آشنایی با گیاه دارویی چوچاق (Eryngium caeruleum)
الموضوعات :
جلال امیدی
1
,
سمانه عبدالمحمدی
2
1 - کارشناس ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
2 - کارشناس ارشد باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
الکلمات المفتاحية: پراکنش, آنتیاکسیدان, سبزی, گیاه دارویی,
ملخص المقالة :
اکثر گیاهان دارویی جزء جنسهای تیره چتریان هستند که در ایران انواع بیشماری از آن کشت میشود. چوچاق گیاهی علفی، مونوکارپیک و یکی از گونههای مهم تیره چتریان میباشد که از آن به عنوان سبزی محلی با خاصیت دارویی و معطر استفاده میکنند. سبزی چوچاق که در زبان گیلکی چوچاغ (چوچاق یا انارچوقاق) و در زبان مازندرانی زلنگ یا زولنگ نام دارد، نوعی سبزی خوراکی از راسته کرفسسانان است که در شمال ایران می-روید و نام فارسی آن شششاخ است. در شهسوار سبزی چوچاق، ششاک و در رامسر، شوشاخ (در واقع شش-شاخ) نام دارد. این گیاه دارای ترکیبات فنلی نظیر اسیدهای فنلی، فلاونوئید و تاننها میباشد که به عنوان مهمترین آنتیاکسیدان طبیعی شناخته شده است. فعالیت آنتیاکسیدانی این گیاه دارویی بالا است و مشخص شده که عصاره متانولی برگ چوچاق از فعالیت مطلوبی برخوردار است که به محتوای بالای فنلی و فلاونوئیدی آن بستگی دارد. همانطور که میدانیم وجود آنتیاکسیدان در رژیم غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است. چوچاق از جمله گیاهان دارویی با پتاسیلهای ناشناخته است که رو به فراموشی است. این گیاه دارای مصارف متعددی همچون سبزیکاری، گلکاری و دارویی است که در صورت شناخت علمی، کشت، توسعه و بهرهبرداری صحیح میتواند نقش مهمی در سلامتی افراد و همچنین اشتغالزایی جوامع روستایی داشته باشد. در این مقاله به معرفی این گیاه دارویی، مواد موثره آن و کاربردهای پرشمارش پرداخته میشود.