اثر انواع مختلف خوراکهای اکسترود تجاری بر برخی شاخصهای رشد و کیفیت لاشه ماهی قزلآلای رنگینکمان (Oncorhynchus mykiss) انگشت قد در استان چهارمحال و بختیاری
الموضوعات :اسماعیل پیرعلی خیرآبادی* 1 , سید پژمان حسینی شکرابی 2
1 - استادیار گروه شیلات، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران.
2 - استادیار گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: چهارمحال و بختیاری, خوراک ماهی, قزلآلای رنگینکمان, کیفیت لاشه,
ملخص المقالة :
در این مطالعه برخی جیرههای اکسترود کارخانههای تولیدکننده غذای ماهی در استان چهارمحال و بختیاری با هدف تعیین شاخصهای رشد و ترکیبات لاشه ماهی قزل آلا رنگین کمان مورد بررسی قرار گرفت. از این رو 3600 قطعه بچه ماهی قزل آلای رنگین کمان (وزن اولیه 4/2±80 گرم) در یک دوره پرورش به مدت 130 روز در طرح کاملا تصادفی با چهار نوع خوراک صنعتی 1، 2، 3 و 4 در سه تکرار در نظر گرفته شد. تعداد 10 قطعه ماهی (3/7±7/294 گرم) در پایان آزمایش از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و ترکیبات شیمیایی (شامل پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت) لاشه آنها تعیین گردید. نتایج نشان داد که میانگین وزن کل و افزایش وزن روزانه ماهیان تیمار 1 به طور معنی داری (05/0p<) بالاتر از سایر تیمارها بود. پایینترین ضریب تبدیل غذایی به طور همزمان در تیمارهای یک و سه مشاهده شد و تفاوت آنها با سایر تیمارها معنی دار بود (05/0p<). بیشترین و کمترین درصد پروتئین لاشه به ترتیب در تیمارهای 1 و 2 مشاهده شد (05/0p<)، اما از نظر میزان چربی لاشه اختلاف معنیداری بین تیمارها مشاهده نشد. بیشترین و کمترین مقادیر درصد خاکستر لاشه به ترتیب در تیمارهای یک و دو مشاهده شد (05/0p<). تیمارهای 1 و 4 به ترتیب دارای بیشترین و کمترین درصد کلسیم و فسفر بود (05/0p<). به طور کلی عملکرد جیره کارخانههای صنعتی تولیدکننده خوراک ماهی در استان احتمالا با توجه به تفاوت در مقدار پروتئین خام و سایر ترکیبات غذایی روی رشد و ترکیب لاشه ماهیان اثرات متفاوتی میگذارند.