بررسی اثر ضد میکروبی و التیام بخشی عصاره های خرفه، چای سبز و چای کوهی بر روی عفونت سوختگی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در موش
الموضوعات :نادر کاظمی 1 , مونا قاسمی 2 , مهدی ارفعی 3
1 - مرکز تحقیقات نانوبیوتکنولوژی، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
2 - گروه زیست شناسی،دانشکده علوم پایه، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.
3 - گروه زیست شناسی،دانشکده علوم پایه، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران.
الکلمات المفتاحية: استافیلوکوکوس¬ اورئوس, اوسرین, چای¬سبز, چای¬کوهی, خرفه, عفونت سوختگی ,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس عامل عفونت های بیمارستانی و بیماری های عفونی است. هدف از این تحقیق بررسی اثر درمانی عصاره های اتانولی و استونی گیاهان خرفه، چای سبز و چای کوهی همراه با اوسرین بر عفونت سوختگی ناشی از استافیلوکوکوس اورئوس در موش می باشد.
مواد و روش ها: پس از جمعآوری گیاهان، سطوح MIC و MBC عصارههای اتانولی و استونی گیاهان به روش رقیقسازی در محیط کشت مولر هینتون براث تعیین و پس از ایجاد سوختگی درجه 2 در موش برای عفونی کردن زخم، محلول باکتری استافیلوکوکوس اورئوس با غلظت ( CFU/ml105 × 5) تلقیح شد. سپس پمادهای تهیه شده با غلظت MBC از عصارههای گیاهی در هر 1 گرم اوسرین، پس از 24 ساعت برای درمان استفاده گردید.
نتایج: در مطالعات انجامشده بر روی موشها مشخص شد که عصاره های اتانولی و استونی چایکوهی، عصاره استونی خرفه و چای سبز، اثرات قویتری نسبت به عصارههای الکلی چای سبز دارند. همچنین عصاره الکلی خرفه کمترین اثربخشی را دارد و در محل سوختگی تیمار شده با عصاره الکلی این گیاه، خونریزی و کاهش سرعت بهبودی مشاهده گردید.
نتیجهگیری: عصارههای اتانولی و استونی گیاه چایکوهی، چای سبز و عصاره استونی خرفه دارای اثر ضد میکروبی و التیام بخش بر عفونت سوختگی هستند. در این میان عصاره استونی خرفه، چای سبز عصاره اتانولی چای کوهی بیشترین تاثیر را دارند که می توان از آنها به عنوان دارو یا پماد ضد میکروبی سوختگی استفاده کرد.