بررسی فیتوشیمیایی و اثر مهاری عصاره گیاه افسنطینL.) (Artemisia absinthium و ترشواش (Oxalis corniculata L.) بر روی بیمارگرهای باکتریایی گوجهفرنگی
الموضوعات :محمدرضا مجید خوش خلق پهلویانی 1 , علیرضا مسیحا 2
1 - 1 و 2- مربی، گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاداسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران
2 - گروه میکروبیولوژی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه آزاداسلامی واحد لاهیجان، لاهیجان، ایران
الکلمات المفتاحية: فعالیت ضد میکروبی, افسنطین, ترشواش, همافزایی,
ملخص المقالة :
گیاهان ترش واش و افسنطین به میزان زیادی در طب فولکلور ایران استفاده میشوند. این مطالعه باهدف ارزیابی فعالیت ضد باکتریایی و تعیین ترکیب فیتوشیمیایی برگ این دو گونه گیاهی در شمال ایران در مقابل باکتریهای بیماریزای گوجهفرنگی در شرایط آزمایشگاهی صورت گرفت. در این بررسی فعالیت ضد باکتریایی عصاره های آبی و متانولی برگ دو گیاه بر روی ایزولههای گزانتوموناس، پسودوموناس و پکتوباکتریوم با استفاده از روشهای انتشار دیسک در آگار و ماکرودایلوشن براث بهمنظور تعیین مقادیر MIC و MBC انجام شد. نتایج نشان داد که عصارههای گیاهی مورد استفاده دارای فعالیت ضد باکتریایی در محدوده مهاری 9 تا 19 میلیمتر نسبت به آنتیبیوتیک استرپتومایسین (25 میلیمتر) بودند. مقادیر MIC و MBC بر اساس روش میکرو دایلوشن براث به ترتیب 32 تا 512 میلیگرم در میلیلیتر و 64 تا 512 میلیگرم در میلیلیتر ارزیابی شد. ترکیب هر دو عصاره نشاندهنده حضور ساپونین، ترکیبات فنلی، آنتراکینون، تانن، فلاونوئید ها، استروئید و ترپنویید ها، آلکالوئیدها، فلوباتانین و روغنهای فرار بود. بیشترین اثر مهاری درنتیجه فعالیت همافزایی عصاره آبی ترش واش و متانولی افسنطین دیده شد (11 تا 17 میلیمتر). با توجه به نتایج حاصل، اثرات ترکیبی دو گیاه میتواند به عنوان یک عامل کاربردی در تهیه فرمولاسیون داروهای گیاهی سودمند باشد
_||_