بررسی باقیمانده آفتکش فنپروپاترین در خیار گلخانهای
الموضوعات :بهاره رفیعی 1 , سهراب ایمانی 2 , محمد علیمرادی 3 , هادی شفیعی 4 , شهاب خاقانی 5 , سیدرضا باستان 6
1 - دانشجوی دکتری حشره شناسی کشاورزی، گروه حشره شناسی کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران
2 - گروه حشرهشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، تهران
3 - دانشکده علوم پایه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
4 - دانشکده علوم پایه، گروه شیمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک
5 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک
6 - دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد اراک، اراک
الکلمات المفتاحية: GC-MS, cucumber, خیار, باقیمانده, استخراج فاز جامد, SPE, گاز کروماتوگرافی, Residues, طیفسنج جرمی, واژههای کلیدی: آفتکش, فنپروپاترین, Key words: Fenpropathrin,
ملخص المقالة :
مصرف گسترده آفت کش های شیمیایی در کشاورزی، نگرانی هایی را از نظر تجمع باقی مانده این ترکیبات در غذا و محیط های کشاورزی ایجاد نموده است. در کشور ما خیار یکی از محصولات پر مصرف است و به دلیل مصرف تازه و نیز فاصله زمانی کوتاه بین سم پاشی تا برداشت محصول، ممکن است سلامتی انسان را تهدید کند. این تحقیق برای بررسی میزان باقی مانده آفت کش فن پروپاترین بر روی خیار گلخانه ای رقم استورم، به عنوان یکی از سموم رایج در کنترل آفات این محصول انجام شد. برای ارزیابی باقی مانده این آفت کش، سم پاشی بوته های خیار در قطعه ای از گلخانه با دز پیشنهاد شده توسط سازمان حفظ نباتات (غلظت 2 در هزار) انجام شد. نمونه برداری خیار از قطعات سم پاشی شده به فواصل یک ساعت، یک، سه، پنج، هفت و ده روز بعد از سم پاشی صورت گرفت. پس از استخراج و خالص سازی با روش فاز جامد، مقدار باقی مانده آفت کش در نمونه ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی-طیف سنج جرمی اندازه گیری شد.نتایج نشان داد که مقدار باقی مانده آفت کش فن پروپاترین در روز سوم بعد از سم پاشی به زیر حد مجاز (5/0 میلی گرم بر کیلوگرم) می رسد و در روز دهم بعد از سم پاشی قابل اندازه گیری نخواهد بود.
_||_