بررسی میزان و سهم اثر عوامل مدیریتی(پرسنلی، بهداشتی و تغذیه ای) بر تلفات معمول در مرغداریهای شرق استان تهران
الموضوعات : مجله فرآوری و ایمنی مواد غذاییراحله طباطبایی شیرازانی 1 , کاظم کریمی 2 , قباد عسکری 3
1 - دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
2 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین- پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران.
3 - استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد ورامین-پیشوا، دانشگاه آزاد اسلامی، ورامین، ایران
الکلمات المفتاحية: عوامل مدیریتی, عوامل بهداشتی, مرغداری گوشتی, تلفات معمول, عوامل تغذیه ای,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثر عوامل مختلف مدیریتی و بهداشتی بر تلفات معمول مرغداری های گوشتی درشرق استان تهران تحقیقی با استفاده از داده های به دست آمده از 40 واحد مرغداری گوشتی به شیوه تکمیل پرسش نامه و مراجعه حضوری و نمونه گیری انجام شد. داده های گردآوری شده شامل: تحصیلات مدیر، سابقه مدیر، کارشناس فنی و کارگر، وزن جوجه یک روزه، فاصله بین دو جوجه ریزی، انجام واکسیناسیون برای بیماری، کیفیت خوراک، افزودنی های خوراک، ضد عفونی سالن و وسایل، میزان تلفات و وضعیت جمع آوری آنها بودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS20 آنالیز واریانس و آنالیز رگرسیون چندگانه شدند.نتایج آنالیز واریانس نشان داد که از بین کلیه عوامل مورد بررسی، زیاد بودن وزن جوجه یکروزه (بیشتر از 42 گرم) و عدم انجام واکسیناسیون برعلیه بیماری گامبرو از جمله عوامل موثر بر افزایش تلفات بودند. همچنین نتایج آنالیز رگرسیون چندگانه نشان داد که از بین کلیه عوامل بررسی شده میزان تلفات معمول، تابع 10 عامل تحصیلات مدیر فارم، سابقه کار کارشناس فنی، سابقه کار کارگران، جهت وزش باد به مرغداری، توزیع مناسب آبخوری، انتخاب جوجه بر اساس وزن، انتخاب جوجه بر اساس برند کارخانه جوجه کشی، استفاده از کوکسیدیواستات در دان، کیفیت جیره و جمع آوری لاشه بود که به ترتیب و بر اساس اولویت بیشترین سهم را بر میزان تلفات معمول در فارم داشتند. بنابراین توجه بیشتر به عوامل نام برده می تواند به عنوان راه کارهای مدیریتی کاهش تلفات معمول در فارم مطرح شود.
_||_