تنوع باکتریایی جمعیتهای زنبورعسل کوچک Apis florea F., (Hym., Apidae) در ایران
الموضوعات :شبنم پریچهره 1 , غلامحسین طهماسبی 2 , علیمراد سرافرازی 3 , سهراب ایمانی 4 , ناصر تاج آبادی 5
1 - گروه حشرهشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
2 - بخش زنبور عسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
3 - موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران
4 - گروه حشرهشناسی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران
5 - محقق بخش زنبورعسل، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج
الکلمات المفتاحية: Iran, ایران, Bacterial diversity, Lactic acid bacteria, زنبور عسل کوچک, Dwarf honey bee, باکتریهای اسید لاکتیک, تنوع باکتریایی,
ملخص المقالة :
زنبور عسل کوچک Apis florea F. و زنبور عسل اروپایی Apis melifera L.دو گونه اصلی زنبور های عسل ایران هستند. زنبور عسل کوچک A. florea در یک نوار گرمسیری از کرمانشاه تا سیستان و بلوچستان پراکنده شده و نقش مهمی در گرده افشانی گیاهان مناطق جنوبی کشور دارد. در این پژوهش 1400 زنبور عسل کارگر مربوط به 14 کلنی از استان های سیستان و بلوچستان، کرمان، هرمزگان، فارس، کهکیلویه و بویر احمد، بوشهر، خوزستان و ایلام جمع آوری گردید. نمونه ها در لوله های استریل حاوی نرمال سالین قرار داده شد، سپس جداسازی باکتری ها از دستگاه گوارش زنبور عسل کوچک با استفاده از محیط کشت های اختصاصی انجام گرفت. برای شناسایی باکتری های جدا شده از روش های بیوشیمیایی و مولکولی استفاده شد. تشخیص مولکولی کلنی ها با روش تعیین توالی ژن 16S rRNA و با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام گرفت. پس از تعیین توالی و شناسایی نمونه ها، زنبورهای عسل کوچک در ایران از لحاظ باکتری های اسید لاکتیک موجود در دستگاه گوارش به 5 گروه زنبور های 1) رودان، بندرعباس، ایرانشهر، 2) اهواز، دهلران، جیرفت، کهنوج و بوشهر 3) گچساران 4) جهرم، فسا و بهبهان و 5) قشم گروه بندی شدند. نتایج نشان داد که تنوع گیاهی، تغییر منابع شهد و گرده و عرض جغرافیایی منطقه عامل مهمی در تنوع باکتری های اسید لاکتیک همزیست دستگاه گوارش زنبور عسل کوچک می باشد.
_||_