کاهش ضایعات محصولات کشاورزی راهبرد اصلی در ارتقا امنیت غذایی
الموضوعات : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییشیلا برنجی 1 , زهرا غفوری نام 2 , فرزانه توسلی کجانی 3
1 - استادیار، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی ، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم وصنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: امنیت غذایی, محصولات کشاورزی, ضایعات کشاورزی, راهبردهای اقتصادی,
ملخص المقالة :
سالانه در جهان حدود 4 میلیارد تن مواد غذایی تولید می گردد که از این مقدار حدود 2/1 تا 2 میلیارد تن تحت شرایط و روش های نامناسب برداشت، حمل و نقل، ذخیره سازی، توزیع و مصرف تبدیل به ضایعات گردیده و از دسترس مصرف کننده خارج می شود. بر اساس گزارش فایو ،حدود 50 درصد محصولات تولید شده در جهان در مراحل تولید و مصرف به صورت ضایعات از چرخه مصرف خارج می شود. ارزش این حجم بالای ضایعات و هدر رفت مواد غذایی بالغ بر 1 تریلیون دلار در سال برآورد شده است. ضایعات کشاورزی و هدر رفت مواد غذایی در ایران بنابر برآوردهای به عمل آمده حدود 30 درصد در سال تخمین زده می شود که این مقدار حدود 3 درصد از کل ضایعات تولیدات کشاورزی و دور ریز مواد غذایی در جهان است. طبق آمار فایو، سالانه حدود 5/43 درصد از محصولات کشاورزی اساسی در کشورهای در حال توسعه در اثر آفات، بیماری ها، علف های هرز، خشکسالی و ... در مراحل مختلف تولید، پس از برداشت، فراوری، توزیع و مصرف از بین می رود. آمارهای جهانی نشان می دهند که در کشورهای در حال توسعه، به طور متوسط 24 درصد از میوه جات و حدود 42 درصد از سبزیجات در فاصله تولید تا رسیدن به دست مصرف کننده از بین می روند. در ایران نیز بر اساس آخرین برآوردها ،حدود 16 درصد از محصولات زراعی و حدود 28 درصد از تولیدات باغی در مراحل مختلف تولید تا مصرف از بین می روند.
_||_