تاثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره غذایی بر شاخصهای رشد و عملکرد تولیدمثلی ماهی زبرا(Danio rerio)
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیفریده ریکی 1 , محمد سوداگر 2 , حامد پاک نژاد 3 , سیامک یوسفی سیاهکلرودی 4
1 - گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
2 - دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
3 - گروه تکثیر و پرورش آبزیان، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
4 - گروه زیست شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین – پیشوا، ورامین، ایران.
الکلمات المفتاحية: پروتئین, چربی, شاخصهای رشد, عملکرد تولیدمثلی, ماهی زبرا,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: به کارگیری جیره های مناسب از مهم ترین بخش های زیستی جهت رشد و سلامت ماهی بوده و باروری، تخم ریزی و کیفیت تخم را نیز تحت تاثیر قرار می دهد. در این تحقیق تاثیر سطوح مختلف پروتئین و چربی جیره بر رشد و تولیدمثل ماهی زبرا(Danio rerio) مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: 9 جیره غذایی با سه سطح پروتئین(25، 30 و 35 درصد) و سه سطح چربی(4، 8 و 12 درصد)، به منظور تعیین میزان پروتئین و لیپید برای بهینه رشد و تولید مثل ماهی زبرا تهیه شد.135 عدد بچه ماهی به صورت گروه های 5 تایی با میانگین بیوماس( ± انحراف معیار) 02/0±23/1 گرم و نسبت جنسی2 به 3 (ماده/نر) به طور تصادفی در 27 آکواریوم 20 لیتری توزیع و 3 بار در روز به مدت 4 ماه تغذیه شدند. یافته ها: نتایج نشان داد، اثر متقابل پروتئین و چربی باعث افزایش معنی داری وزن نهایی، افزایش وزن بدن، کارایی تغذیه، نرخ رشد ویژه ماهیان و زنده مانی لاروها و کاهش ضریب تبدیل غذایی گردید(05/0P<). با افزایش پروتئین نیز، به طورمعنی داری کارایی غذایی، نرخ رشد ویژه، درصد افزایش وزن بدن، وزن و زنده مانی لاروها افزایش و ضریب تبدیل غذایی و غذای خورده شده روزانه کاهش یافتند(05/0P<). با افزایش چربی جیره شاخص های رشد و تولیدمثل بهبود یافت، به طوری که در سطح 12درصد نسبت به سطوح پایین تر، درصد افزایش وزن بدن، کارایی غذایی، نرخ رشد، وزن و زنده مانی لاروها افزایش و ضریب تبدیل غذایی کاهش یافت (05/0P<). نتیجه گیری: جیره ی حاوی 35 درصد پروتئین و 12 درصد چربی، جیره مطلوب تری جهت دستیابی به شاخص های رشد و تولیدمثل مطلوب در ماهی زبرا می باشد.
-اکرمی، ر. 1387. اثرات اینولین به عنوان پربیوتیک بر رشد، و میکرو فلور روده بچه فیل ماهی((Huso huso. پایاننامه دکتری، دانشگاه آزاد علوم و تحقیقات تهران. 120صفحه.
2-حق پرست، پ.، فلاحتکار، ب.، خوش خلق، م. ر.، مکنت خواه،ب.، عفت پناه، ا.، نصراله زاده، ا. 1393. توسعه آبزیپروری، شماره 2. صفحات21-34.
3-عنایت غلامپور، ط.، جعفری، و.، ایمانپور، م. ر.، کلنگی میاندره، ح. 1395. ﺑﺮرﺳﯽ ﺑﯿﺎن ژن (CYP19(a وﻋﻤﻠﮑﺮد ﺗﻮﻟﯿﺪﻣﺜﻠﯽﻣﺎﻫﯽﮔﻮرﺧﺮی (Danio rerio) ﺗﻐﺬﯾﻪﺷﺪه ﺑﺎ ﺟﯿﺮه ﻏﻨﯽ ﺷﺪه ﺑﺎ ﻋﺼﺎره ﮔﯿﺎه ﭘﻨﺞاﻧﮕﺸﺖ (Vitex agnus (castus. ﻓﯿﺰﯾﻮﻟﻮژی و ﺑﯿﻮﺗﮑﻨﻮﻟﻮژی آﺑﺰﯾﺎن، سال ﭼﻬﺎرم، ﺷﻤﺎره 3.
4-غفله مرمضی، ج.، پقه، ا.، مخیره، ز.1391. تاثیر سطوح مختلف پروتئین و انرژی جیره بر شاخص های رشد و راندمان غذا در هامور خال دار جوان(.(Epinephelus coioides مجله علمی شیلات ایران، شماره 4. صفحات 41-56.
5.Aby-ayad, S. M. E. A., Melard, C., Kestemont, P. (1997). Effects of fatty acids in Eurasian perch broodstock diet on egg fatty acid composition and larvae stress resistance. Aquaculture, 5;161–168.
6.Adewumi, A . A., Olaleye, V. F., Adesulu, E. A. (2005). Egg and sperm quality of the african catfish (Clarias gariepinus)(Burchell) broodstock fed differently heated soybean-based diets.Research Journal of Agriculture and Biological Sciences, 1(1); 17-22.
7.Al Hafedh, Y. S., Siddiqui, A. Q., Al-Saidy, M. Y. (1999). Effects of dietary protein levels on gonad maturation, size and age at first maturity, fecundity and growth of Nile tilapia. Aquac, Int,7;319– 332.
8.Bagenal, B. T. (1969b). Relationship between food supply and fecundity survival in brown trout (Salmo trutta L). Journal of Fish Biology, 1;167- 182.
9.Brauge, C., Grraze, G., Medale, F. (1995). Effect of dietary levels lipid and carbohydrate on growthnperformance, body composition, and plasma glucose levels in rainbow trout reared at 8˚ or 18˚ C. Reproduction Nutrition Development, 35; 277-290.
10.Brendan, J., Hung, S. S. O., Mederano, J. (1988). Protein requirement of hatchery-produced juvenile white sturgeon (Acipenser transmontanus). Aquaculture, 71; 235-245.
11.Bromage, N. R. (1995). Broodstock management and seed quality-general consideration. Blackwell, Oxford.1995. p; 1- 25.
12.Bromage, N. R. (1998). Broodstock management and the optimization of seed supplies. Suisanzoshoku, 46; 395- 401.
13.Bruce, M., Ogen, F., Gorden, B., Austuriano, J. F., Farnadale, B., Carrillo, M. (1999). Development of broodstock diets for the European sea bass(Dicentrarchus labrax) with special emphasis on the importance of n-3 and n-6 highly unsaturated fatty acid to productive performance. Aquaculture, 177; 85-97.
14.Chong, A. S. C., Hashim, R., Ali, A. B. (2000). Dietary protein requirements for discus(Symphysodon spp). Journal of Aquaculture Nutrition, 6; 275-278.
15.Cisse, A. (1988). Effect of varying protein levels on spawning frequency and growth of Sarotherodon melanotheron. In: The second international symposium on tilapia in aquaculture, R. S. V. Pullin, T. Bhukasawan, K. Tonguthai and J. L. Maclean (eds). 329–333. ICLARM Conference Proceedings 15. Department of Fisheries, Bangkok, Thailand and ICLARM, Manila, Philippines.
16.Dabrowski, K. (1977). Protein requirements of grass carp fry (Ctenopharyngodon idella). Aquaculture, 12; 63-73.
17.Dahlgren , B. T. (1980). The effects of three different protein levels on the fecundity in the guppy, Poecilia reticulate (Peters). Fish Biology, 15; 83-97.
18.De Almeida Bicudo, A. J., Sado, R. Y., Cyrino, J. E. P. (2009). Growth and haematology of pacu(Piaractus mesopotamicus) fed diets with varyingprotein to energy ratio. Aquaculture Research, 40; 486-495.
19.De Silva, S. S., Radampola, K. (1990). Effect of dietary protein level on the reproductive performance of Oreochromis niloticus(L.). In: The Second Asian Fisheries Forum, R. Hiranao and I. Hanyu (eds), Asian Fisheries Society, Manila, Philippines,pp: 559–564.
20.Debnath, D., Pal, A. K., Sahu, N. P., Jain, K. K., Yengkokpam, S., Mukherjee, S. J. (2005). Effect of dietary microbial phytase supplementation on growth and nutrient digestability of Pangasius pangasius fingerlings. Aquaculture Research, 36; 180-187.
21.Duray, M. Kohno, H., Pascual, F. (1994). The effect of lipid enriched broodstock diets on spawning and on egg and larval quality of hatchery-bred rabbitfish(Siganus guttatus). Philipp. Sci, 31; 42–57.
22.Einen, O., Rome, A. J. (1997). Dietary protein/energy ratios for Atlantic salmon in relation to fish siz, growth, feed utilization and slaughter quality. Aquaculture Nutrition, 3; 115-126.
23.Emata, A. C., Borlongan, I. G. (2003). A practical broodstock diet for the mangrove red snapper(Lutjanus argentimaculatus). Aquaculture, 225; 83– 88.
24.Feanandes, J. B. K. Carneiro, D. J., Sakomura, N. K. (2000). Fontes e níveis de proteína bruta en dietas para alevinos de pacu (Piaractus mesopotamicus). Revista Brasileira de Zootecnia, 29(3); 646-653.
25.Gao. W., Liu, Y. J., Tian, L. X., Mai, K. S., Liang, G. Y., Yang, H. J. (2010). Effect of dietary carbohydrates to lipid ratios on growth performance, body composition, nutrient utilization and hepatic enzymes activities of herbivorous grass carp(Ctenopharyngodon idella). Aquaculture Nutrition, 16(3); 327-333.
26.Garling, D. L., Wilson, R. P. (1976).Optimum dietary protein to energy ratio for channel catfish fingerlings, Ictalurus punctatus Nutrition, 106; 1368-1375.
27.Ghanawi, J., Roy, L., Davis, A., I., Saoud. P. (2011). Effects of dietary lipid levels on growth performance of marbled spinefoot rabbitfish(Siganus rivulatus). Aquaculture, 310 ; 395–400.
28.Ghazala, R., Tabinda A. B., Yasar. A. (2011). Growth response of Juvenile grass carp (Ctenopharyngodon idella) fed isocaloric diets with variable protein levels. The Journal of Animal and Plant Sciences, 21 (4); 850-856.
29.Ghosh, S. Sinha, A., Sahu, C. (2007). Effect of probotic on reproductive performance in female live-bearing ornamental fish. Aquaculture Research, 38; 518-526.
30.Giri, S. S. Sahoo., S. K. Sahu., A. K., Meher. P. K. (2003). Effect of dietary protein level on growth, survival, feed utilisation and body composition of hybrid Clariascatfish(Clarias batrachus × Clarias gariepinus). Animal Feed Science and Technology, 104; 169–178.
31.Gunasekera, R. M., Shim, K. F., Lam, T. J. (1996a). Effect of dietary protein level on spawning performance and amino acid composition of eggs of Nile tilapia (Oreochromis niloticus). Aquaculture, 146, 121–134.
32.Gutierrez, W., Zaldívar, J., Deza, S., Rebaza, M. (1996). Determinación de los requerimientos de proteína y energía de juveniles de paco, Piaractus brachypomus. Folia Amazônica, 8; 35-45.
33.Harper, A. E., Benevenga, N. J., Wohleuter, R. M. (1970).Effects of ingestion of disproportionate amounts of amino acids.Physiological Reviews, 50;428-558.
34.Hepher, B. (1988). Nutrition of pond fishes. cambridge university. Press, Cambridge, Great Britain, 388P.
35.Hislop, J. R., Robb, G., Gauld, J. A. (1978). Observation on effect of feeding level on growth and reproduction in haddock (Melanogrammus aeglefinus (L.)) in captivity. Journal of Fish Biology, 13; 85- 98.
36.Izquierdo ,M. S., Ferna´ndez-Palacios, H., Tacon, A. G. J. (2001). Effect of broodstock nutrition on reproductive performance of fish. Aquaculture, 197; 25–42.
37.Jauncey, K. (1992).The effect of varying dietary protein level on the growth, food conversation, protein utilization and body composition of juvenile tilapia(Sarotherodon mossambicus). Aquaculture, 27; 43- 54.
38.Keremah, R.I., Beregha, O. (2016). Effect of varying dietry protein levels on growth and and nutrient utilization of cat fish(Clarias gariepinus) fingerlings.Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences, 2(1); 13-18.
39.Kjorsvik, E., Mangor- Jensen, A., Holmefjoerd, I. (1990). Egg quality in fishes. Advances in Marine Biology, 26; 71– 113.
40.Lus, M. Durazo, E., Teresa Viana, M., Drawbridge, D. P. (2009). Effect of dietary lipid levels on performance, body composition and fatty aci d profile of juvenile white seabass(Atractoscion nobilis). Aquaculture, 289; 101-105.
41.Mabroke, R. S., Azab, M., Tahoun, E, R., Suloma, A. (2012). Influence of dietary protein on growth, reproduction, seed chemical composition and larval survival rate of nile tilapia(Oreochromis niloticus) broodstocks of different size groups under hapa- in- pond hatchery system. Journal of Aquaculture Research and Development, 7(2); 203- 220.
42.MacFarlene, B. Norton, E. C., Bowers, M. J. (1993). Lipid dynamics in relation to the annual reprodudction cycle in yellowtail rockfish (Sbastes flavidus). Fisheiries and Aquatic Science, 50: 391-401.
43.Mandal, B., Mukherjee, A., Banerjee, S. (2010). Growth and pigmentation development efficiencies in fantail guppy(Poecilia reticulate) fed with commercially available feeds. Agriculture. Agriculture and Biology Journal of North America, 1(6); 1264-1267.
44.Marimuthu, K., Jesu Arokiaraj, A., Haniffa, M. A. (2009). Effect of diet quality on seed production of the spotted snakehead (Channa punctatus) (Bloch). Sustainable Agriculture, 1(1); 06-09.
45.Martino, R. C., Cyrino, J. E. P., Portz, L., Trugo, L. m. C. (2002). Effect of dietary lipid level onnutritional performance of the surubim, Pseudoplatystoma coruscans. Aquaculture,209; 209-218.
46.Milton, D. A., Arthington, A. H. (1983). Reproductive biology of Gambusia affinis holbrooki Baird and Girard, Xiphophorus helleri (Gunther) and X. maculatus (Heckel) (Pisces: Poecillidae) in Queensland. Australia journal of Fish Biology, 23; 23– 41.
47.Mommsen, T. P., Walsh, P. J. (1988). Vitellogenesis and oocyte assembly. In: W. S Hoar and D. J. Randall (eds.): Fish Physiology. Academic Press, New York, pp; 347-406.
48.Navas, J. M., Bruce, M., Trush, M., Farndale, B. M., Bromage, N., Zanuy, S. (1997). The impact of seasonal alteration in the lipid composition of broodstock diets on egg quality in the European sea bass. Fish Biology, 51; 760–773.
49.Ng, W. K., Abdullah, N., De Silva, S. S. (2008).The dietary protein requirement of the Malaysian mahseer, Tortambroides, and the lack of protein-sparing action by dietary lipid. Aquaculture, 284; 201-206.
50.Pei, Z., Xie, S. Lei, W. Zhu, X., Yang, Y. (2004). Comparative study on the effect of dietary lipid level on growth and feed utilization for gibel carp(Carassius auratus gibelio) and Chinese longsnout catfish (Leiocassis longirostris Günther). Aquaculture Nutrition, 10; 209–216.
51.Rahim, A., Abbas, G., Ferrando, S., Lorenzo Gallus, L., Abdul, G., H. Mateen, A. (2016). Effects of varying dietary protein level on growth, nutrient utilization and body composition of juvenile blackfin sea bream (Acanthopagrus berda)(Forsskal, 1775). Pakistan J. Zool, 48(4); 1089-1097.
52.Sa, M. V., Fracalossi, D. M. (2011). Dietary protein requirement and energy to protein ratio for piracanjuba(Brycon orbignyanus). Revista Brasileira de Zootecnia, 3(1); 1-10.
53.Saghaei, A., Ghotbeddin, N., Ghatrami, E. R. (2015).Evaluation of growth performance and body compositionof Oscar fish(Astronotus ocellatus) in response to theconsumption of dietary intake of garlic (Allium sativum).Bioflux Society, 8; 485-490.
54.Santiago, C. B., Aldaba, M. B., Laron, M. A. (1983). Effect of varying dietary crude protein levels on spawningfrequency and growth of Sarotherodon niloticus breeders. Fish Research, 8; 9– 18.
55.Santiago, C. B., Reyes. O. S. (1991).Optimum dietary protein level for growth of bighead carp(Aristichthys nobilis) fry in a static water system. Aquaculture, 93;155–165.
56.Sargent, J. R., Bell, J. G., Bell, M. V., Henerson, R. J., Tocher, D. R. (1995). Requirement criteria for essential fatty acids. Applied Ichthyology, 11; 183- 198.
57.Seghal, H. S., Toor, H. S. (1991). Off spring fitness and fecundity of an Indian major carp (Labeo rohita)(Ham.) in relation to egg size. Aquaculture, 97; 269– 279.
58.Shearer, K, D., Swanson, P. (2000). The effect of whole body lipid on early sexual maturation of 1q age male chinook salmon(Oncorhynchus tshawytscha/). Aquaculture, 190; 343–367.
59.Shearer, K. D. (1994). Factors affecting the proximate composition of cultured fishes with emphasis on Salmonids. Aquaculture, 119; 63–88.
60.Singh, B. N., Bhanot, K. K. (1988). Observation on the protein requirement of Catla catla(Ham) fry. In: Proceedings of First Indian Fisheries Forum (Joseph, M.M. ed), Asian Fisheries Society, Indian Branch, Mangalore, 77-78.
61.Teruel, M. N. B., Millamena, O. M., Fermin, A. C. (2001). Reproductive performance of hatchery-bred donkey’s ear abalone(Haliotis asinine) Linne, fed natural and artificial diets. Aquaculure Research, 32; 249-254.
62.Tissera, K. (2012). The global ornamental fish industry: an outlook on the first decade of the new millennium. International Conference on the Global Ornamental Fish Industry –Way Forward. February 2012, Cochin, Kerala, India.
63.Tuan, L. A., Williams, K. C.(2007).Optimum dietary protein and lipid specification for juvenile Malabar grouper (Epinephelus malabaricus). Aquaculture, 267; 129-138.
64.Usman, R., Laining, A., Ahmad, T., Williams, K. C. (2005).Optimum dietary protein and lipidspecifications for grow-out of humpbackgrouper Cromileptes altivelis (Valenciennes).Aquacture Research, 36; 1285-1292.
65.Vergara, J. M., Fernandez-Palacios, H., Robaina, L., Jauncey, K., De La Higuera, M., Izquierdo M. (1996). The effects of varyingdietary protein level on the growth, feeefficiency, protein utilization and bodycomposition of gilthead sea bream. FisheriesScience, 62; 620-623.
66.Wee, K., Tuan, N. A. (1988). Effects of dietary protein level on growth and reproduction in Nile tilapia(Oreochromis niloticus). In: The Second International Symposium on Tilapia in Aquaculture, R. S. V. Pullin, T. Bhukasawan, K. Tonguthai and J. L. Maclean (eds), ICLARM Conference Proceedings 15. Department of Fisheries, Bangkok, and ICLARM, Manila, 401–410.
67.Williams, A., Begg, G., Pears, R., Garrett, R., Larson, H., Griffiths, S., Lloyd, J. (2004b). Groupers. key species: a description of key species groups in the northern planning area. National Oceans Office, Hobart, Australia. 147–155.
68.Zon, L. I., Peterson, R. T. (2005). In vivo drug discovery in the Zebra fish. Natural Review Drug Discovery, 4; 35- 44.