بررسی شیوع سروتیپهای سالمونلا در خوراک دام و میزان مقاومت دارویی آنها نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج در مراکز درمانی
الموضوعات :
پاتوبیولوژی مقایسه ای
آیدین عزیزپور
1
,
سیامک قضایی
2
1 - دانشیار بیماریهای طیور، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران -
2 - دانشیار میکروبیولوژی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
تاريخ الإرسال : 07 الإثنين , شوال, 1440
تاريخ التأكيد : 07 الإثنين , شوال, 1440
تاريخ الإصدار : 17 الأربعاء , رمضان, 1440
الکلمات المفتاحية:
ﺳﺎﻟﻤﻮﻧﻼ,
سروتایپینگ,
خوراک دام,
مقاومت آنتیبیوتیکی,
ملخص المقالة :
سالمونلوز یکی از مهمترین بیماریهای مشترک بوده و بیشتر عفونتهای سالمونلایی در اثر مصرف مواد غذایی آلوده به این باکتری ایجاد میشود. در طی دهههای اخیر، مقاومت دارویی سالمونلاهای جدا شده نسبت به آنتیبیوتیکهای رایج افزایش یافته است که بعنوان یک مشکل بهداشتی جهانی مطرح میباشد. هدف از این تحقیق بررسی سروتیپ های سالمونلا در خوراک دام و میزان مقاومت آنتیبیوتیکی آنها نسبت به ده آنتیبیوتیک با مصرف رایج در مراکز درمانی ایران بود. بدین منظور، تعداد 50 نمونه خوراک دام به طور تصادفی از نقاط مختلف شهرستان اردبیل جمعآوری گردید. پس از کشت و جداسازی سالمونلا، پرگنههای آن با روش سرولوژی و PCR بررسی شدند. میزان مقاومت آنتیبیوتیکی جدایهها با روش کربی بایوئر (Kirby Bauer) مشخص گردید. از مجموع 50 نمونه مورد بررسی، تعداد 4 جدایه سالمونلا (8%) جداسازی شد که در سروتایپینگ انجام شده بر روی نمونههای مثبت، 50% سروتیپ انتریتیدیس، 25% سروتیپ مونشن و 25% سروتیپ نامعلوم تشخیص داده شدند. تمامی جدایه ها حداقل به 4 آنتیبیوتیک مقاوم بودند. بیشترین مقاومت داروئی نسبت به تتراسیکلین (100%)، آمیکاسین(100%)، سولفادیازین + تری متوپریم (100%) و کوتریموکسازول (100%) و بعد از آنها کلرامفنیکل (7/66%)، آمپی سیلین (7/66%)، داکسی سیکلین (4/33%)، فلورفنیکل (4/33%) و انروفلوکساسین (4/33%) مشاهده شد. تمامی جدایهها در مقابلسیپروفلوکساسین حساس بودند. نتایج این بررسی نشان داد بیشترین میزان مقاومت دارویی نسبت به آنتیبیوتیکهای رایجدر صنعت دام و طیور وجود دارد که با مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها در جیره غذایی دام و ایجاد و گسترش باکتریهای مقاوم مرتبط می باشد.
المصادر:
اسدپور، ی.، محمدی، م.، پوربخش، س. ع.، رسا، م. (1392): جداسازی، تعیین سروتیپ و مقاومت آنتیبیوتیکی سالمونلاهای جدا شده از مرغهای کشتار شده استان گیلان، مجله دامپزشکی ایران، 9 (4): 13-5.
سلطاندلال، م. م.، طارمی، م.، مدرسی، ش.، ذوالفقاریان، ک.، معزاردلان، س.، زالی، م. (1386):بررسى سروتایپهاى سالمونلا در گوشت مرغ و مقاومت آنتىبیوتیکى آنها در تهران، پژوهنده (مجله پژوهشى دانشگاه علوم پزشکى شهید بهشتى)،12 (3): 245-252.
شاپوری، ر.، رهنما، م.،اقبال زاده، ش. (1388): بررسى شیوع سروتایپهاى سالمونلا در گوشت مرغ و تخممرغ و تعیین حساسیت آنتىبیوتیکى آنها در شهر زنجان، فیزیولوژی و تکوین جانوری (علوم زیستی)،2 (3): 63-71.
عبودی، ب.، مزبود، آ.، مسعودی، م.، پورعباستحویلداری، ب.، البرزی، ع.، کریمی، ع. (1380): بررسى میزان آلودگى مرغ و تخممرغهاى محلى و کارخانهاى به باکترى سالمونلا در شیراز، نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران، 6 (14): 40-43.
عزیزپور، آ. (1397): بررسی میزان شیوع سروتیپهای سالمونلا آنتریتیدیس و سالمونلا تایفی موریوم در گلههای طیور گوشتی استان اردبیل وتعیین میزان مقاومت آنتی بیوتیکی آنها نسبت به پنج آنتی بیوتیک رایج در حوزه پزشکی ایران، مجله سلامت و بهداشت، 9 (2): 143-151.
عزیزپور، آ.، (1397): تعیین الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی سالمونلاهای جدا شده از گلههای طیور گوشتی نسبت به 28 عامل ضد میکروبی مورد استفاده در ایران، مجله پاتوبیولوژی مقایسه ای، 15 (1): 2411-2420.
مظفری،ن.ا.، رحمانی،ز.، عیسیزاده، خ. (1392): بررسی میزان آلودگی گوشت قرمز ،گوشت مرغ و تخممرغهای صنعتی و محلی به گونههای سالمونلا در شهرستان تالش و ارزیابی الگوی مقاومت آنتیبیوتیکی در آنها، مجله علمى دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى قم،7 (5): 65-60.
مهرابیان، ص.، رفیعی طباطبایی، ر.، حاجیان، ا.(1380): بررسی نوع و میزان مقاومت دارویی سالمونلاهای جدا شده از مواد غذایی، نشریه علوم (دانشگاه خوارزمی)، 1 (3-4): 193-199.
میاحی، م.، رعایایی، م.، رجاوند، م. (1383):بررسى میزان آلودگى جوجههاى گوشتى مرغدارىهاى اهواز به باکترىهای سالمونلا، نشریه بیماریهای عفونی و گرمسیری ایران، 9 (24): 16-21.
نمایی، م. ح.، ضیایی،م.، قناد کافی، م. (1388):شیوع آلودگی سالمونلایی در تخم مرغهای محلی (غیر صنعتی) تولید شده در بیرجند (سال 1385)، مجله علمى دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى بیرجند، 16 (2): 37-41.
یوسفى مشعوف، ر. (1379):بررسى شیوع آلودگى سالمونلایى در مرغهاى عرضه شده براى مصرف در همدان، مجله علمى دانشگاه علوم پزشکى و خدمات بهداشتى استان زنجان، 8 (33): 47-51.
Acha, P.N., Szyfree, B. (2001): Zoonoses and communicable diseases common to man and animals. 3rd edition. American Health Organisation, Washington DC. P: 233-247.
Angkititrakul, S., Chomvarin, C., Chaita, T.,Kanist anon, K., Waethewutajan, S. (2005). Epidemiologyof antimicrobial resistance in Salmonelleisolated from pork,chiken meat and humansin Thailand. Southeast. Asian. J. Trop. Med. Public.Health. 36(6): 1510-1515.
Barnhart, H.M. (1991): Prevalence of enteritidis salmonella and other serovars in ovariesof layer hens attime of slaughter. J. Food. Prot. 54: 488-491.
15. Butaye, P., Michae, B.M., Schwarz, S., Barret, T.J., Brisabois, A., White, D.G. (2006): The clonal spread of mul-tidrug-resistance nontyphisalmonella serotypes.Microb. Infect. 8:1891-1997.
Carraminana, J.J., Rota, C., Augutin, I., Herrera, A. (2004): High Prevalence of multiple resistance to antibiotics in salmonella serovars isolated from poultry slaughterhouse in Spin. Vet.Microbiol. 104(1-2): 133-139.
Ghaderi, R., MoradiBidhendi, S., Khaki, P. (2016): Occurrence of multidrug-resistant Salmonella enterica serovar Enteritidis isolates from poultry in Iran. Arch. Razi. Inst. 71 (1):43-49.
Halatsi, k., Oikonomou, L., Lambiri, M., Mandilara, G., Vatopoulos, A., Kyriacou, A. (2006): PCR detection of Salmonella spp. using primers targeting the quorum sensing gene sdiA. FEMS. Microb. Lett. 259 (2): 201–207.
Marin, C., Lainez, M. (2009): Salmonella detection in feces during broiler rearing and after live transport to the slaughterhouse. Poult. Sci. 88: 1999-2005.
Rodríguez, I., Rodicio, M.R., Guerra, B., Hopkins, K.L. (2012): Potential International Spread of Multidrug-Resistant Invasive Salmonella enterica Serovar Enteritidis. Emerg. Infect. Dis.18 (7): 1173–1176.
Ruichao, L., Jing, L., Yangm W., Shuliang, L., Yun, L., Kunyao, L., JianzhongShen, A., Congming, W. (2013): Prevalence and characterization of Salmonella species isolated from pigs, ducks and chickens in Sichuan Province, China. Inter. J. Food. Microb. 163: 14-18.
Sodagari, H.R., Mashak, Z., Ghadimianazar, A. (2015): Prevalence and antimicrobial resistance of Salmonella serotypes isolated from retail chicken meat and giblets in Iran. J. Infect. Devel. Count. 9(5):463-469.
ZahraeiSalehi, T., Mahzounieh, M., Saeedzadeh, A. (2005): The isolation of Antibiotic- Resistant Salmonella from intestine and liver of poultry in Fars province of Iran. Inter. J. Poul. Sci. 4(5): 320-322.
Zdrodowska, B., Liedrke, K., Radkowski, M. (2014): Post-harvest Salmonella spp. prevalence in turkey carcasses in processing plant in the northeast of part of Poland. Polish. J. Vet. Sci. 17(1):181-189.
_||_