تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
1 - عضو هیأت علمی دانشگاه ازاد اسلامی واحد سوادکوه
الکلمات المفتاحية: اکسیداسیون, عصاره لیموترش, ماندگاری, فیلماهی,
ملخص المقالة :
در این تحقیق تأثیر عصاره لیموترش (Citrus limonum) بر ماندگاری فیله فیلماهی (Huso huso)طی دوره نگهداری در شرایط سرد مورد بررسی قرار گرفت. تأثیر سطوح مختلف عصاره طی یک دوره نگهداری دوازده روز بر شاخصهای فساد اکسیداتیو و تعداد باکتریهای (کل و سرمادوست) فیله ماهی در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و سه تکرار برای هر تیمار انجام شد. طبق یافتههای پژوهش، روند تغییرات شاخصهای فساد اکسیداتیو در هر تیمار طی دوره نگهداری بیانگر آنست که اثر غلظتهای مختلف عصاره لیموترش و اثر زمان نگهداری بر روی فیلههای ماهی از نظر آماری معنیدار بود. در بازههای زمانی مورد بررسی، تیمارهای آزمایشی بطور معنیداری (P<0/05) موجب تغییر شاخص اسیدتیوباربیتوریک شدند و سرعت افزایش بار میکروبی در تیمار شاهد به مراتب بیش از تیمارهای آزمایشی بود و استفاده از عصاره در غلظت 5/0 درصد تاثیر معنیداری بر تعداد باکتریهای طی دوره نگهداری ندارد در حالیکه استفاده از سطح 1 درصد عصاره بطور معنیداری (05/0< P) موجب کاهش تعداد باکتریهای سرمادوست شده است. با توجه به نتایج حاصله، استفاده از عصاره و زمان نگهداری فیلهها به طور معنیداری بر اغلب شاخصهای فساد باکتریایی و اکسیداتیو مؤثر است. یافتههای این پژوهش نشان داد بکارگیری عصاره لیموترش در غلظتهای 1 و 5/1درصد، بهترین اثربخشی را در نگهداری فیله ماهی داشته است و دارای آثار ضداکسیداسیونی و ضدباکتریایی است و میتوان از آن بعنوان یک عصاره زیست تخریبپذیر استفاده کرد.