بررسی تحمل تنش شوری در گیاه شببو (Matthiola incana L)تحت تیمار با سالیسیلیک اسید
الموضوعات :سمانه عبدالمحمدی 1 , جلال امیدی 2 , عبدالله حاتم زاده 3 , معظم حسن پور اصیل 4
1 - کارشناس ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2 - گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
3 - استاد گروه علوم باغبانی. دانشکده کشاورزی .دانشگاه گیلان
4 - استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
الکلمات المفتاحية: مورفولوژی, مالون دیآلدئید, کلرید سدیم, پروتئین,
ملخص المقالة :
شوری یکی از تنشهای محیطی است که باعث تغییرات شدید در رشد، فیزیولوژی و متابولیسم گیاهان میشود. همچنین موجب تغییرات بیوشیمیایی مختلف و پاسخهای فیزیولوژیک شده و تقریبا روی تمام فرآیندهای گیاهی تأثیر میگذارد. با توجه به روند افزایشی توسعه اراضی شور و کمبود اراضی مطلوب برای کشاورزی در دنیا استفاده از گونههای گیاهی مقاوم به شوری، یا کاربرد ترکیباتی که باعث کاهش اثرهای تنش شوری و القای مقاومت در مقابل تنش در گیاهان میشوند اهمیت زیادی دارد. سالیسیلیک اسید به عنوان یک فنل طبیعی، تنظیمکننده رشد بوده و پروسههای فیزیولوژیک و مورفولوژیک گیاه را تنظیم میکند. بدین منظور جهت ارزیابی اثرات سودمند احتمالی سالیسیلیک اسید بر برخی پارامترهای فیزیولوژیکی و مورفولوژیکی گیاه شببو (Matthiola incana L.) آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور، شوری شامل کلرید سدیم در سه سطح 0، 100و 150 میلیمولار و سالیسیلیک اسید در دو سطح 0 و 2 میلیمولار با سه تکرار در گلخانهی آموزشی دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان انجام شد. در پایان آزمایش پارامترهای مختلف شامل ارتفاع گیاه، وزنتر و خشک ساقه، وزنتر و خشک ریشه، طول ریشه، میزان غلظت مالوندیآلدئید (MDA)، پروتئینکل و محتوای نسبی آب برگ(LRWC) اندارهگیری شد. در تنش شوری تمامی پارامترهای رشدی گیاهان، میزان محتوای نسبی آب برگ، پروتئین کاهش و میزان مالون دیآلدئید افزایش یافت. کاربرد سالیسیلیک اسید سبب افزایش تمام پارامترهای رشد، میزان پروتئین، محتوای نسبی آب برگ گردید و در نهایت سالیسیلیک اسید با اثر حفاظتی خود سبب کاهش پراکسیداسیون لیپیدها شد.
_||_