استفاده از مفهوم ردپای آب مجازی در تولیدات دامی برای حفاظت منابع آب
الموضوعات :احسان موحدنژاد 1 , هادی رمضانی اعتدالی 2 , علیرضا شکوهی 3
1 - فارغ التحصیل کارشناسی ارشد منابع آب، دانشگاه بینالمللی امام خمینی(ره)، قزوین، ایران
2 - هیات علمی گروه علوم و مهندسی آب داشگاه بین المللی امام خمینی (ره)
3 - عضو هیئت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)، دانشکده فنی و مهندسی، گروه مهندسی آب
الکلمات المفتاحية: مدیریت منابع آب, شیر, گوشت گاو, تجارت آب مجازی,
ملخص المقالة :
ردپایآب کشاورزی بیش از 90 درصد از منابع آب شیرین کشور را شامل میشود که 30 درصد آن به عنوان تغذیه برای دام مورد استفاده قرار میگیرد. صنعت دامداری یکی از صنعتهای آببر جهان و بهخصوص در ایران محسوب میشود. در این تحقیق متوسط تغذیه گاو در سه استان تهران، البرز و قزوین برآورد و سپس با بکارگیری روش مکانن و هوکسترا ردپای آبمجازی محاسبه گردید. سپس با متوسط ردپای آب کشورهای جهان (هلند، آمریکا، روسیه، مکزیک، هند و متوسط جهان) مقایسه شده است. میزان ردپای آبمجازی بهترتیب در استانهای تهران، البرز و قزوین برای تولید گوشت گاو برابر با 49/44، 18/45 و 51/45 مترمکعب در کیلوگرم و در تولید شیر نیز برابر با 24/2، 25/2 و 43/2 مترمکعب در لیتر برآورد گردید. این در حالی است که متوسط آب مورد نیاز برای تولید هر کیلوگرم گوشت گاو در سطح دنیا 4/15 مترمکعب بر کیلوگرم و برای هر لیتر شیر، 1 مترمکعب بر لیتر گزارش شده است. نتایج کلی این مطالعه ردپای آب مجازی در تولیدات دام در ایران نسبت به متوسط جهانی بسیار بیشتر است. علت این امر در درجه اول بالا بودن ردپای آب مجازی در تولید علوفه حیوانات و در مرحله دوم ناشی از مدیریت ضعیف دامداریها در ایران میباشد. پیشنهاد می-شود با توجه به سهم بالای تغذیه در ردپای بالای گوشت گاو و شیر، یا ردپای آب در تولید علوفه داخلی کاهش یابد یا سهم قابل توجهی از علوفه مصرفی از طریق واردات تامین شود.
_||_