بررسی و ارزیابی موقعیت جغرافیایی احداث نیروگاه های فتوولتاییک درکاهش میزان انتشارCO2 با استفاده از نرم افزارRet
الموضوعات :ندا ع نیکنام 1 , سید علیرضا میرزای حسینی 2 , علی محمدی 3 , لعبت تقوی 4
1 - کارشناس ارشد مدیریت محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران.
2 - استادیار، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران(مسئول مکاتبات).
3 - استادیار، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
4 - استادیار، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: نیروگاه فتوولتاییک, گازهای گلخانه ای, نرم افزارRet Screen,
ملخص المقالة :
افزایش گازهای گلخانه ای و محدودیت منابع فسیلی جهت تامین انرژی یکی از مهم ترین چالش های قرن اخیر است. لذا، رویکرد استفاده از منابع تجدیدپذیر با شتاب بیشتری در حال پیشرفت و توسعه است و یکی از منابع تجدیدپذیر مناسب، استفاده از انرژی خورشیدی جهت تامین برق است. در این میان سیستم های فتوولتاییک دارای مزایای منحصر به فردی از جمله عدم آلودگی محیط زیستی و تولید آلاینده های صنعتی، عدم نیاز به شبکه، تولید برق به صورت پراکنده و هزینه پایین تعمیر و نگهداری می باشند . در این تحقیق دو نیروگاه فتوولتاییک با ظرفیت 30 کیلووات در شهر کرمان وساری در نظر گرفته شده است و به کمک نرم افزار Ret Screen تحلیل اقتصادی و محیط زیستی با توجه به شرایط اقلیمی و مناطق تابشی انجام شده است. شهر کرمان در بهترین منطقه تابشی کشور با دریافت انرژی روزانه 2/5kwh/m2/day و ساری در نامساعدترین شرایط دریافت تابشی، با دریافت میانگین انرژی خورشیدی روزانه9/3 kwh/m2/day انتخاب شد. نتایج این پژوهش نشان داده است با فعالیت یکساله نیروگاه فتوولتاییک در شهر کرمان از انتشار 36 تن CO2 و در شهر ساری از انتشار 9تنCO2 جلوگیری می شود. همچنین دوره بازگشت سرمایه در شهر کرمان 3/7 سال و در شهر ساری 2/11 سال می باشد. بر اساس این تحقیق موقعیت جغرافیایی منطقه جهت احداث نیروگاه فتوولتاییک بسیار حایز اهمیت می باشد به نحوی که بازگشت سرمایه در شهر کرمان در حدود 4 سال کم تر و میزان کاهش CO2 در آن حدود 4 برابر شهر ساری محاسبه شد.
- اکرامی، عطیه. صادقی، مهدی(1387)« ارزیابی اقتصادی توسعه نیروگاه های خورشیدی با توجه به ملاحظات زیست محیطی». فصلنامه علوم و تکنولوژی محیط زیست، دوره دهم، شماره دو.
- انصاری، بهاره (1391)« ضرورت توسعه و کاربرد انرژی های پایدار در دنیای امروز از منظر زیست محیطی». نشریه اقتصاد انرژی، تیر و مرداد91.
- نصیرزاده، فرزانه. بیهودی زاده، دانیال(1388)« بهای تمام شده تولید برق در واحدهای گازی و سیکل ترکیبی نیروگاه شریعتی مشهد». مجله دانش و توسعه (علمی- پژوهشی) سال شانزدهم، شماره 26 .
- ذبیحی، علی(1390)«برنامه ریزی انرژی»: دانشگاه صنعت آب و برق.
- رضوی، حسین(1390)«تامین مالی پروژه های در کشورهای در حال توسعه»: نشر چالش.
- Gurba, L., Sustainable Energy Future Contribution of Australian Coal, Melbourne, 2006
9. Mirzahosseni, Seyed Alireza. Taheri, Taraneh, Environmental, technical and financial feasibility study of solar power plants by RET Screen, according to the targeting of energy subsidies in Iran. Renewable And Sustainable Energy Reviews, (2012), vol. 16, issue 5, pages 2806-2811.