تاثیر جایگزینی نسبی گلوتن گندم به جای پودر ماهی بر شاخص های رشد، بازماندگی و ترکیب لاشه ماهی سفید(Rutilus kutum)
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیرضا طاعتی 1 , سید محمد صلواتیان 2 , صاحبغلی قربانی 3 , فائزه دشتیاری 4
1 - عضو هیات علمی تمام وقت و استادیار گروه شیلات دانشگاه آزاد اسلامی واحد تالش.
2 - پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی. ایران
3 - پژوهشکده آبزی پروری آب های داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بندرانزلی. ایران
4 - گروه شیلات، واحد تالش، دانشگاه آزاد اسلامی، تالش. ایران.
الکلمات المفتاحية: رشد, ماهی سفید, ترکیب لاشه, جایگزینی, گلوتن گندم,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: یکیاز مشکلاتآبزیپروری،دسترسی کمبهپودرماهیاستکهدلیل آنافزایشتقاضاو کاهش میزان تولیدآن هست. تلاشهایزیادیبراییافتنجایگزینهای مناسبانجامشدهکهمنابع پروتئینی گیاهیازمهمترین جانشینهامیباشند. هدف از تحقیق حاضر، بررسی تأثیرجایگزینی نسبی گلوتن گندمبه جایپودر ماهیبررشد، بازماندگیو ترکیبلاشه بچه ماهی سفید (Rutilus kutum) میباشد. روش کار: گلوتن گندم در سطوح 0، 10، 20 و 30 درصد در سه تکرار جایگزین پودر ماهی شد. تعداد 240 عدد بچه ماهی سفید با میانگین وزنی 06/0± 33/0 گرم در 12 وان فایبرگلاس با تراکم 20 عدد توزیع گردیدند. ماهیان با چهار جیره با سطح پروتئین و انرژی یکسان به مدت 8 هفته تغذیه شدند. در پایان آزمایش، شاخص های رشد و ترکیب لاشه مورد سنجش قرار گرفت. یافته ها: وزن نهایی، طول نهایی، درصد افزایش وزن بدن، نرخ رشد ویژه، میانگین رشد روزانه و ضریب بازده پروتئین در ماهیان شاهد بالاتر از سایر تیمارها بود(05/0>P). ضریب تبدیل غذایی در تیمار گلوتن گندم 30% بیشترین و در تیمار شاهد کمترین مقدار را داشت. بالاترین نرخ بازماندگی در تیمار گلوتن گندم 30% ثبت گردید که اختلاف معنی داری را با شاهد نشان داد(05/0>P). اختلاف معنی داری در پروتئین لاشه در تیمارهای شاهد و گلوتن گندم 10% با تیمار گلوتن گندم 20% مشاهده شد(05/0>P). نتیجه گیری: با توجه به یافته های حاصل، گلوتن گندم در سطوح به کار رفته برای ماهی سفید مطلوب نبوده و نمی تواند جایگزین پودر ماهی شود.
-امیری، س.الف.، خارا، ح.، ولی پور، ع.ر. 1393. اثر جایگزینی سطوح مختلف کنجاله کانولابه جای آرد ماهی بر رشد و لاشه بچه ماهیان سفید(Rutilus frisii kutum). مجله زیست شناسی دریا. سال 6، شماره 22. ص 83-75.
2-جلیلی، ر.، آق، ن.، نوری، ف.، ایمانی، الف. 1392. آثار جایگزینی پودر و روغن ماهی با منابع گیاهی در جیره غذایی ماهی قزل آلای رنگین کمان(Oncorhynchus mykiss). نشریه شیلات. مجله منابع طبیعی ایران. دوره 66، شماره 2. ص 131-119.
3-خانی پور، ع.الف.، ولی پور، ع.ر. 1388. ماهی سفید جواهر دریای خزر. انتشارات موسسه تحقیقات شیلات ایران. 84 صفحه.
4-رمضانی، س. 1392. مقایسه اثر منبع پروتئینی(پودر ماهی با گلوتن گندم) بر قابلیت استفاده انرژی و پروتئین در ماهی قزلآلای رنگینکمان(Oncorhynchus mykiss). پایان نامه کارشناسی ارشد شیلات. دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری. 51 صفحه.
5-فلاحتکار، ب.، سلطانی، م.، ابطحی، ب.، کلباسی، م.ر.، پورکاظمی، م.، یاسمی، م. 1385. تاثیر ویتامین C بر برخی پارامترهای رشد، نرخ بازماندگی و شاخص کبدی در فیل ماهیان جوان پرورشی. مجله پژوهش و سازندگی. شماره 72، ص 103-98.
6-منافی حویق، ز. ولی پور، ع. جواهری بابلی، م.، طالبی حقیقی، د. 1390. تأثیر جایگزینی آرد ماهی با آرد سویا در جیره غذایی بر رشد و بازماندگی بچه ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) مجله شیلات. سال پنجم، شماره 2. ص 64-57.
7.Aderolu, A.Z., Seriki, B.M., Apatira, A.L.,Ajaegbo, C.U. (2010). Effects of feeding frequency on growth, feed efficiency and economic viability of rearing African catfish (Clarias gariepinus, Burchell 1822) fingerlings and juveniles. Afr. J. Food. Sci, 4(5); 286-290.
8.Alarcon, F.J., Moyano, F.J., Diaz, M. (1999). Effect of inhibitors present in protein sources on digestive proteases of juvenile sea bream(Sparus aurata). Aquat. Living. Resour, 12; 233–238.
9.Allan, G.L., Parkinson, S., Booth, M.A., Stone, D.A.J., Rowland, S.J., Frances, J., et al. (2000). Replacement of fish meal in diets for Australian silver perch, Bidyanus bidyanus: I. Digestibility of alternative ingredients. Aquac, 186; 293–310.
10.AOAC,(Association of Official Analytical Chemists). (2005). Official Methods of Analysis of the Association of Analytical Chemists International, 18th ed. Gaithersburg, Maryland, USA.
11.Barrows, F.T., Stone, D.A.J., Hardy, R.W. (2007). The effects of extrusion conditions on the nutritional value of soybean meal for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Aquac, 265; 244-252.
12.Davies, S.J., Morris, P.C., Baker, R.T.M. (1997). Partial substitution of fish meal and full-fat soya bean meal with wheat gluten and influence of lysine supplementation in diets for rainbow trout, Oncorhynchus mykiss Walbaum. Aquacult. Res, 28; 317–328.
13.De Silva, S.S., Anderson, T.A. (1995). Fish nutrition in aquaculture.Chapman and Hall. London. 319P.
14.Ebrahimi, G., Ouraji, H. (2011). Dietary lipid requirement for the Kutum fingerlings, Rutilus frisii kutum(Kamenskii,1901). Res. J. Anim. Sci, 5(1);1-5
15.Ebrahimi, G., Ouraji, H. (2012). Growth performance and body composition of kutum fingerling, Rutilus frisii kutum(Kamenskii, 1901), in response to protein levels. Turk. J. Zool, 36(4); 551-558.
16.FAO. (2012). The State of World Fisheries and Aquaculture. FAO Fisheries and Aquaculture Department. Rome. 230P.
17.Francis, G., Makkar, H.P.S., Becker, K. (2001). Antinutritional factors present in plant-derived alternate fish feed ingredients and their effects in fish. Aquac, 199; 197–227.
18.Gatlin, D.M., Barrows, F.T., Braown, P., Dabrowski, K., Gaylord, T.G., Hardy, R.W., et.al. (2007). Expanding the utilization of sustainable plant products in aquafeeds: a review. Aquacult. Res, 38; 551-579.
19.Genc, M.A., Aktas, M., Genc, E., Yilmaz, E. (2007). Effects of dietary mannan oligosaccharide on growth, body composition and hepatopancreas histology of Penaeus semisulcatus. Aquacult. Nutr,13; 156-161.
20.Giri, S.S., Sahoo, S.K., Sahu, B.B., Sahu, A.K., Mohanty, S.N., Mukhopadhyay, P.K., et. al. (2002). Larval survival and growth in Wallago attu(Bloch and Schnider): effects of light, photoperiod and feeding regimes. Aquac, 213; 151-161.
21.Hardy, R. W., Tacon, A.G.J. (2002). Fish meal: historical uses, production trends and future outlook for sustainable supplies. In:R.R. Stickney and J.P. McVey, (eds.), Responsible marine aquaculture. Pp;311–325. Oxford University Press, Oxford, UK.
22.Helland, S.J., Grisdale-helland, B. (2006). Replacement of fish meal with wheat gluten in diets for Atlantic halibut(Hippoglossus hippoglossus): Effect on whole-body amino acid concentrations. Aquac, 261; 1363-1370.
23.Kotzamanis, Y., Kouroupakis, E., Ilia, V., Haralabous, J., Papaioannou, N., Papanna, K., et. al. (2018). Effects of high-level fishmeal replacement by plant proteins supplemented with different levels of lysine on growth performance and incidence of systemic noninfectious granulomatosis in meagre (Argyrosomus regius). Aquacult. Nutr, 24(6); 1738-1751.
24.Luo, G., Xu, J., Teng, Y., Ding, C., Yan, B. (2010). Effects of dietary lipid levels on the growth, digestive enzyme, feed utilization and fatty acid composition of Japanese sea bass(Lateolabrax japonicus) reared in freshwater. Aquacult. Res, 41; 210-219.
25.Mente, E., Karalazos, V., Karapanagiotidis, I., Pita, C. (2011). Nutrition in organic aquaculture: an inquiry and a discourse. Aquacult. Nutr, 17 (4); e798–e817.
26.Messina, M., Piccolo, G., Tulli, F., Messina, C.M. Cardinaletti, G., Tibaldi, E. (2013). Lipid composition and metabolism of European sea bass(Dicentrarchus labrax L.) fed diets containing wheat gluten and legume meals as substitutes for fish meal. Aquac, 376-379; 6-14.
27.Moyano, F.J., Martinez, I., Diaz, M., Alarcon, F.J. (1999). Inhibition of digestive proteases by vegetable meals in three fish species; seabream(Sparus aurata), tilapia (Oreochromis niloticus) and African sole(Solea senegalensis). Comp. Bio. Physio B, 122; 327–332.
28.NRC. (2011). Nutrient Requirements of Fish and Shrimp. The National Academic Press, Washington, DC, USA. 392P.
29.Olvera-Novoa M.A., Olivera-Castillo L., Martınez-Palacios, C.A. (2002). Sunflower seed meal as a protein source in diets for Tilapia rendalli(Bounlanger, 1896) fingerlings. Aquacult. Res, 23; 223–229.
30.Robaina, L., Corraze, G., Aquirre, P., Blanc, D., Melcion, J.P., Kaushik, S. (1999). Digestibility, postprandial ammonia excretion and selected plasma metabolites in European sea bass(Dicentrarchus labrax) fed pelleted or extruded diets with or without wheat gluten. Aquac, 179; 45-56.
31.Santigosa, E., Sánchez, J., Médale, F., Kaushik, S., Pérez-Sánchez, J., Gallardo, M.A. (2008). Modifications of digestive enzymes in trout(Oncorhynchus mykiss) and sea bream(Sparus aurata) in response to dietary fish meal replacement by plant protein sources. Aquac, 282; 68-74.
32.Shafaeipour, A., Yavari, V., Falahatkar, B., Maremmazi, J.G.H., Gorjipour, E. (2008). Effect of canola meal on physiological and biochemical parameters in rainbow trou(Oncorhynchus mykiss). Aquacult. Nutr, 14(2); 110-119.
33.Shewry, P.R., Halford, N.G., Belton, P. S., Tatham, A.S. (2002). The structure and properties of gluten: An elastic protein from wheat grain. Philos. Trans. R. Soc. Lond. B. Biol. Sci, 357(1418); 133–142.
34.Sitjà-Bobadilla, A., Peña-Llopis, S., Gómez-Requeni, P., Médale, F., Kaushik, S. (2005). Effect of fish meal replacement by plant protein sources on non-specific defense mechanisms and oxidative stress in gilthead sea bream(Sparus aurata). Aquac, 249(1-4); 387-400.
35.Soltan, M.A., Hanafy, M.A., Wafa, M.I. (2008). Effect of replacing fish meal by a mixture of different plant protein sources in Nile tilapia(Oreochromis niloticus) diets. Glob. Vet,2(4); 157-164.
36.Storebakken, T., Shearer, K.D., Baeverfjord, G., Nielsen, B.G., Asgard, T., Scott, T.M., et. al. (2000). Digestibility of macronutrients, energy and amino acids, absorption of elements and absence of intestinal enteritis in Atlantic salmon, Salmo salar, fed diets with wheat gluten. Aquac, 184; 115–132.
37.Tusche, K., Arning, S., Wuertz, S., Susenbeth, A., Schulz, C. (2012). Wheat gluten and potato protein concentrate-Promising protein sources for organic farming of rainbow trout(Oncorhynchus mykiss). Aquac, 344-349; 120-125.