اثر دما و غذا برروی رشد و بازماندگی نوزادان فرشته ماهی (Pterophyllum scalare)
الموضوعات :سودابه عبدالباقیان 1 , عباس متین فر 2 , شهلا جمیلی 3
1 - دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی منابع طبیعی (شیلات)، دانشکده علوم پایه واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی.(مسئول مکاتبات)
2 - استادیار، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی.
3 - استادیار، دانشکده علوم پایه، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی.
الکلمات المفتاحية: نوزاد فرشته ماهی, کرم خونی خشک, سیست دکپسوله آرتمیا, درصد بقا,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: با توجه به سود سرشار ناشی از تجارت ماهیهای زینتی تحقیقات بسیاری در مورد چگونگی پرورش و نگهداری آنها صورت پذیرفته است. این تحقیق به منظور بررسی شرایط بهینه رشد و بازماندگی نوزاد فرشته ماهی (Pterophyllum Scalar) و معرفی غذا و دمای مطلوب برای پرورش آن انجام شد. روش بررسی: در این تحقیق تیمارهای غذایی شامل پودر خشک کرم خونی، سیست دکپسوله آرتمیا و پودر خشک کرم خونی همراه با سیست دکپسوله آرتمیا بود در سه شرایط دمایی 27، 29 و 31 درجه سانتیگراد برروی رشد و بقا نوزاد فرشتهماهی بررسی گردید. برای هر یک از جیرههای سه تکرار انجام شد. بدین منظور 27 آکواریوم به ابعاد Cm 30 × 40 × 60 به تیمارها اختصاص داده شد. یک تیمار شاهد با دمای 28 درجه سانتیگراد و غذای پولکی برای گروه شاهد استفاده گردید و میزان رشد بازماندگی نوزادان فرشته ماهی طی مدت 30 روز مورد بررسی قرار گرفت. طی این مدت سایر فاکتورها شامل pH و میزان اکسیژن محلول و غیره برای همه تیمارها یکسان و مشابه بود . یافته ها: حد اکثر میانگین تغییرات طول و وزن (رشد) نوزادان فرشته ماهی مربوط به تمار دمایی 31 درجه سانتیگراد و غذای سیست دکپسوله آرتمیا همراه با کرم خونی خشک پودر شته و حداقل آن مربوط به تیمار دمایی 27 درجه سانتیگراد و غذای سیست دکپسوله آرتمیا می باشد. حد اکثر میانگین درصد بازماندگی مربوط به تیمار دمایی 31 درجه سانتیگراد و غذای سیست دکپسوله آرتمیا همراه با کرم خونی خشک پودر شته با مقدار 877/0 212/81 و حداقل آن مربوط به تیمار با مقدار 0 182/38 می باشد. نتایج: دمای مناسب برای رشد و بقای نوزادان این ماهی 31 درجه سانتیگراد است و با افزایش دما، وزن ماهی نیز افزایش یافته است ولی طول نوزادان در تیمارهای دمایی اختلاف معنیداری نداشت . همچنین علاوه بر دما، تنوع و نوع جیره غذایی در رشد و بازماندگی نوزادان تأثیر بسزایی دارد. دما و نوع غذا در تغییرات طول و وزن نوزادان به طور توأم نیز مؤثر بوده است. همچنین با افزایش دما، میزان بقا نیز افزایش مییابد و در آکواریومهــا بـا دمــای 31 درجه سانتیگراد، درصد بقا نسبت به سایر تیمارهای دمایی بیشتر بوده است. همچنین درصد بقا در دمای 28 درجه سانتیگراد کمتر از دمای 27 درجه سانتیگراد، بود که این موضوع به علت نوع تغذیه میباشد و آشکار میسازد که علاوه بر دما، نوع غذا نیز در میزان بقای نوزادان تأثیر داشته و از تعداد تلفات کاست .
- Pronek, J.H; J.E., Bardach and W.O., Mclarney, 1972. Aquaculture the farming and husbandry of freshwater and marine organisms. Wiley inter science, New York, 868 PP
- امینی، محمد، 1385 ، تکثیر و پرورش ماهیانزینتی گردآوری و ترجمه ، انتشارات نقشمهر، 214ص .
- Scott,A.H. and C.M., Adams, 2005 . The role of sex ratio on spawning performance. Elsevier, General and comparative Endocrinology 115: 155-166.
- Anchor, T.; S.A., Fitzcoy; E.M., Thunberg, 2005. United States of America trade in ornamental fish. Journal of the world Aquaculture Society 28: 1-10.
- Govems, Mc; H., Ako; P., Bass, 2004. Enhancing the resistance of physical stress in larvae of ornamental fish by the feeding of enriched Artemia nauplii. Aquaculture, 122: 81-90 .
- Ruffer, K.; C.S., Tamaru and W.J., Fitzgerad, 2007. Hatchery manual for the artificial propagation of ornamental fish, Guam Aquaculture Development and Training center, 165 pp.
- گدارد، س.، 1997 . مدیریت تغذیه در پرورش متراکم . ترجمه: مرتضی علیزاده و شهرام دادگر، 1385 . صفحات 168تا173 .
- نفیسی، مریم، 1379 . اصول زیستسنجی ماهی قزلآلای پرورشی . انتشارات شیلات ایران ، 11 صفحه .
- Ergun,S.;Yigit,M. and Turker,A.,2003. Growth and feed consumption of young rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) exposed to different photoperiods. Published Israeli Journal of Aquacuture, Bamidged, Vol.55, No. 2, pp. 132-138.
- Watanabe, W.; Ernest, H. and Chassar, M., 1993. The effect of temperature and salinity on growth and feed utilization of juvenile, sex reversed male Florida red tilapia cultured in a reticulating system. Aquaculture. Vol. 112, pp. 309-320.