تاثیرحشرات گردهافشان بر میزان تشکیل میوه سیب رقم گلاب در منطقه شیراز
الموضوعات :
راضیه ظلانوار
1
(دانشآموخته کارشناسی ارشد حشرهشناسی کشاورزی، گروه حشره شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم تحقیقات فارس)
مصطفی حقانی
2
(گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج)
علیرضا منفرد
3
(گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یاسوج)
محمدجواد کرمی
4
(مربی پژوهش، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابعطبیعی فارس)
الکلمات المفتاحية: Honey bee, Pollination, زنبورعسل, گردهافشانی, واژههای کلیدی: تشکیل میوه, دگرگشنی, واریته سیب گلاب, Key words: Fruit set, Cross pollination, Golab apple cultivar,
ملخص المقالة :
این تحقیق به منظور بررسی نقش زنبورعسل و سایر حشرات گرده افشان در تشکیل میوه و تعیین درصد دگرگشنی باغ های سیب گلاب در دو باغ در شیراز (مناطق جوادیه و قدوسی شیراز) در فاصله زمانی اواخر زمستان 1387 تا اواخر تابستان 1388 اجرا شد. باغ شماره 1 فاقد کندوی زنبورعسل بود و در تیمار a، تعداد 24 شاخه دارای گل آذین مشابه با تعداد گل یکسان انتخاب و در داخل توری قرار داده شد. در زمان گلدهی تعداد سه عدد زنبورعسل کارگر در داخل توری ها قرار داده شد. در تیمار b، برای ممانعت از حضور حشرات، گل ها با پاکت های کاغذی مخصوص پوشانده شدند. در تیمار شاهد، گل های شاخه های انتخاب شده بدون هرگونه پوششی بودند. در باغ شماره 2، در زمان گلدهی دو کندوی زنبورعسل در باغ قرار داده شد. در تیمار a برای جلوگیری از هر گونه گرده افشانی توسط حشرات، تعداد 24 شاخه گل با پاکت های کاغذی مخصوصی پوشانده شدند. در تیمار شاهد، گل ها در معرض زنبورهای عسل قرار داشتند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که در باغ شماره 1 اثر تیمارها بر درصد تشکیل میوه معنی دار بود و میانگین تیمار a (استفاده از پوشش تور) با تبدیل 54% گل ها به میوه در کلاس "a" و تیمارهای b و شاهد به ترتیب با 2/7% و 4/20% در کلاس"c" و "b" قرار گرفتند. در باغ شماره 2 نیز 51% گلهای شاهد و 6/1% گلهای تیمار پوشاندن گل ها با پاکت کاغذی به میوه تبدیل شدند. در نهایت ضرورت استفاده از زنبورعسل در مدیریت باغات سیب گلاب تایید شد.
_||_