اثر تغییر تدریجی شوری بر سلول های کلرایدی آبشش ماهی قزل آلای رنگین کمان(Onchorhynchus mykiss)
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستی
1 - ایستگاه تحقیقات نرمتنان خلیج فارس، پژوهشکده اکولوژی خلیج فارس و دریای عمان، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی. بندرلنگه، ایران.
الکلمات المفتاحية: شوری, قزلآلای رنگینکمان, سلول کلرایدی آبشش,
ملخص المقالة :
زمینه وهدف: تغییر در پارامترهای محیطی هم چون شوری به عنوان عامل استرسزا تلقی شده و بر رشد و بقای آبزی اثر منفی دارد. سلولهای کلرایدی آبشش، مسئولیت اصلی تبادل یونها را در ماهیان ایفا میکنند. بنابراین، هدف از این مطالعه، ارزیابی تغییرات اندازه و تعداد سلولهای کلرایدی در پاسخ به افزایش شوری میباشد. روش کار: برای این منظور، 180 قطعه ماهی قزلآلای رنگینکمان با وزن تقریبی 91/1 ± 5/28 گرم به مدت 60 روز در شوریهای 15، 20 و 25 گرم در لیتر نگهداری شدند. سازگاری به آب شور در مدت 15 روز انجام شد. به منظور بررسی تغییرات تعداد و اندازه سلولهای کلرایدی نمونهبرداری در روزهای 7، 15(پایان سازگاری به شوری)، 30، 45 و 60 روز و از هر تکرار 3 ماهی انجام گرفت. برش عرضیبافت آبشش با ضخامت 5-7 میکرون از استفاده از رنگ ائوزین- هماتوکسیلین تهیه شد. یافته ها: در روز 7، بالاترین میزان تعداد و اندازه سلولهای کلرایدی در تیمار شوری 25 گرم در لیتر مشاهده شد. از روز 15 تا پایان دوره، تعداد و اندازه سلولهای کلرایدی در تیمارهای شوری به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد بیشتر بود. هم چنین، ماهیان نگهداری شده در شوری 25 گرم در لیتر به تدریج تا پایان دوره تلف شدند. نتیجهگیری: در این مطالعه مشخص شد که سلولهای کلرایدی در ماهی قزلآلای رنگینکمان بیشتر در قاعده فیلامنت ها حضور دارند و نقش مهمی در ترشح یونها ایفا میکنند.
-حاجیان،ع.، کاظمی، ر.ا.، دژندیان، س.، جوردهی،ا.ی. 1394. مطالعه آسیبشناسی بافتی آبشش بچه تاسماهیان ایرانی (Acipenser persicus )صید شده در سواحل جنوبی دریای خزر. تغذیه و بیوشیمی آبزیان. سال دوم. ص 48–39.
2-حیدری، ب.، آورجه، س.، جلودار، ح.ت. 1394. اثر تغییرات تؤام تدریجی شوری و دما بر بافت آبشش و سلول های کلراید ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) . زیست شناسی جانوری تجربی. سال چهارم. ص 35–25.
3-خواجه، م.ر.، عبدی،ر.، ذوالقرنین، ح.، صحافی، ه.ح.ز.، مروتی، ح. 1393. مطالعه اثر شوریهای مختلف بر فراوانی و مساحت سلولهای کلراید در آبشش بچه ماهی هامور معمولی(Epinephelus coioides). مجله علمی شیلات ایران. سال بیست و سوم. شماره دوم. ص 11-1.
4-نفیسی بهابادی، م.، سلطانی، م.، فلاحتی مروست، ع. 1390. بررسی تغییر شاخص های رشد و برخی از فاکتورهای بیوشیمایی خون ماهیان جوان قزل آلای رنگین کمان در شوریهای مختلف (Onchorhynchus mykiss). مجله تربیت معلم. سال نهم. شماره چهارم. ص 641- 625.
5.Caberoy, N.B., Quinitio, G.F. (2000). Changes in Na+,K+-ATPase activity and gill chloride cell morphology in the grouper Epinephelus coioides larvae and juveniles in response to salinity and temperature. Fish Physiol. Biochem, 23; 83–94.
6.Carmona, R., García-Gallego, M., Sanz, A., Domezaín, A., Ostos-Garrido, M. V. (2004). Chloride cells and pavement cells in gill epithelia of Acipenser naccarii: ultrastructural modifications in seawater-acclimated specimens. J.FishBiol,64; 553–566.
7.Evans, D.H., Piermarini, P., Choe, K. (2005). The multifunctional fish gill: dominant site of gas exchange, osmoregulation, acid-base regulation, and excretion of nitrogenous waste. Physiol. Rev, 85; 97–177.
8.Ferraris, R.P., Catacutan, M.R., Mabelin, R.L., Jazul, A.P. (1986). Digestibility in milkfish, Chanos chanos (Forsskal): Effects of protein source, fish size and salinity. Aquaculture, 59; 93–105.
9.Fielder, D.S., Allan, G.L., Pepperall, D., Pankhurst, P.M. (2007). The effects of changes in salinity on osmoregulation and chloride cell morphology of juvenile Australian snapper, Pagrus auratus. Aquaculture, 272; 656–666.
10.Ghahremanzadeh, Z., Namin, J.I., Bani, A., Hallajian, A. (2014). Cytological comparison of gill chloride cells and blood serum ion concentrations in kutum(Rutilus frisii kutum) spawners from brackish(Caspian Sea) and fresh water(Khoshkrood River) environments. Arch. Polish Fish, 22; 189–196.
11.Guner, Y., Ozden, O., Cagirgan, H., Altunok, M., Kizak, V., Papadakis, I.E., Varsamos, S. (2005). Effect of salinity on the Osmoregulatory functions of the gills in Nile Tilapia(Oreochromis niloticus). Turk. Vet. Anim. Sci, 29;1259–1266.
12.Hirai, N., Tagawa, M., Kaneko, T., Seikai,T., Tanaka, M. (1999). Distributional changes in branchial chloride cells during freshwater adaptation in Japanese sea bass(Lateolabrax japonicas). Zoolog. Sci, 16; 43–49.
13.Khodabandeh, S., Khoshnood, Z., Mosafer, S. (2009). Immunolocalization of Na+, K+-ATPase-rich cells in the gill and urinary system of Persian sturgeon, Acipenser persicus, fry. Aquac. Res, 40; 329–336.
14.King, J.A.C., Abel, D.C., DiBona, D.R. (1989). Effects of salinity on chloride cells in the euryhaline cyprinodontid fish Rivulus marmoratus. Cell Tissue Res, 257; 367–377.
15.Laiz-Carrion, R., Guerreiro, P.M., Fuentes, J., Canario, A.V.M., Martin Del Rio, M.P., Mancera, J.M. (2005). Branchial osmoregulatory response to salinity in the gilthead sea bream, Sparus auratus. J. Exp. Zool. A. Comp. Exp.Biol,303;563–576.
16.Lee, K.M., Kaneko, T., Katoh, F., Aida, K. (2006). Prolactin gene expression and gill chloride cell activity in fugu Takifugu rubripes exposed to a hypoosmotic environment. Gen. Comp. Endocrinol, 149; 285–293.
17.Lisboa, V., Barcarolli, I.F., Sampaio, L.A., Bianchini, A. (2015). Effect of salinity on survival, growth and biochemical parameters in juvenile Lebranch mullet Mugil liza(Perciformes: Mugilidae). Neotrop Ichthyol, 13; 447–452.
18.Mylonasy, C.C., Pavlidis, M., Papandroulakis, N., Zaiss, M.M., Tsafarakis, D., Papadakis, I.E., Varsamos, S. (2009). Growth performance and osmoregulation in the She drum(Umbrina cirrosa) adapted to diffrent environmental salinities. Aquaculture, 287; 203–210.
19.Neuraste, N., Setorki, M., Tehranifard, A., Moshfegh, A. (2017). Effects of salinity and plasma prolactin on chloride cells in the gill of Chalcalburnus chalcoides. Iran. J. Aquat. Anim. Heal, 3; 11–21.
20.Pereira, B.F., Caetano, F.H. (2009). Histochemical technique for the detection of chloride cells in fish. Micron, 40; 783–786.
21.Pourmozaffar, S., Hajimoradloo, A., Paknejad, H., Rameshi, H. (2019). Effect of dietary supplementation with apple cider vinegar and propionic acid on hemolymph chemistry , intestinal microbiota and histological structure of hepatopancreas in white shrimp, Litopenaeus vannamei. Fish Shell fish Immunol, 86; 900–905.
22.Pourmozaffar, S., Hajimoradloo, A., Miandare, H.K. (2017). Dietary effect of apple cider vinegar and propionic acid on immune related transcriptional responses and growth performance in white shrimp, Litopenaeus vannamei. Fish Shellfish Immunol, 60; 65–71.
23.Sterzelecki, F., Rodrigues, E., Fanta, E., Ribeiro, C. (2013). The effect of salinity on osmoregulation and development of the juvenile fat snook, Centropomus parallelus (POEY). Braz. J. Biol, 73; 609–615.
24.Uchida, K., Kaneko, T., Yamauchi, K., Hirano, T. (1996). Morphometrical analysis
chloride cell activity in the gill filaments and lamellae and changes in Na+, K+-ATPase activity during seawater adaptation in chum salmon fry. J. Exp. Zool, 276 (3); 193-200.
25.Zydlewski, J., McCormick, S.D. (2001). Developmental and environmental regulation of chloride cells in young American shad, Alosa sapidissima. J. Exp. Zool, 290;73–87.