اثر شوری های مختلف بر فاکتورهای رشد ، بقا و شاخصهای خونشناسی بچه ماهی ماهی قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) DOR: 20.1001.1.17359880.1399.14.1.7.0
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیمیلاد رنجبر 1 , مجید محمدنژاد 2 , محمدرضا قمی 3
1 - دانشجوی دکتری شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تنکابن، تنکابن، ایران
2 - دانشیار، گروه شیلات، واحد بندرگز، ، دانشگاه آزاد اسلامی، بندرگز، ایران
3 - دانشیار گروه شیلات.دانشگاه آزاد اسلامی تنکابن
الکلمات المفتاحية: شوری, رشد, قزل آلای رنگین کمان, خونشناسی,
ملخص المقالة :
زمینه وهدف: شوری یکی از عوامل استرس زا و موثر در حیات، سوخت و ساز و پراکنش آبزیان می باشد که فرایند رشد جانور را تحت تاثیر می گذارد، لذا در مطالعه حاضر، اثر شوریهای مختلف بر فاکتورهای رشد، بقا و شاخصهای خونی ماهی قزل آلای رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. روش کار: در این مطالعه 450 عدد بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان با متوسط وزن 057/0 ± 53/5 گرم در چهار گروه با شوری های 30-20-13-5 گرم درلیتر و یک گروه آب شیرین هر گروه با سه تکرار در طی 2 ماه مورد بررسی قرار گرفتند. درانتهای پژوهش شاخص های رشد، بقا وشاخص های خونی بررسی گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که افزایش شوری باعث کاهش وزن، ضریب رشد ویژه و ضریب چاقی می گردد، هر چند کاهش وزن در گروهها معنیدار نبوده است(P>0.05). همچنین با افزایش شوری میزان گلبولهای قرمز، هموگلوبین و هماتوکریت افزایش پیدا کرد و در شوری 20 گرم در لیتر بیشترین مقدار را دارا بود، بیشترین تعداد گلبول سفید در خون ماهیان گروه شوری 13 گرم در لیتر بودو کمترین تعداد این گلبول ها در شوری 20 گرم درلیتر می باشد که اختلاف معنی دار آماری را نشان داد (p <0.05).نتیجه گیری: بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان قابلیت رشد در آبهای شور تا 20 گرم در لیتر را دارد اما با بالا رفتن شوری میزان متابولیسم پایه این ماهی افزایش می یابد و به همین میزان، کاهش در شاخصهای رشد آن مشاهده می شود و شاخصهای خونی آن دچار تغییر می گردد.
-فشاری، ع.، سوری نژاد، ای.، شیبک، ح.، عرب نژاد، س. 1395. تأثیر استرس شوری بر میزان رشد، پارامترهای بیوشیمیایی و کورتیزول خون ماهی سفیدک(Schizothorax zarudnyi). مجله پژوهش های ماهیشناسی کاربردی، دوره 4، شماره3، صفحه 52-43.
2-ایمانپور، م .ر. 1384. اثرات طیف نورف دوره های نوری و غنی سازی روی پرورش لاروی وتنظیم اسمزی بچه ماهیان سفید، رساله دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، 108ص.
3-حامدی، ش.، رحیمی، ر.، نفیسی بهابادی، م.، عضدی، م. 1394. ﺗﺎﺛﯿﺮ ﺳﻄﻮح ﻣﺨﺘﻠﻒ ﺷﻮری ﺑﺮ ﺷﺎﺧﺺﻫﺎی ﺧﻮنﺷﻨﺎﺳﯽ ﻣﺎﻫﯽ ﺳﯽﺑﺎس آﺳﯿﺎﯾﯽ(Lates calcarifer). ﻓﺼﻠﻨﺎﻣﻪ ﻋﻠﻤﯽ ﭘﮋوﻫﺸﯽ ﻓﯿﺰﯾﻮﻟﻮژی و ﺗﮑﻮﯾﻦ ﺟﺎﻧﻮری، ﺷﻤﺎره ﭘﯿﺎﭘﯽ30، ﺟﻠﺪ 8، ﺷﻤﺎره 3، ﺗﺎﺑﺴﺘﺎن، صفحه 33-21.
4-حسینی، پ.، ﺻﯿﺎد ﺑﻮراﻧﯽ، م ،. وﻫﺎبزاده رودﺳﺮی، ح.، کاظمی، ر.، زمینی، ع. 1391. بررﺳﯽ اﺛﺮات ﻧﺎﺷﯽ از اﻓﺰاﯾﺶ ﺷﻮری آب ﺑﺮ ﺑﺮﺧﯽ از ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی ﺧﻮﻧﯽ ﺑﭽﻪ ﻣﺎﻫﯿﺎن ﻗﺰلآﻻی رﻧﮕﯿﻦﮐﻤﺎن. ﻣﺠﻠﻪ علمی پژوهشی زیست شناسی دریا، سال 4، شماره 14، صفحه 56-45.
5-ستاری، م.1381. ماهی شناسی(1) تشریح و فیزیولوژی، انتشارات نقش مهر، چاپ اول. 659 صفحه.
6-سلاطی، ا. م.، باغبان زاده، ع.، سلطانی، م.، پیغان، ر. و ریاضی، غ. ح. 1389. پاسخ پارامترهای هماتولوژیکی و متـابولیتی پلاسـما نسـبت بـه درجـات شوری مختلف در ماهی کپور معمولی(Cyprinus carpio) . مجله بین المللی تحقیقات دامپزشکی، دوره 4، شماره 1، صفحه 52-49.
7-سلطانی، م. 1387. ایمنی شناسی ماهیان و سخت پوستان. انتشارات دانشگاه تهران، 264 صفحه.
8-صیادبورانی، م.، ابطحی، ب.، بهمنی، م.، کاظمی، ر. 1385. تاثیر وزن بر قابلیت تطابق و تنظیم یونی در بچه ماهیان آزاد دریای خزر(Salmo trutta caspius). مجله علوم دریایی ایران. دوره پنجم، شماره 2و1. صفحه 64-55.
9-عطایی مهر، ب.، مجازی امیری، ب.، عبدلحی، ح.، میرواقفی، ع. 1385. بررسی تغییرات تعداد و اندازه سلول های کلراید آبششی و میزان تلفات بچه آزاد ماهیان دریای خزر با اوزان گوناگون در شوری های مختلف آب. مجله علمی شیلات ایران. 15(3)، صفحه 128-119.
10-علیزاده، م.، بیطرف، ا.، سرسنگی، ح.، محمدی، م. 1388. بهبود بهرهوری و عملکرد تولید در استخرهای خاکی آب لبشور پرورش قزلآلا از طریق ایجاد محیط (Net pen). مجله علمی شیلات ایران، سال سوم، شماره چهارم، صفحه 62-55.
11-غلامپور، ط.، ایمانپور، م. ر.، حسینی، س. ع.، شعبانپور، ب. 1390. تاثیر سطوح مختلف شوری بر شاخص های رشد، میزان بازماندگی، غذاگیری و پارامترهای خونی در بچه ماهیان سفید(Rutilus frisii kutum). مجله زیست شناسی ایران، دوره 24، شماره 4، صفحه 549-539.
12-قانعی، م.، متین فر، ع.، شریفیان، م.، فارابی، م. 1396. بررسی قابلیت سازگاری(یونی-اسمزی) ماهی قزلآلای رنگینکمان انگشتقد با آب دریای خزر. موسسه تحقیقات شیلات ایران. طرح تحقیقاتی شماره 51606. 42صفحه.
13-محمدنژاد، م. 1396. بررسی مقایسه ای شاخص های خونی و برخی ازفاکتورهای بیوشیمیایی وآنزیمی سرم خون ماهی قزل آلای رنگین کمان در اثر تغذیه با جیره غذایی دستی و تجاری. فصلنامه فیزیولوژی و تکوین جانوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، شماره پیاپی39، جلد 10، شماره 4، پاییز، صفحه 79-69.
14-محمدنژاد، م.، شاهرخی، س.، قلیچی، ا. 1397. بررسی برخی شاخص های خونی، آنزیمی و ایمنی ماهی کپور(Cyprinus carpio) تغذیه شده با سطوح مختلف ویتامین های C و E. فصلنامه فیزیولوژی و تکوین جانوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، شماره پیاپی43، جلد 11، شماره 4، پاییز، صفحه 85-75.
15-نصیری، ل. 1386. بررسی اثرات استرسزایی نوسانات شوری بر تاسماهی انگشتقد ایرانی با تاکید بر شاخصهای خونی. پایان نامه کارشناسی ارشد، دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، 98 صفحه.
16-نفیسی بهابادی، م.1393. تغییر شاخص های رشد و پاسخهای هورمونی ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss )در مرحله انگشتقدی در سازش با شوریهای مختلف محیط پرورشی. مجله پژوهشهای جانوری، جلد 27، شماره 3، پاییز، صفحه 429-417.
17-وﺛﻮﻗﯽ، غ.، ﺷﺎﻫﺴﻮﻧﯽ، د.، ﭘﯿﻐﺎن، ر. 1376. بررسی ﻓﺎﮐﺘﻮرﻫﺎی ﺧﻮﻧﯽ ﻣﺎﻫﯽ ﺣﻮض. ﻣﺠﻠﻪ داﻧﺸﮑﺪه داﻣﭙﺰﺷﮑﯽ، داﻧﺸﮕﺎه ﺗﻬﺮان، دوره 52، شماره 4، صفحه 70-61.
18.Ajani, F., Olukunle, O. A., Agbede, S. A. (2007). Hormonal and hematological responses of Clarias gariepinus (Burchell 1822) to nitrite toxicity. J Fish Int, 2; 48–53.
19.Altinok, I., Galli, S. M., Chapman, F.A. (1998). Ionic and osmotic regulation capabilities of juvenile Gulf of Mexico sturgeon(Acipenser oxyrinchus). Comparative Biochemistry and Physiology Part A: Molecular & Integrative Physiology, 120A; 609–615.
20.Altinok, I., Grizzel, J. M. (2004). Excretion of ammonia and urea by phylogenetically diverse fishspecies in low salinities. Aquaculture, 238; 499-507.
21.Anyanwu, P. E., Gabriel, U. U., Anyanwu, A. O. (2007). Effect of salinity changes on haematological parameters of Sarotherodon melanotheron from Buguma Creek. Niger Delta J Anim Vet Adv, 6; 658–662.
22.Austreng, E. (2000). Digestibility determination in fish using chromic oxide marking and analysis of contents from different segments of the gastrointestinal tract. Aquaculture, 13; 265-27.
23.Azewedo, P. A., Leeson, S., Cho, C. Y., Bureau, D. P. (2004). Growth and feed utilization of largesize rainbow trout (Onchorhynchus mykiss) and Atlantic salmon (Salmo salar) reared in freshwater: diet and species effects and responses over time. Aquaculture Nutrition, 10; 401-411.
24.Barton, B. A., Iwama, G. K. (1991). Physiological changes in fish from stress in aquaculture with emphasis on the response and effect of cortocosteroids. Annual Rev, Fish Diseases, 1; 3-26.
25.Casillas, E., Smith, L. S. (1974). Effects of stress on blood coagulation and
haematology in rianbow trout exposed to hypoxia. Journal of Fish Biology, 6 (5); 379-380.
26.Chen, C., Wooster, G. A., Bowser, P. R. (2004). Comparative blood chemistry and histopathology of Tilapia infected with Vibrio vulnificus or Streptococcus iniae or exposedto carbon tetrachloride, gentamicin or copper sulfate. Aquaculture, 239; 421-443.
27.Fanouraki, E., Divanach, F., Pavlidis, M. (2007). Baseline values for acute and chronic stress indicators in sexually immature red porgy(Pagrus pagrus). Aquaculture, 265; 294-304.
28.Feldman, B. F., Zinkl, J. G., Jian, N. C. (2000). Schalm's veterinary hematology, 3nd edn. Lippincott Williams and Wilkins publication, Philadelphia, USA. pp. 32-36.
29.Gabriel, U. U., Anyanwu, P. E., Akinrotimi, A. O. (2007). Comparative effects of different acclimation media on haematological characteristics of brackish water tilapia Sarotherodon melantheron. J Fish Intl., 2;145–199.
30.Houston, A. H., Roberts, W. C., Kennington, J. A. (1996). Hematological response in fish: pronephric and splenic involvements in the goldfish, Carassius auratus L. Fish Physiol Biochem, 15; 481–489.
31.Houston, A. H., Rupert, R. (1997). Immediate response of hemoglobin system of gold fish(Cyprinus auratus) to tempera change. Can. J. Zool., 54; 1731-1741.
32.Jabbarzadeh Shiadeh, S. M., Mojazi Amiri, B., Abtahi, B., Nazari, R. M. (2000). Study on the changes of some physiological factors during osmoregulation of juvenile Persian sturgeons(Acipenser persicus). Iranian Journal of Fisheries Sciences, 2(1); 61-74,112.
33.Koakoski, G., Abreu, M. (2013). Cortisol response in Nile tilapia, Oreochromis niloticus following acute exposure to a glyphosate-based herbicide. Environmental Sciences, 1(1); 25-32.
34.Koeypudsa, W., Kitkamthorn, M., Sadu, K., Sailasuta, A. (2007). Effect of short-term anoxia (DO 0 ppm, 3 hours) and long-term hypoxia (DO 3-4ppm, 90 days) on haematology of catfish. – J. Health. Res., 21; 13-24.
35.Lewis, S. D. (1972). Effect of selected concentrations of sodium chloride on the growth of channel catfish. Proceedings of the
Southeastern Association of Game and Fish Commissioners, 25; 459-466.
36.Lim, C., Yildirim-Aksoy, M., Welker, T. (2005). Effect of feeding duration of sodium chloride containinig diets on growth performance and some stress and fish. Academic press, London, 247-275.
37.Martínez-Álvarez, R. M., Hidalgo, M. C., Domezain, A., Morales, A. E., García- Gallego, M., Sanz, A. (2002). Physiological changes of sturgeon Acipenser naccarii caused by increasing environmental salinity. The Journal of Experimental Biology, 205; 3699-3706.
38.Mckay, L. R., Gjerde, B. (1985). The effect of salinity on growth of rainbow trout. Aquaculture, 46; 325-331.
39.Mommsen, T. P., Vijayan, M. M., Moon, T. W. (1999). Cortisol in teleost: dynamics, mechanism of action and metabolic regulation, Rev. Fish Biol., 82;369-376.
40.Nilsson, S., Grove, D. J. (1984). Adrenergic and cholinergic innervation of the spleen of the cod(Gadus morhua). European Journal of Pharmacology, 28; 135-137.
41.Pakhira, C., Nagesh, T., Abraham, T., Dash, G., Behera, S. (2015). Stress responses in rohu, Labeo rohita transported at different densities. Aquaculture Reports, 2;39-45.
42.Partridge, G. J., Lymbery, A. J., George, R. J. (2008). Finfish Mari culture in inland Australia: A review of potential water sources, species and production systems. J. World Aquaculture, Soc., 39(3); 291-310.
43.Pillay, T. V. R., Kutty, M. N. (2005). Aquaculture: Principles and Practices, 2nd edn. Blackwell Publishing, Ames, IA, USA, pp.458–460.
44.Rubio, V. C., Sánchez- Vázquez, F. J., Madrid, J. A. (2005). Effects of salinity on food intake and macronutrient selection in European sea bass. Physiol. and Behavior, 85(3); 333- 339.
45.Sarkheil, M., Pakzad Sorki, M., Raefipour, H. (2017). Effects of acclimation to seawater salinity on some blood parameters in wild Caspian brown trout, Salmo trutta caspius. Comp Clin Pathol., 26;1315–1318.
46.Sebastiao, F. A., Nomura, D., Sakabe, R., Pilarski, F. (2011). Hematology and productive performance of Nile tilapia, Oreochromis niloticus naturally infected with Flavobacterium columnare. Braz. J. Microbiol., 42; 282–289.
47.Soegianto, A., Haikal Adhim, M., Zainuddin, A., Widyaleksono Catur Putranto, T., Irawan, B. (2017). Effect of different salinity on serum osmolality, ion levels and hematological parameters of east java strain tilapia Oreochromis niloticus. Marine and Freshwater Behaviour and Physiology, 50(2); 105-113
48.Varsamos, S., Nebel, C., Charmantier, G. (2005). Ontogeny of osmoregulation in fish: a Comparative review. Biochemical and Physiology, 141; 401-429.
49.Wetzel, R.G. (2001). 3 eds. Limnology, lake and river ecosystems. Third editions, Academic Press California.
50.Witeska, M. (2005). Stress in fish hematological and immunological effects of heavy metals. Electron J Ichthyol., 1; 35–41