آلودگیهای باکتریایی مواد غذایی در ایران
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذاییندی کاظم 1 , شریف کرار 2 , عبدالهادی بشار 3 , مرحب ریحان 4 , مهدی حسن شاهیان 5
1 - کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
2 - کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
3 - کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
4 - کارشناسی ارشد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
5 - استاد، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران
الکلمات المفتاحية: فساد موادغذایی, استافیلوکوکوس اورئوس, آلودگی باکتریایی, اشریشیا کلی,
ملخص المقالة :
آلودگی و فساد مواد غذایی از بسیاری لحاظ مانند سلامتی و اقتصادی حائز اهمیت میباشد. شناسایی آلودگیهای مواد غذایی میتواند کمک قابل توجهی به بهبود فرآیندهای تولید و توزیع مواد غذایی نموده و از هدر رفت بسیاری از منابع جلوگیری نماید. در ایران نیز طی دورههای زمانی پیوسته تحقیقات بسیاری در این زمینه انجام شده است که بررسی دقیق این پژوهشها میتواند اطلاعات ارزشمندی را فراهم نماید. در این مقاله تلاش شده است تا به بررسی مختصر از انواع آلودگیهای مواد غذایی در دستههای لبنی، گوشتی و شیرینیپزی سالهای اخیر در ایران پرداخته و گزارشی از نوع کتاب سنجی از اسناد منتشر شده در پایگاه اسکوپوس بدون محدودیت زمانی ارائه گردد. نتایج بررسیها مشخص نمود که احتمالاً باکتریهای اشریشیا کلی و استافیلوکوکوس اورئوس در این کشور نسب به سایر باکتریها بیشتر مطرح باشند. نسبت کم تعداد اسناد مروری به مقالات و همچنین عدم انتشار هیچ کتابی در این پایگاه میتواند مورد توجه محققین جهت گردآوری، جمعبندی و نتیجهگیری این اطلاعات باشد که قطعاً مفید خواهد بود.
1- Velusamy V, Arshak K, Korostynska O, Oliwa K, Adley C. An overview of foodborne pathogen detection: In the perspective of biosensors. Biotechnology Advances. 2010;28(2):54-232.
2- Havelaar AH, Kirk MD, Torgerson PR, Gibb HJ, Hald T, Lake RJ, et al. World Health Organization global estimates and regional comparisons of the burden of foodborne disease in 2010. PLoS medicine. 2015;12(12):e1001923.
3- Montville TJ, Matthews KR. Physiology, Growth, and Inhibition of Microbes in Foods. Food microbiology: fundamentals and frontiers. 2012; 1-18.
4- Hamad SH. Factors Affecting the Growth of Microorganisms in Food. Progress in Food Preservation. 2012; 27-405.
5- Cotter PD, Hill C. Surviving the Acid Test: Responses of Gram-Positive Bacteria to Low pH. Microbiology and Molecular Biology Reviews. 2003;67(3):53-429.
6- Montville TJ, Chikindas ML. Biological Control of Foodborne Bacteria. Food Microbiology: Fundamentals and Frontiers. 2012; 22-803.
7- Ross T, McMeekin TA. Modeling Microbial Growth Within Food Safety Risk Assessments. Risk Analysis: An International Journal. 2003;23(1):97-179.
8- Pal M, Mulu S, Tekle M, Pintoo SV, Prajapati J. Bacterial contamination of dairy products. Beverage and food world. 2016;43(9):3-40.
9- Salari M.H., Sharifi M.R., Golzari M., Sarabadi A.A., Kafilian H. Study of bacterial contamination of milk and milk products in Yazd Province. Journal of School of Public Health and Institute of Public Health Research. 2006;4(1):37-43. [In Persian]
10- Darzikola FR, Tukmechi A, Moghaddam MJ. Bacterial Contamination of Traditional Cheeses of Maku City with Coagulase-Positive Staphylococci. Journal of Innov-ation in Food Science and Technology. 2021;13. [In Persian]
11- Najafi N, Soltani MS, Makerani AB. Evaluation of contamination of raw milk and traditional butter in Amol city with Listeria monocytogenes and determination of their antibiotic resistance. Journal of Food Micro-biology. 2022. [In Persian]
12- Khedmati Morasa H, Mahmoudi R, Ghajarbeygi P, Mosavi S, Shahsavari S, Abbasi N, et al. Listeria monocytogenes Contamination in Unpasteurized Traditional Cheese Products in Qazvin, Iran. Journal of Mazandaran University of Medical Sciences. 2019;29(178):26-115. [In Persian]
13- Majzobi MM, Karami P, Khodavird-ipour A, Alikhani MY. Brucellosis in Hum-ans with the Approach of Brucella Species Contamination in Unpasteurized Milk and Dairy Products from Hamadan, Iran. Iranian Journal of Medical Microbiology. 2022;16 (4):7-282. [In Persian]
14- Soltani M. Identification of Mycobacter-ium avium subspecies paratuberculosis in raw and pasteurized milk samples using culture, IS900 PCR and IS900 nested PCR methods. Food Hygiene. 2021;11(43). [In Persian]
16- Salimi N, Ahmadi M, Rahimi E. Genot-ypic and Phenotypic Pattern of Antibiotic Resistance of Acinetobacter baumannii Isol-ated from Traditional Butter and Cream in Isfahan. Journal of Food Microbiology. 2022;9(1):94-106. [In Persian]
16- Karbalaei Shabani A, Najari F, Jannani A, Ezoji K, Montazer Khorasan MR, Maso-umi H, Soltan Dallal MM. Type A botulism outbreak in members of a family following consumption of homemade whey: brief rep-ort. Tehran University Medical Journal TUMS Publications. 2020 Feb 10;77(11): 3-720. [In Persian]
17- Eghbali M, Jafarpour D. Study the prev-alence of Escherichia coli O157:H7 conta-mination in traditional and handmade ice-cream in ice-cream supplier trade units of Bandar Abbas and evaluating the efficiency of chromogenic media compared to the stan-dard media for its detection. Iranian Journal of Food Science and Technology. 2021;18. [In Persian]
18- Sofos J. Microbial growth and its control in meat, poultry and fish. Quality attributes and their measurement in meat, poultry and fish products: Springer. 1994;359-403.
19- Saei-Dehkordi S. Frequency of Listeria species contamination in raw meat of cattle collected from abattoirs and butcher shops of Chaharmahal and Bakhtiary Province. Jour-nal of Food Microbiology. 2020;7(1):32-40. [In Persian]
20- Norozi E, Koohdar V. Study on Micr-obial Quality of Beef Meat at the Slaug-hterhouse and Some Butcheries in Tehran. New Findings in Veterinary Microbiology. 2019;1(2):16-25. [In Persian]
21- Shekari S, Ghiamirad M. Prevalence and antibiotic susceptibility pattern of Yersinia enterocolitica in broiler meat and edible offal at Ardabil retails. Journal of Food Hygiene. 2018;8(32). [In Persian]
22- Juhaniaková Äu, Petrová J, Kunová S, Bobková A, Kačániová M. Microbiological testing of selected confectionery products quality. Journal of microbiology, biotechn-ology and food sciences. 2014;3(special issue 1 (Microbiology)):7-225.
23- Dastpeiman B, Khakipour N. Evaluation Bacterial Contamination of E. coli and Stap-hylococcus aureus in Cream Filled Pastries in West Tehran City. Quality and Durability of Agricultural Products and Food stuffs. 2021;1(2):16-23. [In Persian]
24- Zahra Masoumalinejad, Mohammad Re-za Zinatizadeh, Meybodi SM. Isolation of microbial contamination of sweets in Sirjan city. Journal of Preventive Medicine. 2017; 4(1):56-62. [In Persian]
25- Rezaei R, Sadeghi M, Ghasemian Safaei H, Mirlohi M, Hassanzadeh A. Frequency distributions of Escherichia coli in the conf-ectionery products offered in retail market in Isfahan. Biological Journal of Microorgan-ism. 2016;5(17):27-34. [In Persian]
26- Aria M, Cuccurullo C. bibliometrix: An R-tool for comprehensive science mapping analysis. Journal of informetrics. 2017; 11(4):75-959.
27- Jalali M, Abedi D. Prevalence of Listeria species in food products in Isfahan, Iran. International journal of food microbiology. 2008;122(3):40-336.
28- Sodagari HR, Mashak Z, Ghadimianazar A. Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella serotypes isolated from retail chicken meat and giblets in Iran. The Journal of Infection in Developing Countries. 2015; 9(5):9-463.
29- Mousavi S, Dehkordi FS, Rahimi E. Virulence factors and antibiotic resistance of Helicobacter pylori isolated from raw milk and unpasteurized dairy products in Iran. Journal of Venomous Animals and Toxins including Tropical Diseases. 2014;20(1).
30- Allahghadri T, Rasooli I, Owlia P, Nad-ooshan MJ, Ghazanfari T, Taghizadeh M, et al. Antimicrobial Property, Antioxidant Cap-acity, and Cytotoxicity of Essential Oil from Cumin Produced in Iran. Journal of food science. 2010;75(2):H54-H61.
31- Asoodeh A, Chamani J, Lagzian M. A novel thermostable, acidophilic α-amylase from a new thermophilic "Bacillus sp. Ferd-owsicous" isolated from Ferdows hot min-eral spring in Iran: Purification and bioch-emical characterization. International journal of biological macromolecules. 2010;46(3): 97-289.
32- Akrami-Mohajeri F, Derakhshan Z, Ferr-ante M, Hamidiyan N, Soleymani M, Conti GO, et al. The prevalence and antimicrobial resistance of Listeria spp in raw milk and traditional dairy products delivered in Yazd, central Iran (2016). Food and Chemical Toxicology. 2018;114:4-141.
_||_