بررسی اثر ضد میکروبی عصاره های برگ گیاه به لیمو بر باکتری های استرپتوکوکوس پیوژن، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس، کلبسیلاپنومونیه و بروسلا ملی تنسیس در شرایط آزمایشگاهی و مدل حیوانی
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیشهرزاد نصیری سمنانی 1 , نسترن قاسم پور 2
1 - استادیارگروه میکروبیولوژی،دانشکده علوم پایه- مهندسی، واحد زنجان، دانشگاه آازد اسلامی، زنجان،ایران.
2 - دانشجوی دکتری عمومی دامپزشکی، دانشکده دامپیزشکی دانشگاه رازی کرمانشاه، ایران.
الکلمات المفتاحية: growth, Hematological parameters, اثر ضد میکروبی, B. subtilis, intestine tissue, Oncorhynchos mykiss, بروسلا ملی تنسیس, عصاره های به لیمو, استرپتوکوکوس پیوژن, استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس, کلبسیلاپنومونیه,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: استرپتوکوکوس پیوژن، استافیلوکوکوس اپیدرمایدیس، کلبسیلاپنومونیه و بروسلا ملی تنسیس مقاومت بالایی در درمان با آنتی بیوتیک ها دارند. هدف از این مطالعه، بررسی اثرات عصاره های برگ گیاه به لیمو بر روی باکتری های مذکور است. روش کار: در این مطالعه پس از تهیه عصاره های برگ به لیمو، MIC و MBC و قطر هاله های عدم رشد با روش انتشار چاهکی در آگار و رقت در براث تعیین شد. در مطالعه مدل حیوانی،CFU/ml 105× 5 باکتری ها (برابر با غلظت MBC عصاره ها) به صورت داخل صفاقی به موش های ماده BALB/c تزریق و تعداد کلونی های باکتری های طحالی طبق پروتکل استاندارد شمارش گردید. یافته ها: MIC عصاره اتانولی برگ به لیمو در محدوده ی رقت های 81/27 تا 25/111میلی گرم بر میلی لیتر و MBC آن در محدوده ی 62/55 تا 5/222میلی گرم بر میلی لیتر بود. MIC عصاره استونی در محدوده ی 18/48 تا 75/192 میلی گرم بر میلی لیتر و MBC 37/96 تا 75/192 میلی گرم بر میلی لیتر مشخص گردید، برای عصاره آبی میزان MIC در محدوده ی 75/103 تا 5/207 میلی گرم بر میلی لیتر و MBC این عصاره در تمامی باکتری های مورد مطالعه رقت 5/207 میلی گرم بر میلی لیتر بود. در شرایط in vivo حساس ترین باکتری و مقاوم ترین باکتری کاهش معنی داری را میان گروه های تیمار شده با عصاره ها نسبت به گروه کنترل نشان داد. عصاره های اتانولی و استونی به لیمو در مدل حیوانی اثر ضد میکروبی بیشتری نسبت به عصاره آبی به لیمو داشت. نتیجه گیری: عصاره های به لیمو اثر ضد میکروبی روی باکتری های مورد مطالعه دارند.
1-حسنی طباطبایی، ع.، فیروزی، ر.1384. بیماری های باکتریایی دام، انتشارات دانشگاه تهران ،چاپ دوم، صفحات: .325-303.
2-خلیقی سیگارودی، ف.، تقی زاده، م.، جاروندی، ص. 1384. راهنمای تداخلات گیاهان دارویی با داروهای شیمیایی، چاپ اول، جهاد دانشگاهی واحد شهید بهشتی، تهران، صفحه 34.
3-دلنواز هاشملویان، بابک. 1386. خواص دارویی و خوراکی گیاهان. ساوه: انتشارات دانشگاه آزاد اسلامی. صفحات 180-100.
4-زعفرانیه، ز. 1398. بررسی اثر بخشی عصاره گیاه شیرین بیان و به لیمو برروی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس. دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان. پایان نامه دوره کارشناسی ارشد.
5-عنایت زاده میمندی، س. ا. 1384 بررسی اثر گیاه مریم نخودی با ( Teucrium polium) و نام محلی (جزکوهی) روی باکتری بروسلا آبورتوس. پایان نامه دکتری دامپزشکی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد.
6-کیانمهر، ه.1387. شناخت گیاهان دارویی. تهران: انتشارات آییژ. صفحات 256-200.
7-قائمی، ع.، خورشیدی، د.، مرادی، ع.، سیفی، ا.، مازندرانی، م.، بازوری، م. 1385. تاثیر عصاره برگ گیاه به لیمو بر زخم های ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در مدل حیوانی. فصلنامه علمی-پژوهشی تحقیقات گیاهان دارویی و معطر ایران. جلد22، شماره 3، صفحه 242-249.
8.Amaya, M., Tajima, M., Okubo, Y., Sugita, T., Nishikawa, A., Tsuboi, R. (2007). Molecular analysis of Malassezia microflora in the lesional skin of psoriasis patients. J Dermatol, 34(9); 619-24.
9.Argyropoulou, CC., Daferera, D., Tarantilis, PA. (2007). Chemical composition of the essential oilfrom leaves of Lippia citriodora H.B.K. (Verbenaceae) at two developmental stages. Plant Geno.Evol, 35; 831–7.
10.Balunas, MJ., Kinghorn, AD. (2005). Drug discovery from medicinal plants. Life Sci, 78(5); 431-41.
11.Carcas, L. (2014). Gastric cancer review. J Carcinog, 13;14-23.
12.Cragg, GM., Newman, DJ. (2005). Plants as a source of anti-cancer agents. J Ethnopharmacol, 22;72-79.
13.Chen, L., Mathema, B., Chavda, KD., DeLeo, FR., Bonomo, RA., Kreiswirth, BN. (2014). Carbapenemase-producing Klebsiella pneumoniae: molecular and genetic decoding. Trends Microbial, 22(12); 686-96.
14.Cowan, M.M. (1999). Plant products as antimicrobial agents. Clinical Microbiology Reviews, 12(4); 564-582.
15.Funes, L., Carrera-Quintanar, L., Cerdán Calero, M., Ferrer, MD. (2011).Effect of Lemon verbena supplementation on muscular damagemarkers, proinflammatory cytokines releaseand neutrophils’ oxidative stress in chronic exercise. Eur J Appl Physiol, 111(4); 695-705.
16.Gleiser, RM., Zygadlo, JA. (2007). Insecticidal properties of essential oils from Lippia turbinata and Lippia polystachya (Verbenaceae) against Culex quinquefasciatus (Diptera: Culicidae). Parasitol Res, 5; 1349-54.
17.Hanaa, F.M., Hossam, A., EL-Beltagi, S., Nasr, N.F. (2008). Assessment of volatile components,free radical-scavenging capacity and anti-microbial activity of Lemon verbena leaves. Research Journal, 2(2);84-92 .
18.Jinkyung, K., Splitter, GA. (2003). Molecular host – pathogen interaction in Brucellosis: current understanding and future approaches to vaccine development for mice and humans. Cli Mic Rev, 16(1); 65-78.
19.Kim, NS., Lee, DS. (2004). Headspace solid-phase microextraction for characterization of fragrances of Lemon verbena (Aloysia triphylla) by gas chromatography-mass spectrometry. J Sep Sci, 1-2; 96-100.
20.Lasagni Vitar, RM., Reides, CG., Ferreira, SM., Llesuy, SF. (2014). The protective effect of Aloysia triphylla aqueous extracts against brain lipid-peroxidation. Food Funct, 5(3); 557-563.
21.Melo, JO., Fachin, AL., Rizo, WF., Jesus, HC., Arrigoni-Blank, MF., Alves, PB. (2014). Cytotoxic effects of essential oils from three Lippia gracilis Schauer. genotypes on HeLa, B16, and MCF-7 cells and normal human fibroblasts. Genet Mol Res, 13(2); 2691-7.
22.Mirzaie, A., Shandiz, S., Ataollah, S., Noorbazargan, H. (2016). Evaluation of chemical composition, antioxidant, antibacterial,cytotoxic and apoptotic effects of Aloysia citrodora extract on colon cancer cell line.Tehran University Medical Journal, 74(3); 168-176.
23.Mohsen nezhad, F. (2009). Antibacerial activity of Eukalyptus extracts on methicillin resistance Staphylococcus aureus. Research Journal of Biological Sciences, 4(8); 905-908
24.Mothana, RA., Abdo, SA., Hasson, S., Althawab, FM., Alaghbari, SA., Lindequist, U. (2010). Antimicrobial, antioxidant and cytotoxic activities and phytochemical screening of some yemeni medicinal plants. Evid Based Complement Alternat Med, 7(3);323-30.
25.Mukherjee, AK., Basu, S., Sarkar, N., Ghosh, AC. (2001). Advances in cancer therapy with plant based natural products. Curr Med Chem, 8(12);1467-86.
26.Mustafa Oskay, A., Usame, T.,Gungor, AY., Dilek, S., kamuran, A. (2005). Antimicrobial activity of the leaves of Lippie triphylla O.Kuntze(verbenaceae) against on bacteria and yeasts, Journal of Biological Sciences, 5(5); 620-622.
27.Pascual, ME., Slowing, K., Carretero, E., Sanchez, MD., Villar, A. (2001). Lippia: traditional uses, chemistry and pharmacology. J Eth-nopharmacology, 76(3); 201-14.
28.Pinto Cda, P., Rodrigues, VD., Pinto, Fda P., Pinto Rda, P., Uetanabaro, AP., Pinheiro, CS. (2013). Antimicrobial activity of Lippia species from the brazilian semiarid region traditionally used as antiseptic and anti-infective agents. Evid Based Complement Alternat Med, 2013; 614501.
29.Portmann, E., Nigro, MM., Reides, CG., Llesuy, S., Ricco, RA., Wagner, ML. (2012). Aqueous extracts of Lippia turbinata and Aloysia citriodora (Verbenaceae): assessment of antioxidant capacity and DNA damage. Int J Toxicol, 2; 192-202.
30.Quirantes-Piné, R., Herranz-López, M., Funes, L., Borrás-Linares, I., Micol, V., Segura-Carretero, A. (2013). Phenyl propanoids and their metabolites are the major compounds responsible for blood-cell protection against oxidative stress after administration of Lippia citriodora in rats. Phytomedicine, 12; 1112-8.
31.Sartoratto, A., Machado, A.M., Delarmelina, C., Figueira, G.M., Duarte, M.T., Rehder, G. (2004). Composition and antimicrobial activity of essential oils from aromatic plants used in Brazil. Brazilian Journal of Microbiology, 35(4); 54-59.
32.Shafiee, F., Moghadamnia, A., Shahandeh, Z.,Sadighian, F. (2016). Evaluation of the antibacterial effects of aqueous and ethanolic leaf extracts of Aloysia citriodora (Lemon verbena) on Streptococcus mutans and Streptococcus sobrinus. Electron Physician, 8(12); 3363-3368.
33.Shahhoseini, H., Ghorbani, H., Saleh, R., Omidbaigi, R. (2012). Identification of essential oil content and composition of Lippia citriodora seed. J Plant Production, 18(4); 91-6.
34.Shen, H., Tang, G., Zeng, G., Yang, Y., Cai, X., Li, D. (2013). Purification and characterization of an antitumor polysaccharide from Portulaca oleracea. CarbohydratePolymers, 93(2); 395-400.
35.Spector Platt, E. (2002). Lemon Herbs: How to grow and use 18 great plants, Stackpol Books. USA. p. 35.
36.Srinivasan, D., Nathan, S., Suresh, T., Lakshmana Perumalsamy, P. (2001). Antimicrobial activity of certain Indian medicinal plants used in folkloric medicine. J Ethnopharmacol, 74; 217–220.
37.Stashenko, EE., Martínez, JR., Ruíz, CA., Arias, G., Durán, C., Salgar, W. (2010). Lippia origanoides chemotype differentiation based on es-sential oil GC-MS and principal component analysis. J Sep Sci, 33(1); 93-103.
38.Valentão, P., Fernandes, E., Carvalho, F., Andrade, PB., Seabra, RM., de Lourdes Basto, M. (2002). Studies on the antioxidant activity of Lippia citriodora infusion: scavenging effect on superoxide
radical, hydroxyl radical and hypochlorous acid. Biol Pharm Bull, 10; 1324–7.
39.Vanajothi, R., Sudha, A., Manikandan, R., Rameshthangam, P., Srini-vasan, P. (2012). Luffa acutangula and Lippia nodiflora leaf extract induces growth inhibitory effect through induction of apoptosis on human lung cancer cell line. Biomed Prev Nutr, 2(4); 287-93.
40.Vuorelaa, P., Leinonenb, M., Saikkuc, P., Tammelaa, P., Rauhad, JP., Wennberge, T. (2004). Natural products in the process of finding new drug candidates. Curr Med Chem, 11;1375-89.
_||_