بررسی آلودگی و تعیین مقاومت ضد میکروبی آرکوباکتر در مواد غذایی عرضه شده در شهرستان شهرکرد
الموضوعات :
حسین نیایش
1
,
ابراهیم رحیمی
2
1 - دانشجوی دکتری بهداشت مواد غذایی، دانشگاه آزاد شهرکرد، شهرکرد، ایران
2 - استاد گروه بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية:
ملخص المقالة :
آرکوباکترها، از جمله گرم منفی های هوازی هستند که سبب گاستروانتریت در انسان می شوند که از منبع آن ها خاک بوده و توانایی بالایی در مقاومت آنتیبیوتیکی دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی آلودگی و تعیین مقاومت ضد میکروبی آرکوباکتر در مواد غذایی عرضه شده در شهرستان شهرکرد می باشد. در این مطالعه تعداد 150 نمونه مواد غذایی از نقاط مختلف شهرستان شهرکرد به صورت تصادفی جمعآوری و به آزمایشگاه کنترل کیفی دانشگاه آزاد اسلامی شهرکرد جهت ارزیابی بار میکروبی، مقاومت آنتی بیوتیکی و تعیین فراوانی ژنها انتقال داده شد. نمونه ها مطابق روش استاندارد مورد آزمایش قرار گرفتند. سطح معنی داری در مطالعه حاضر، 05/0>P در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که از مجموع 150 نمونه مواد غذایی مورد آزمایش 66/10 درصد به آرکوباکتر آلودگی داشتند. میزان آلودگی در آب شرب 2 نمونه (5 درصد)، گوشت کبابی 7 نمونه (33/23 درصد)، سالاد 3 نمونه (5/7 درصد) و شیر سنتی 4 نمونه (10) بود. نتایج نشان داد که ژن pldA در 5/87 درصد نمونههای آلوده به آرکوباکتر با بیشترین فراوانی یافت شد، در حالی که ژن cadF در 75 درصد نمونهها با فراوانی کمتر تشخیص داده شد. باتوجه به آلودگی تمامی نمونه های این مطالعه و احتمال انتقال آلودگی به انسان و ایجاد عوارضی مثل گاستروانتریت، همچنین مصرف بالای گوشت بخصوص گوشت کبابی در رستوران های بین راهی به نظر می رسد در اخذ تدابیر برای کنترل آلودگی به این باکتری از چرخه تولید تا مصرف گوشت، سالاد و شیر خام و پخت کامل گوشت، جوشاندن شیر قبل از مصرف باید دقت کافی به عمل آید.
