مهار دو گونه قارچ فوزاریوم توسط اسانس گیاهان دارویی
الموضوعات :هادی سالک معراجی 1 , میثم محمدی 2 , کاظم سالک سیفی 3 , سعید حزبئی پور 4 , محسن مرادی 5
1 - گروه زراعت، فیزیولوژی گیاهان زراعی، دانشگاه زنجان
2 - گروه علوم باغبانی، فیزیولوژی و اصلاح گیاهان زینتی، دانشگاه زنجان
3 - گروه علوم باغبانی، گیاهان دارویی، دانشگاه زنجان
4 - گروه زراعت، زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه زنجان
5 - گروه علوم باغبانی، فیزیولوژی پس از برداشت، دانشگاه زنجان
الکلمات المفتاحية: گیاهان دارویی, Fusarium solani, اسانس, Fusarium oxysporum, مهار,
ملخص المقالة :
استفاده از ترکیبات موثره گیاهان دارویی در مهار بیماری های گیاهی، سبب کاهش اثرات نامطلوب سموم شیمیایی می گردد. به منظور بررسی اثر اثر اسانس گیاهان دارویی بر مهار دو قارچ بیماری زای گیاهی آزمایشی به صورت فاکتوریل سه عاملی در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار در شرایط آزمایشگاهی اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل اسانس چهار گیاه دارویی (اسطوخودوس، رزماری، دارچین و اوکالییپتوس) در پنج غلظت (صفر، 500، 1000، 1500 و 2000 میکرولیتر در لیتر) بر مهار قارچ Fusarium oxysporum وFusarium solani بود. با افزایش غلظت اسانس، رشد میسیلیوم قارچ کاهش یافت. اسانس دارچین در همه غلظت ها توانست به طور کامل(100%) از رشد قارچF. solani جلوگیری نماید ولی رشد قارچF. oxysporum را فقط در غلظت های 1500 و 2000 میکرولیتر بر لیتر به طور کامل مهار نمود. کمترین و بیشترین درصد بازدارندگی اسانس اسطوخودوس (5/88 و 100 %) به ترتیب در قارچF. oxysporum وF. solani مشاهده گردید. بالاترین درصد مهار قارچF. solani وF. oxysporum توسط اسانس رزماری به ترتیب 100 و 6/46 درصد بود. اسانس اوکالیپتوس کمترین تأثیر را در مهار قارچ ها از خود نشان داد. غلظت 2000 میکرولیتر در لیتر اسانس اوکالیپتوس با 18 و 49 درصد به ترتیب از رشد قارچF. solani وF. oxysporum جلوگیری کرد. به طور میانگین، بیشترین و کمترین درصد بازدارندگی از رشد قارچF. solani به ترتیب در اسانس دارچین و اوکالیپتوس و در قارچF. oxysporum به ترتیب در اسانس دارچین و رزماری مشاهده گردید. سینامالدئید موجود در اسانس دارچین بازدارنده بسیار قوی بوده و می توان در مهار قارچ های بیماری زای گیاهی از آن بهره مند شد
_||_