"رویکرد کیفی در شناسایی روشها و موانع بکارگیری فناوری هسته ای در بهبود امنیت غذایی"
الموضوعات : پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزیمونا عرب صیفی 1 , مریم امیدی 2 , فرهاد لشگرآرا 3 , ابراهیم مقیسه 4 , علی اسکندری 5
1 - دانشجوی دکتری گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - دانشیار گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران- ایران.
3 - دانشیار گروه اقتصاد، ترویج و آموزش کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات، تهران-ایران
4 - عضو هیأت علمی پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای،کرج،ایران
5 - عضو هیات علمی پژوهشکده کشاورزی هسته ای، پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای،کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: امنیت غذایی, مطالعه کیفی, بحث متمرکز گروهی, فناوری هسته ای,
ملخص المقالة :
بدون شک با افزایش جمعیت جهان، تأمین امنیت غذایی به یکی از جدیترین چالشهای جوامع بشری تبدیل شده است. بنابراین ضرورت بازنگری دقیق این موضوع و رفع تنگناها جز با اتکاء به مبانی علمی و بومی سازی فناوریهای نوین امکانپذیر نخواهد بود. ارائه راهکارهای مدیریتی نظیر استفاده از فناوری هسته ای از جمله مواردی هستند که توجه به آن ها در جهت تأمین امنیت غذایی در آینده ضروری می باشد. این مطالعه کاربردی، یک مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی بوده و با هدف شناسایی روش های مناسب فناوری هسته ای در بهبود امنیت غذایی و موانع بکارگیری حاصل از آن، انجام گردید. در این پژوهش 11 نفر از اعضای هیأت علمی دانشکده ها و پژوهشکده های کشاورزی با استفاده از تکنیک گلوله برفی شناسائی و و مورد پرسش قرارگرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات تکنیک بحث متمرکز گروهی بود. تجزیه و تحلیل داده های کیفی با استفاده از نرم افزار MAXQDA انجام گرفت. نتایج نشان داد که از دیدگاه اعضای هیأت علمی و کارشناسان کشاورزی از لحاظ روش کار، روش پرتوتابی و از لحاظ موانع، موانع آموزشی از ضریب اهمیت بیشتری برخوردار بود. بر اساس این نتایج، ضروری است تحقیقات کاربردی و برنامه های اجرایی در درازمدت در راستای این ابعاد از فناوری هسته ای صورت گیرد.
باقری، ل.، امیری خواه،ر.، نوری، م.، مظفری، ک.(1396). اثر پرتو گاما بر میزان رشد و تعیین دز مناسب به منظور افزایش تنوع ژنتیکی در (Oryza Sativa L.) برنج ارقام بومی. پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی. سال نهم. شماره 21 . ص. 130-138.
برزویی،ا.، سلطانلو،ح.، رمضانپور،س.وکیل بسطام، ش.ب.(1396).بررخصوصیات تحمل به خشکی در لاین گندم جهش یافته در مراحل جوانه زنی و گیاه بالغ.تنش های محیطی در علوم زراعی. جلد دهم، شماره اول، ص 45-53.
حسینی نیا، غ. ح.، مقدس فریمانی، ش.، فلاح دوست، س. (1395). صلاحیت های مورد نیازکارشناسان ترویج کشاورزی استان تهران در ترویج و آموزش کسب و کار کشاورزی هسته ای. فصلنامه پژوهش مدیریت کشاورزی، جلد8، شماره 36، 17-29.موسوی شلمانی، م.ا.، لکزیان، ا.، خراسانی، ر.، خارزانی،ک. (1396). بررسی کارایی DMPP در بازدارندگی نیتریفیکاسیون تحت سطوح مختلف کاه گندم با استفاده از ردیاب ای ایزوتوپی 15N. نشریه پژوهش های خاک علوم خاک و آب، الف.جلد 31 . شماره1. ص 19-32.
- Asgari Lajayer,B., Moghiseh, E., Najafi,N., Hadian,H., Mosaferi,M.(2019). Effects of Gamma Irradiated and Non-Irradiated Sewage Sludge on Uptake of Micronutrients and Heavy Metals in Basil. Journal of Agricultural knowledge and sustainable production, 29(2), 233 -252.
- Albrecht, J.A.(2015). Consumer acceptance and willingness to purchase irradiated foods in the united states. Journal of Nutrition and Health Sciences, 5(1), 24-38.
- Conway, D., Brereton,F., Devitt, C.,(2019). Nuclear frames in the Irish media: Implications for conversations on nuclear power generation in the age of climate change. Progress in Nuclear Energy , 110(1) ,260 -273.
- Ebrahimi sarcheshmeh.,E., Bijani., M., Sadighi., H.,(2018). Adoption behavior towards the use of nuclear technology in agriculture: A causal analysis. Technology in Society, 55(11), 175-182.
- El-Degwy, S.I.(2013). Mutation induced genetic variability in rice (Oryza sativa L.). International Journal of Agriculture and Crop Sciences, 5 (23), 2789-2794.
-Eze, S., and Echezona, B.(2012). Agricultural pest control programmes, food security and safety. African Journal of Food, Agricaltural, Nutrition Development, 12(5), 6582-6592.
- Ferdous, J., Begum, A., Islam, A.(2015). Radioactivity of soil at proposed Rooppur Nuclear Power Plant site in Bangladesh. International journal of Radiation Research, 13(2), 135-142.
-Glatz, J.P., Ignatiev,V., Baron,P., DeAngelis.G., Collins., E.D.(2019). A review of separation processes proposed for advanced fuel cycles based on technology readiness level assessments. Progress in Nuclear Energy, 117(2), 135-142.
- Kortei, N.K., Odamtten, G.T., Obodai, m., M., Kwagyan, M.W.(2017). Nutritional Qualities and Shelf Life Extension of Gamma Irradiated Dried Pleurotus ostreatus (Jacq. Ex. Fr.) Kummer Preserved in Two Different Storage Packs. Food Science and Technology, 5 (1), 9-16.
- Najdabba, N., Sadeghi, H., Pezeshki-Rad,G.R., Mirmajidi, S.M.(2014). Specialists attitudes toward factors affecting on development of research in Agriculture. Journal of Agricultural Extension and Rural Development, 6 (7), 216-222.
-Ozturk, I.(2017). Measuring the impact of alternative and nuclear energy consumption , carbon dioxide emissions and oil rents on specific growth factors in the panel of Latin American countries. Progress in Nuclear Energy, 110(8), 71-81.
- Ortaman., G. F., Danso-Abbeam., G., Hassan., M.B., Baiyegunhi., L.J.S. (2019). Diffusion and adoption of Integrated Striga Management (ISM) technologies among smallholder maize farmers in rural northern Nigeria. Technology in Society, 56(1),109 -115.
- Ramana, M.V. (2017). Nuclear Power: Economic, Safety, Health, and Environmental Issues of Near-Term Technologies. Annu. Rev. Environ. Resour, 34 (6), 127-157.
- Rumpold, B., and Schlüter, M.(2016). Potential and challenges of insects as an innovative source for food and feed production. Innovative Food Science and Emerging Technologies,17(6), 1-11.
- Sinyolo, S.(2019). Technology adoption and household food security among rural households in South Africa: The role of improved maize varieties. Technology in Society,60 (11), 1-12.
- Shaltout, FA., Riad, EM., Ahmed, TES., Abou Elhassan, A.(2017). Studying the Effect of Gamma Irradiation on Bovine Offal's Infected with Mycobacterium tuberculosis Bovine Type. Journal of Food Biotechnology Research, 1(1), 1-6.
_||_