مدیریت بازیافت پسماند در شهرک صنعتی سمنان
الموضوعات :مینا گشایشی 1 , بیتا آیتی 2 , حسین گنجی دوست 3
1 - کارشناس ارشد مهندسی عمران، محیط زیست
2 - دانشیار دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست- دانشگاه تربیت مدرس*(مسئول مکاتبات)
3 - دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست- دانشگاه تربیت مدرس
الکلمات المفتاحية: شهرک صنعتی, بازیافت, پسماندهای صنعتی, مدیریت زیست محیطی,
ملخص المقالة :
شهرک صنعتی سمنان با مساحتی حدود 2000 هکتار و 300 واحد صنعتی فعال در کیلومتر 8 جاده سمنان دامغان واقع شده است. این شهرک دارای طرح زون بندی صنعتی جهت استقرار صنایع مختلف بوده و بیشترین وسعت زون های صنعتی در نظر گرفته شده به ترتیب عبارتند از: صنایع فلزی، صنایع کانی غیر فلزی، صنایع شیمیایی، صنایع نساجی، صنایع برق والکترونیک، صنایع غذایی، صنایع سلولزی و خدماتی. طبق بررسی های انجام شده، پسماندهای صنعتی یکی از مشکلات موجود به شمار می رود و عدم دفع اصولی و فروش غیر اصولی مواد قابل بازیافت به دوره گردها باعث مشکلات بهداشتی در شهرکهای صنعتی به خصوص شهرک صنعتی سمنان شده است. در این تحقیق، ابتدا بر اساس مطالعات اسنادی و میدانی، پسماندهای شهرک شناسایی و بر اساس لیستهای تهیه شده، طبقه بندی های لازم به لحاظ نوع، حالت فیزیکی، قابلیت بازیافت، محل تولید در واحد، تناوب تولید، نحوه نگهداری موقت و نحوه حمل و نقل به محل دفع انجام یافته و درنهایت با توجه به وضعیت موجود، روشهای فنی/مدیریتی برای بازیافت پیشنهاد شده است. با توجه به بررسی ها و مطالعات کمی و کیفی صورت گرفته، پسماندهای قابل بازیافت شهرک 32 نوع می باشند که از این بین ضایعات پلاستیک (تولید1000 تن در سال)، انواع ضایعات کاغذ و مقوا (تولید حدود 1400 تن در سال)، انواع ضایعات آهنی (تولید 8400 تن در سال) و انواع ضایعات چوبی (تولید حدود 540 تن در سال) از نظر کمی قابل توجه هستند. از بین این چهار پسماند نیز با در نظر گرفتن همه عوامل موثر در ایجاد مجتمع بازیافت، فقط برای ضایعات کاغذ و مقوا احداث کارخانه بازیافت قابل توصیه بوده و برای ضایعات پلاستیک و آهنی، بسته بندی و انتقال به کارخانه های بازیافت مجاور و برای ضایعات چوبی استفاده مجدد توصیه می گردد.
- اصغری، سوسن (1375). مطالعه اثرات زیست محیطی شهرک صنعتی رشت. پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات.
- . منوری، مسعود (1380). راهنمای ارزیابی اثرات زیست محیطی شهرک های صنعتی.انتشارات فرزانه.
- . صدری، فرهاد (1380). مطالعه اثرات زیست محیطی ناحیه صنعتی صفا دشت. پایان نامه کارشناسی ارشد مدیریت محیط زیست، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات.
- Recycle-Oriented Society (2000). Toward Sustainable Development, Clean Japan Center
- Tokyo metropolitan government (2000). Waste Management in Tokyo, Bureau of waste management
- Bai R., Suntana M. (2002). The Practice and Challenges of Solid Waste Management in Sigapore, 22, 557-567
- Wei M. S., Huang K. H. (2001). Recycling and Reuse of Industrial Wastes in Taiwan, 21, 93-97
- http://reorts.eea.eu.int
- WWW.Semnaniec.ir