بررسی اثرات بسترهای آلی روی پارامترهای عملکردی، فیزیولوژیکی و فتوسنتزی در گیاهچههای کاهو (Lactuca sativa)
الموضوعات :
رضا صالحی
1
,
فرنوش رستمی
2
,
علی محمدی ترکاشوند
3
,
پژمان مرادی
4
,
سپیده کلاته جاری
5
1 - استادیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
2 - دانشجوی دکتری، گروه علوم باغی وزراعی، دانشکده کشاورزی و علوم صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
3 - دانشیار، گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی و علوم صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
4 - دانشیار، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد ساوه، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
5 - استادیار، گروه علوم باغی وزراعی، دانشکده کشاورزی و علوم صنایع غذایی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: کاهو, سوبسترا, پرلیت, نی پیت, کوکوپیت,
ملخص المقالة :
یکی از عوامل دخیل در تولید با کیفیت نشاءهای سبزیها نوع بستر کشت میباشد. در پژوهش حاضر، اثرات بسترهای کشت کوکوپیت، نیپیت و پرلیت بر صفات مورفولوژیکی ، فیزیولوژیکی و عملکرد فتوسنتزی گیاهچههای کاهو در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی مطالعه شد. بذور گیاهان بعد از تهیه در ۶ بستر کشت شامل ۱) 100 درصد کوکوپیت (CP100)؛ ۲) 100 درصد نیپیت (NP100) ؛ ۳) 50 درصد کوکوپیت+50 درصد نیپیت (CP50+NP50)؛ ۴) 25 درصد کوکوپیت+50درصد نیپیت+ 25 درصد پرلیت (CP25NP50P50) ؛ ۵) 50 درصد نیپیت+50 درصد پرلیت (NP50+P50)؛ ۶) 70درصد نیپیت+ 30 درصد پرلیت (NP70+P30) کشت شدند. در ابتدا، شاخصهای جوانهزنی همچون درصد و سرعت جوانهزنی بذور کاهو محاسبه و پس از رسیدن گیاهچهها به مرحله انتقال به مزرعه صفات مورفولوژیکی، فیزیولوژیکی و کلروفیل فلورسانس مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاکی از عملکرد بالای رویشی گیاهچههای کاهو در تیمار CP100 بود اما در بسترهای حاوی پرلیت کاهش در کلیه صفات مورفولوژیکی و عملکرد فتوسنتز مطالعه شده مشاهده شد. بیشترین میزان کلروفیل a، b و کل، کاروتنوئیدها و محتوای نسبی آب برگ و کمترین مقدار پرولین در محیط کشت CP100 گزارش شد. بنابراین، به طور کلی میتوان نتیجهگیری نمود که استفاده از کوکوپیت 100% میتواند منجر به رشد بهتر گیاهچههای کاهو شود.