پیشبینی تغییرات رواناب حوزه آبخیز زرینهرود تحت شرایط تغییر اقلیم از طریق شبیهسازی هیدرولوژیک
الموضوعات :ملیحه راهواره 1 , بهارک معتمدوزیری 2 , علیرضا مقدمنیا 3 , علی مریدی 4
1 - دانشجوی دکتری رشته علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیطزیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
2 - استادیار گروه مرتع و آبخیزداری، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
3 - دانشیار گروه احیای مناطق خشک و کوهستانی، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
4 - استادیار گروه مهندسی عمران، آب و محیط زیست، دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران.
الکلمات المفتاحية: مدل SWAT, تغییر اقلیم, HadGEM2-ES, رواناب, سناریوهایRCP, حوضه زرینهرود,
ملخص المقالة :
بررسی رفتار رودخانه تحت تاثیر تغییر اقلیم، به ویژه میزان رواناب در دورههای آینده ضروری است. این پژوهش با در نظر گرفتن مدل گردش عمومی جو (GCM) تحت سناریوهای انتشار RCP 2.6 و RCP 8.5، تاثیر تغییر اقلیم بر رواناب حوضه زرینهرود (بزرگترین زیرحوضه دریاچه ارومیه) را ارزیابی کرده است. برای این منظور با استفاده از دادههای تغییر اقلیم مدل HadGEM2-ES طی دوره 2025-2050، تغییرات دما و بارش در دورههای آتی در حوضه زرینهرود بررسی گردید. جهت ریزمقیاس نمودن این دادهها، جعبه ابزار CCT به کار برده شد. از مدل SWAT جهت ارزیابی تاثیر تغییر اقلیم بر رواناب حوضه استفاده گردید. مدل SWAT با استفاده از آمار ماهانه رواناب، اعتبارسنجی و صحت سنجی شد. در ادامه با معرفی نتایج ریزمقیاسشده مدل گردش عمومی جو، به مدل SWAT، تغییرات رواناب خروجی حوضه در طی دوره 2025-2050 شبیهسازی گردید. نتایج نشان داد که مدل SWAT عملکردهای خوبی در شبیه سازی رواناب ارایه می دهد. میانگین نتایج جعبه ابزار CCT نشان داد که حداکثر و حداقل دما در دوره مذکور افزایش مییابد. بارش سالانه 3/6 درصد افزایش تحت RCP 2.6 و 2/9 درصد کاهش تحت RCP 8.5 را نشان داد. نتیجه بررسی رواناب نشان داد که میانگین رواناب دوره آتی در زمستان، بهار و تابستان کاهش مییابد درحالی که روند افزایشی رواناب در پاییز مشهود میباشد. رواناب سالانه تحت RCP 2.6 و RCP 8.5 به ترتیب حدود 6/5 و 30 درصد کاهش یافته است که متعاقبا باعث کاهش تخلیه این رودخانه به دریاچه ارومیه میشود.
_||_