اثر تغذیه برگی نانوکلات آهن، روی و منگنز بر فلورسانس کلروفیل، غلظت آهن، روی و منگنز دانه و عملکرد دانه سویا
الموضوعات : botany
1 - استادیار، گروه زراعت، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
الکلمات المفتاحية: تغذیه برگی, تنش خشکی, سویا, منگنز, روی, نانو کلات آهن, فلورسانس کلروفیل, عناصر ریزمغذی,
ملخص المقالة :
هدف: تنش کم آبی تعادل جذب و انتقال ریزمغذیها از ریشه به اندامهای هوایی را مختل میکند و تهدید جدی برای محصولات کشاورزی است. این آزمایش به منظور بررسی اثر محلولپاشی نانو کلات آهن، روی و منگنز بر شاخص کلروفیل، فلورسانس کلروفیل، غلظت عناصر آهن، روی و منگنز دانه و ارتباط آنها با عملکرد دانه سویا انجام شد.مواد و روشها: آزمایش به صورت اسپلیت پلات، در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار طی دو سال متوالی اجرا شد. عامل اصلی رژیم آبیاری در کرت اصلی شامل قطع آبیاری در مرحله گلدهی، غلافدهی، پر شدن دانه و آبیاری کامل و عامل فرعی محلولپاشی با آب مقطر (شاهد)، آهن، روی، منگنز، آهن+روی، آهن+منگنز، روی+منگنز و آهن+روی+منگنز در کرتهای فرعی بود.یافتهها: تنش خشکی عملکرد دانه را به طور معنیداری کاهش داد که بیشترین کاهش در مرحله غلافدهی (4/31 درصد کاهش نسبت به شاهد) بود. کمترین و بیشترین میزان فلورسانس کلروفیل در اثر تنش در مرحله غلافدهی و آبیاری کامل به دست آمد. تیمارهای آهن و آهن+روی به ترتیب بالاترین فلورسانس کلروفیل و شاخص کلروفیل را داشتند. تیمار شاهد بالاترین و تیمار تنش در مرحله غلافدهی کمترین غلظت آهن، روی و منگنز دانه را دارا بودند.نتیجهگیری: محلولپاشی نانوکلاتهای آهن، روی و منگنز در شرایط کم آبی یک روش کاربردی در جهت کاهش فلورسانس کلروفیل، افزایش محتوای ریزمغذیها در دانه و عملکرد دانه است. تیمار ترکیبی آهن+روی بهترین تیمار بود.
