ارزیابی آلودگی به فلزات سنگین و آرکوباکتر در گوشت، سالاد، شیرخام و آب شرب در شهرستان شهرکرد و سنجش مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها
حسین نیایش
1
(
-
)
ابراهیم رحیمی
2
(
گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد
)
الکلمات المفتاحية: آرکوباکتر, مقاومت آنتیبیوتیکی, فلزات سنگین, شهرکرد,
ملخص المقالة :
آرکوباکترها، از جمله گرممنفیهای هوازی هستند که سبب گاستروانتریت در انسان میشوند که از منبع آنها خاک بوده و توانایی بالایی در مقاومت آنتیبیوتیکی دارند. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی آلودگی به فلزات سنگین و آرکوباکتر در گوشت، سالاد، شیرخام و آب شرب در شهرستان شهرکرد و سنجش مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها میباشد. در این مطالعه تعداد 150 نمونه مواد غذایی از نقاط مختلف شهرستان یاسوج به صورت تصادفی جمعآوری و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد جهت ارزایبی بار میکروبی، مقاومت آنتیبیوتیکی و میزان فلزات سنگین انتقال داده شد. نمونهها مطابق روش استاندارد مورد آزمایش قرار گرفتند. سطح معنیداری در مطالعه حاضر، p<00/05 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که از مجموع 150 نمونه مواد غذایی مورد آزمایش 83/10 درصد به آرکوباکتر آلودگی داشتند. کمترین میزان آلودگی مربوط به آب شرب (5/2 درصد) بود. بین مواد غذایی نمونهگیری شده و میزان آلودگی به آرکوباکتر رابطه معنیداری وجود نداشت. طبق نتایج به دست آمده، میزان آلودگی به سرب، کادمیوم و جیوه در گوشت و سالاد بیشتر از استاندارد کدکس بود. همچنین بالاترین مقاومت آنتیبیوتیکی مربوط به پنیسیلین (65 درصد) و آمپیسیلین (60 درصد) بود. باتوجه به آلودگی تمامی نمونههای این مطالعه و احتمال انتقال آلودگی به انسان و ایجاد عوارضی مثل گاستروانتریت، همچنین مصرف بالای گوشت بخصوص گوشت کبابی در رستورانهای بین راهی به نظر میرسد در اخذ تدابیر برای کنترل آلودگی به این باکتری از چرخه تولید تا مصرف گوشت، سالاد و شیر خام و پخت کامل گوشت، جوشاندن شیر قبل از مصرف باید دقت کافی به عمل آید.