بررسی اثرات سطوح مختلف ویتامینC بر فاکتورهای خونی و ایمنی بچه تاس ماهی سیبری
الموضوعات : مجله پلاسما و نشانگرهای زیستییعقوب پورغلام 1 , حسین خارا 2 , محمود محسنی 3
1 - دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات گیلان، دانشجوی دوره کارشناسی ارشد تکثیر و پرورش آبزیان، رشت. ایران
2 - دانشگاه آزاد اسلامی واحد لاهیجان، دانشکده منابع طبیعی، استادیارگروه شیلات، لاهیجان.ایران
3 - موسسه تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری دکتر دادمان، رشت. ایران.
الکلمات المفتاحية: شاخص های خونی, فاکتورهای ایمنی, تاس ماهی سیبری, ویتامینC,
ملخص المقالة :
زمینهوهدف:ویتامینها مهمترین مواد مغذی هستند که سیستم ایمنی ماهی را تحریک می کنند و ویتامین Cبه عنوان یک ماده مغذی ضروری در آبزی پروری مطرح شناخته شده است. هدف از این مطالعه بررسیاثرات سطوح مختلف ویتامینC بر فاکتورهای خونی و ایمنی بچه تاس ماهی سیبری Acipenserbaeriiمیباشد.روش کار:در این بررسی سطوح مختلف ویتامینCاز نوع ال- آسکوربیل-2- پلی فسفات شامل: فاقد ویتامین C(تیمار1)، 100 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C(تیمار2)، 200میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C(تیمار3)، 400 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C(تیمار4)، 800 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C(تیمار5)، 1600 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین C(تیمار6)در سه تکرار و به مدت 8 هفته جهت پرورش تاسماهی سیبری در نظر گرفته شد. یافته ها:نتایج حاصل از تحقیق بر روی شاخصهای خونی و فاکتورهای ایمنی تاسماهی سیبری پرورشی نشان داد که بالاترین تعداد گلبول قرمز(RBC) در تیمار 200 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین Cاست که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری را نشان داددر حالی که اختلاف معنیداری در تعداد گلبول سفید(WBCهماتوکریت و هموگلوبین مشاهده نشد، اما بیشترین مقدار آن ها در تیمار200 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین Cمشترک بودسایر اندیسهای خونیMCHو MCHCاختلاف معنیدار آماری را در بین تیمارها نشان دادند، اما در میزان MCVاختلاف آماری مشاهده نگردید و بیشترین مقدار آن ها در تیمار 1600 میلیگرم در کیلوگرم ویتامینCمشترک بود. مطالعات بر روی فاکتورهای ایمنی خون تاسماهی سیبری نشان داد که اختلاف معنی داری در مقدار لیزوزیمIgMدر بین تیمارها وجود دارد اما اختلاف معنی داری در ایمونوگلوبین کل در بین تیمارها وجود ندارد و میزان لیزوزیم و ایمونوگلوبین کل در تیمار 800 میلیگرم بیشتر از سایر تیمارها بود. عدم حضور ویتامینCدر جیره غذایی میزان فاکتورهای ایمنی را کاهش میدهدنتیجه گیرینتایج نشان داد که فاکتورهای ایمنی در تیمارهای بالای ویتامینCتاثیر بهتری دارند