادکوه، دانشگاه آزاد اسلامی، سوادکوه، ایران
2 - دانشیار گروه شیمی، واحد سوادکوه، دانشگاه ازاد اسلامی، سوادکوه، ایران
3 - استادیار گروه کشاورزی، واحد سوادکوه، دانشگاه ازاد اسلامی، سوادکوه، ایران
الکلمات المفتاحية: خیار, دیازینون, متالاکسیل, خیارشور, کروماتوگرافی گازی با طیف سنجی جرمی,
ملخص المقالة :
مقدمه: به منظور حفظ سلامت غذا، کنترل باقیمانده آفت کش ها در غذا بخصوص صیفی جات و سبزیجات امری ضروری است. دیازینون و متالاکسیل به عنوان یک آفت کش شیمیایی به دلیل طیف اثر بخشی گسترده ای که دارد مورد توجه بسیاری از تولید کنندگان محصولات کشاورزی قرارگرفته است، اما درصورت عدم رعایت دوره ماندگاری آن، وجود بقایای سم در محصولات، سلامت مصرف کنندگان را به شدت به مخاطره می اندازد هدف: در این مطالعه اثر دو نوع سم دیازینون و متالاکسیل در سم پاشی بوته های خیار و اثر فرایند تبدیل خیارشور بر باقیمانده سموم ارزیابی شد. مواد و روشها: میزان باقیمانده سم متالاکسیل پس از 3، 5 و 7 روز در متالاکسیل و میزان باقیمانده سم دیازینون پس از 3، 5، 7 و 10 روز در خیارهای برداشت شده، اندازه گیری گردید. همچنین جهت بررسی اثر فرآیند تهیه خیارشور، میزان باقیمانده سموم درخیارشورها اندازه گیری شد. نتایج: مقدار باقیمانده سم دیازینون در خیار پس از گذشت دوره کارنس10 روزه به مقدار0655/0 میلی گرم بر کیلوگرم رسید. نتایج حاکی از آن بود که تاثیر فرآیند (خیار شور) سبب می شود که میزان سم باقیمانده دیازینون در محصول خیارشور نسبت به واحد میلی گرم سم در کیلوگرم خیار کاهش یابد. با توجه به اثر سودمند فرآیند تبدیلی خیارشور پاستوریزه بر کاهش باقیمانده دیازینون در خیار می توان خیارها را قبل از طی دوره کارنس بدون نگرانی در مورد سپری شدن دوره تاثیر سم برداشت کرد و برای تهیه خیارشور مورد استفاده قرار داد. نتیجه گیری: استفاده از فرآیند های تبدیلی نظیر تبدیل خیار به خیار شور سبب می شود که میزان سم ها و آفت کش هایی که برای محصولات کشاورزی استفاده می شود می تواند با استفاده از این فرآیند ها کاهش یابد که البته این موضوع در این تحقیق در مورد سم متالاکسیل مورد تایید نمی باشد. استخراج آفت کش ها از نمونه ها به روش استخراج با حلال و اندازه گیری توسط دستگاه کروماتوگرافی گازی با طیف سنجی جرمی صورت گرفت.
_||_