تاثیر سطوح مختلف اسانس روغنی میخک بر هیستوپاتولوژی و کارکرد کبدی-کلیوی، پروفایل پروتئین و ایمنیزایی در جوجههای گوشتی
الموضوعات : پاتوبیولوژی مقایسه ایسجاد امینی 1 , فروغ محمدی 2 , حسین رضا شهبازی 3
1 - .دانش آموخته مقطع کارشناسی ارشد علوم تغذیه، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2 - استادیار کلینیکال پاتولوژی، گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه،
3 - استادیار علوم تغذیه، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
الکلمات المفتاحية: جوجه گوشتی, میخک, کبد, کلیه, هیستوپاتولوژی, پروتئین, ایمنیزایی,
ملخص المقالة :
مطالعه کنونی با هدف ارزیابی اثرات اسانس روغنی گیاه میخک (Syzygium aromaticum L.) بر هیستوپاتولوژی و کارکرد کبدی-کلیوی و همچنین پروفایل پروتئین و ایمنی زایی در جوجه های گوشتی طراحی و اجرا گردید. بدین منظور، تعداد 180 قطعه جوجهگوشتی نر یک روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، سه تکرار و 15 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع و تا سن 42 روزگی نگهداری شدند. . تیمارها شامل: 1) تیمار شاهد (فقط جیره پایه) ، 2) جیره پایه +250 ppm اسانس میخک، 3) جیره پایه +350 ppm اسانس میخک 4) جیره پایه +450 ppm اسانس میخک بودند. شاخص های ذیل مورد ارزیابی قرار گرفت: وزن نسبی بافت های کبد و کلیه، شاخص های کارکرد کبدی و کلیوی شامل فعالیت آنزیم های آسپارتات آمینوترانسفراز (AST)، آلانین آمینوترانسفراز(ALT) و گاماگلوتامیلترانسفراز (GGT)، اوره و کراتیتین، پروفایل پروتئین شامل پروتئین تام، آلبومین و گلوبولین و نهایتا ایمونوگلوبولین های G، A و M.. مقاطع بافتی کلیه و کبد نیز به روش نیمه کمی مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج به دست آمده مشخص کرد که اسانس میخک به طور وابسته به دوز باعث افزایش مقادیر پروتئین ها و ایمونوگلوبولین ها می گردد. اما دوز بیشینه گیاه (450 ppm) باعث ایجاد تغییرات معنی دار در شاخص های هیستوپاتولوژیک و کارکرد کبدی و کلیوی گردید. بعلاوه، ضایعات بافتی کبد شدیدتر از کلیه ارزیابی شد. می توان نتیجه گرفت که اسانس میخک اثرات سودمندی بر پروفایل پروتئین و ایمنی زایی در جوجه های گوشتی دارد، اما در دوزهای زیاد باعث ایجاد ضایعات کبدی و کلیوی می گردد، بنابراین باید دوزهای بهینه و بدون عوارض جانبی این گیاه تجویز شود.
1- Ventola CL. The antibiotic resistance crisis: part 1: causes and threats. Pharmacy and Therapeutics. 2015;40(4):277.
2- Hussein MM, Abd El-Hack ME, Mahgoub SA, Saadeldin IM, Swelum AA. Effects of clove (Syzygium aromaticum) oil on quail growth, carcass traits, blood components, meat quality, and intestinal microbiota. Poult Sci. 2018;98(1):319-29.
3- Al-Mufarrej S, Al-Baadani H, Fazea E. Effect of level of inclusion of clove (Syzygium aromaticum) powder in the diet on growth and histological changes in the intestines and livers of broiler chickens. S Afr J Anim Sci. 2019;49(1):166-75.
4- Cortés-Rojas DF, de Souza CRF, Oliveira WP. Clove (Syzygium aromaticum): a precious spice. Asian Pacific journal of tropical biomedicine. 2014;4(2):90-6.
5- Alizadeh MR, Mahdavi A, Rahmani H, Jahanian E. Effects of different levels of clove bud (syzygium aromaticum) on yolk biochemical parameters and fatty acids profile, yolk oxidative stability, and ovarian follicle numbers of laying hens receiving different n-6 to n-3 ratios. Animal Feed Science Technology 2015;206:67-75.
6- Dalkiliç B, Güler T. The effects of clove extract supplementation on performance and digestibility of nutrients in broilers. Fırat University Veterinary Journal of Health Sciences. 2009;23(3):161-6.
7- Gandomani VT, Mahdavi A, Rahmani H, Riasi A, Jahanian E. Effects of different levels of clove bud (Syzygium aromaticum) on performance, intestinal microbial colonization, jejunal morphology, and immunocompetence of laying hens fed different n-6 to n-3 ratios. Livestock Science. 2014;167(1):236-48.
8- Mehr MA, Hassanabadi A, Moghaddam HN, Kermanshahi H. Supplementation of clove essential oils and probiotic to the broiler's diet on performance, carcass traits and blood components. Iranian Journal of Applied Animal Science. 2014;4(1):117-22.
9- Mohammadi Z, Ghazanfari S, Moradi MA. Effect of supplementing clove essential oil to the diet on microflora population, intestinal morphology, blood parameters and
performance of broilers. Europian Poultry Science. 2014;78:1-11.
10- Hashemipour H, Kermanshahi H, Golian A, Khaksar V. Effects of carboxy methyl cellulose and thymol + carvacrol on performance, digesta viscosity and some blood metabolites of broilers. J Anim Physiol Anim Nutr (Berl). 2014;98(4):672-9.
11- Nouri M, Ghorbani MR, Tatar A, Mehrnia MA. Effect of clove essential oil nanoemulsion on performance of broiler chickens fed diet based on wheat. Anim Prod. 2018;20(2):315-27.
12- Ghazanfari S, Mohammadi Z, Adibmoradi M. Effects of clove essential oil on growth performance, carcass characteristics and immune system in broiler chicken. Vet J. 2014(102):67-76.
13- NRC. Nutrient Requirements of Poultry. 9th ed: National Academy Press, Washington DC.; 1994.
14- Fani makki O, Ebrahimzadeh A, Ansari nik H, Ghazaghi M. Effect of Milk thistle (Silybum marianum L.) and Thyme (Thymus vulgaris L.) herbs on immunity and some blood metabolites in broiler chicks. J Vet Clin Pathol 2013;7(26):1837-906.
15- Karami M, Asri-Rezaei S, Dormanesh B, Nazarizadeh A. Comparative study of radioprotective effects of selenium anoparticles and sodium selenite in irradiation-induced nephropathy of mice model. Int J Radiat Biol. 2018;94(1):17-27.
16- Scanes CG. The Global Importance of Poultry. Poultry Science. 2007;86(6):1057-8.
17- fanimakki o, ebrahimzade a, ansarinik h, ghazaghi m. Effect of Milk thistle (Silybum marianum L.) and Thyme (Thymus vulgaris L.) herbs on immunity and some blood metabolites in broiler chicks. Scientific Journal Management System. 2013;7(2 (26) Summer):1836-43.
18- Nobakht A, Norani J, Safamehr A. The effects of different amounts of Mentha pulegium L.(pennyroyal) on performance, carcass traits, hematological and blood biochemical parameters of broilers. Journal of Medicinal Plants Research. 2011;5(16):3763-8.
19- Jahani H, Mazhari M, Ziaiee N, Mirmahmoudi R. Comparison of the effect of Dianthus extract, Protexin probiotic and Virginamycin on performance, blood metabolites, microbial community and intestine histopathology of broilers. Animal Sciences Journal. 2017;30(114):113-28.
20- Adefegha SA, Oyeleye SI, Okeke BM, Oboh G. Influence of eugenol on oxidative stress biomarkers in the liver of carrageenan-induced arthritis rats. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2018;30(2):185-93.
21- Mohammadi Z, Ghazanfari S, Adibmoradi M. Effects of clove essential oil on growth performance, carcass characteristics and immune system in broiler chicken. Veterinary Researches & Biological Products. 2014;27(1):67-76.nanoparticles and sodium selenite in irradiation-induced nephropathy of mice model. Int J Radiat Biol. 2018;94(1):17-27.
22- Hashemipour H, Kermanshahi H, Golian A, Khaksar V. Effects of carboxy methyl cellulose and thymol+ carvacrol on performance, digesta viscosity and some blood metabolites of broilers. J Anim Physiol Anim Nutr. 2014;98(4):672-9.
23- Bezerra DP, Militao GCG, de Morais MC, de Sousa DP. The Dual Antioxidant/Prooxidant Effect of Eugenol and Its Action in Cancer Development and Treatment. Nutrients. 2017;9(12).
24- Alsultan S, A.A G. Histopathological Changes in the Livers of Broiler Chicken Supplemented with Turmeric ( Curcuma longa ). International Journal of Poultry Science. 2004;3.
25- Emiola IA, Ologhobo AD, Gous RM. Performance and histological responses of internal organs of broiler chickens fed raw, dehulled, and aqueous and dry-heated kidney bean meals. Poult Sci. 2007;86(6):1234-40.
_||_