ارزیابی غلظت باقیمانده سم ارگانوفسفره دیازینون در محصولات گلخانهای (مطالعه موردی: کدو سبز)
الموضوعات :
سهیل سبحان اردکانی
1
(
دانشیار گروه محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی
)
مریم یونسیان
2
(
دانش آموخته کارشناسی ارشد محیطزیست، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی *(مسوول مکاتبات).
)
سعید جامه بزرگی
3
(
دانشیار گروه شیمی، دانشکده علوم پایه، واحد همدان، دانشگاه آزاد اسلامی
)
الکلمات المفتاحية: دیازینون, امنیت غذایی, کدوسبز, همدان,
ملخص المقالة :
زمینه و هدف: امروزه امنیت غذایی یکی از مسایل مهم برای مصرف کنندگان محصولات کشاورزی است. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین غلظت باقی مانده سم دیازینون در محصول کدوسبز انجام یافته است. روش بررسی: 10 نمونه کدوسبز از گلخانه ها و همچنین بازار مصرف شهر همدان تهیه شد. سپس نمونهها خرد شده و پس از اضافه کردن استون و هم زدن آن ها، صاف شدند. به محلول صاف شده، سدیم سولفات و چند مرتبه دی کلرو متان اضافه شد و پس از 2 فازی شدن، فاز پایینی جدا شده و تا زمان رسیدن این فاز به حد 2 میلی لیتر، محلول در دستگاه آون قرار گرفت. سپس باقی مانده سم در نمونهها توسط دستگاه اسپکتروفتومتر در 3 تکرار قرائت شد. پردازش آماری نتایج نیز توسط نرم افزار SPSS انجام یافت. یافته ها: نتایج نشان داد که میانگین غلظت باقی مانده سم در نمونه ها به ترتیب 006/0±105/0، 003/0±093/0، 013/0±149/0، 027/0±159/0، 013/0±151/0، 018/0±147/0، 006/0±119/0، 013/0±171/0، 018/0±157/0 و 027/0±140/0 میلیگرم در کیلوگرم و بیش از حد استاندارد کمیسیون Codex و اتحادیه اروپا می باشد. همچنین مقایسه میانگین غلظت باقی مانده سم بین نمونهها بیان گر وجود اختلاف معنی دار بین تمام نمونه ها بود (05/0>P). بحث و نتیجه گیری: با توجه به این که میانگین غلظت باقی مانده سم دیازینون در محصول کدوسبز بیش از استانداردهای بین المللی بود، لذا لزوم اندیشیدن تمهیداتی در این خصوص و به ویژه آموزش کشاورزان به منظور استفاده صحیح و اصولی از نهاده های کشاورزی برای اطمینان بیش تر از حفظ سلامتی مصرف کنندگان بیش از پیش ضروری به نظر می رسد.
1. Latimer, G.W., Horwitz, W. 2007. Official Methods of Analysis of AOAC International. 18th Edition. Gaithersburg, MD. AOAC International Publication, 985, pp. 282.
23. U.S. Food and Drug Administration (FDA). 1999. Pesticide Program, Residue Monitoring. U.S. Food and Drug Administration. Washington, D.C., p. 12.
26. Sandra, p., Tienpont, B., David, F. 2003. Multi-residue screening of pesticides in vegetable, fruits and baby food by stir bar sorptive extraction-thermal desorption-capillary gas chromatography-mass spectrometry, Journal of Chromatography A, 1000: 299-309.