شناسایی باسیلوس سرئوس ها ی انتروتوکسی ژنیک در غذا های گوشتی آماده در شهر زنجان
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستیزهرا دیلمی خیابانی 1 , غزاله شمس المعالی 2
1 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، استادیار دانشکده علوم پایه و پزشکی، زنجان.ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد زنجان، دانشکده علوم پایه و پزشکی کارشناس ارشد گروه میکروبیولوژی، زنجان.ایران
الکلمات المفتاحية: ژن های کمپلکس NHE PCR, مواد گوشتی, باسیلوس سرئوس,
ملخص المقالة :
زمینه وهدف: بسیاری از سویههای باسیلوس سرئوس باعث مسمومیت غذایی از نوع اسهالی و استفراغی میشوند. بیماریهای نوع اسهالی توسط انتروتوکسینهای همولیزین HBL، غیرهمولیتیک NHEو سیتوتوکسین Kایجاد میگردد. از آنجا که مصرف غذاهای گوشتی آماده در کشورهای درحال توسعه همچون ایران رو به افزایش می باشد و نیز گزارش دقیقی در رابطه با میزان آلودگی این باکتری در دسترس نمی باشد، هدف از این پژوهش شناسایی و جداسازی باسیلوس سرئوس های انترو توکسی ژنیک و بررسی شیوع آن است.روش کار:در این مطالعه وجود باسیلوس سرئوس در 80 نمونهی مواد گوشتی مختلف (سوسیس، کالباس، همبرگر و کباب های آماده) خریداری شده از فروشگاهها در شهر زنجان مورد آزمایش قرار گرفت. جداسازی باسیلوس سرئوس با استفاده از محیط کشت اختصاصی استفاده از محیط کشت انتخابی (پلیمیکسین، زردهی تخممرغ، مانیتول، فنلرد آگار) انجام گردید. آزمونهای تاییدی بیوشیمیایی و به دنبال آن تایید مولکولی باسیلوس سرئوس با استفاده از پرایمرهای اختصاصی انجام شد. نمونههای مثبت باسیلوس سرئوس جهت بررسی ژن های کمپلکسNHمورد آزمایش قرار گرفتند.یافته ها:از 80 نمونه مورد بررسی 32 نمونه آلوده به باسیلوس سرئوس بودند و در بین این تعداد، باسیلوس سرئوس های جدا شده از 14 نمونه حاوی ژن های کمپلکس NHEبودند.نتیجه گیری: استفاده از تکنیک و روش سریع برای تشخیص حضور باسیلوس سرئوس انتروتوکسی ژنیک در غذا از اهمیت زیادی برخودار است تا از سلامتی غذای مصرفی اطمینان حاصل شود.