بررسی آلودگی میکروبی لاشه طیور در طی فرایند تولید در کشتارگاه صنعتی شهرستان نجفآباد
الموضوعات :
حمدالله مشتاقی
1
,
امير شفيعي دستگردي
2
,
مجتبی بنیادیان
3
1 - گروه بهداشت ومواد غذایی - دانشکده دامپزشکی- دانشگاه شهرکرد
2 - دانشگاه شهركرد
3 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: سالمونلا, لاشه طیور, کشتارگاه, استان اصفهان,
ملخص المقالة :
گوشت یکی از مهمترین نیازهای بشر و از اصلیترین منبع تأمین پروتئین است. سالمونلوز یکی از شایعترین عوامل مسمومیت غذایی بهشمار میرود که مصرف گوشت آلوده مهمترین راه انتقال این بیماری مشترک بین انسان و حیوان میباشد. کشتارگاه به عنوان یکی از بخشهای مهم در تأمین زنجیره گوشت نقش بهسزایی در کنترل و یا شیوع بیشتر این بیماری دارد. با توجه به اینکه لاشه طیور یک منبع مهم آلودگی به این بیماری است، تعیین فراوانی و میزان آلودگی باکتریایی، معیاری برای سنجش وضعیت بهداشتی کشتارگاهها جهت پیشگیری مخاطرات بهداشتی احتمالی برای مصرف کنندگان محسوب میشود. این پژوهش با هدف ارزیابی وضعیت بهداشتی کشتارگاه طیور نجفآباد در سال 1403 صورت گرفت. بدین منظور، از آب مصرفی در تجهیزات و سطح پوست ناحیه سینه لاشه طیور بهصورت تصادفی نمونهبرداری انجام شد. همچنین، 170 نمونه در 5 نوبت در طی مراحل مختلف کشتار با روش کشت مرسوم بهمنظور شناسایی سالمونلا مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که از 170 نمونه، در مجموع 20 نمونه (8/11 درصد) آلوده به سالمونلا بودند. بیشترین میزان آلودگی (45 درصد) در قسمت چیلرها مشاهده شد. یافتههای این تحقیق بیانگر آن بود که مقاطع چیلرها، خط تخلیه اندرون و پرکنی از نقاط بحرانی کشتارگاه میباشد. بهطورکلی میتوان نتیجه گرفت که با توجه به وجود سالمونلا در لاشههای طیور، شست و شوی صحیح لاشه و رعایت اصول بهداشتی در تمام مراحل فرایند کشتار جهت تضمین سلامت و بهداشت عمومی ضروری است.
1-Boubendir S., Arsenault J., Quessy S., Thibodeau A., Fravalo P., Thériault W.P., Fournaise S. and Gauche, M.L. 2021. Salmonella contamination of broiler chicken carcasses at critical steps of the slaughter process and in the environment of two slaughter plants: prevalence, genetic profiles, and association with the final carcass status. J Food prot. 84(2): 321-332.
2-Bell R.L., Jarvis K.G., Ottesen A.R., McFarland M.A. and Brown E.W. 2016. Recent and emerging innovations in Salmonella detection: a food and environmental perspective. Microb biotechnol. 9(3): 279-292.
3-Bridier A., Le Grandois P., Moreau M.H., Prénom C., Le Roux A., Feurer C. and Soumet, C. 2019. Impact of cleaning and disinfection procedures on microbial ecology and Salmonella antimicrobial resistance in a pig slaughterhouse. Sci. Rep. 9(1): 12947.
4-da Cunha-Neto A., Carvalho L.A., Carvalho R.C.T., dos Prazeres Rodrigues D., Mano S.B., de Souza Figueiredo E.E. and Conte-Junior C.A. 2018. Salmonella isolated from chicken carcasses from a slaughterhouse in the state of Mato Grosso, Brazil: antibiotic resistance profile, serotyping, and characterization by repetitive sequence-based PCR system. Poult sci. 97(4): 1373-1381.
5-Fahim A.S. 2020. Microbiological quality of chicken carcasses at modern poultry plant. J. Nut Food Process. 3(1).
6-Ghasemian S.O., Fardaei A. and Gharib Mombeni E. 2024. Effects of different slaughterhouse water chiller temperatures on the microbial quality of poultry carcasses. J. Zoonotic Dis. 8(3): 566-572.
7-Ha J.S., Seo K.W., Kim Y.B., Kang M.S., Song C.S. and Lee Y.J. 2018. Prevalence and characterization of Salmonella in two integrated broiler operations in Korea. Ir Vet J. 71: 1-9.
8-Hardie K.M., Guerin M.T., Ellis A. and Leclair D. 2019. Associations of processing level variables with Salmonella prevalence and concentration on broiler chicken carcasses and parts in Canada. Prev vet med. 168: 39-51.
9-Ibrahim H.M., Amin R.A., El-Shater M.A. and Hafez S.M. 2015. Bacteriological evaluation of freshly slaughtered chicken carcasses. Benha Vet Med J. 28(2): 74-82.
10-Iranian Institute of Standards and Industrial Research, Salmonella Search and Identification Method, 1992, Iranian National Standard 1810.
11-Jamshidi A. and Naghdipour D. 2011. Contamination of water used for chilling of poultry carcasses to Salmonella typhimurium and Salmonella enteritidis using multiplex-PCR method. J. Vet Res. 66(2): 149-152.
12-Lin C.H., Huang J.F., Sun Y.F., Adams P.J., Lin J.H. and Robertson I.D. 2020. Detection of chicken carcasses contaminated with Salmonella enterica serovar in the abattoir environment of Taiwan. Int J Food Microbiol. 325: 108640.
13-Manafi L., Aliakbarlu J. and Dastmalchi Saei H. 2020. Antibiotic resistance and biofilm formation ability of Salmonella serotypes isolated from beef, mutton, and meat contact surfaces at retail. J Food Sci. 85(8): 2516-2522.
14-Nidaullah H., Abirami N., Shamila-Syuhada A.K., Chuah L.O., Nurul H., Tan T.P., Abidin F.W.Z. and Rusul, G. 2017. Prevalence of Salmonella in poultry processing environments in wet markets in Penang and Perlis, Malaysia. Vet. world. 10(3): 286.
15-Ramirez-Hernandez A., Carrascal-Camacho A.K., Varón-García A., Brashears M.M. and Sanchez-Plata M.X. 2021. Genotypic characterization of antimicrobial resistant Salmonella spp. strains from three poultry processing plants in Colombia. Foods, 10(3):491.
16-Rodrigues I.B.B.E., Silva R.L., Menezes J., Machado S.C.A., Rodrigues D.P., Pomba C., Abreu D.L.C., Nascimento E.R., Aquino M.H.C. and Pereira V.L.A. 2020. High prevalence of multidrug-resistant nontyphoidal Salmonella recovered from broiler chickens and chicken carcasses in Brazil. Braz J Poult Sci. 22(01): eRBCA-2019.
17-Marín C., Cerdà-Cuéllar M., González-Bodi S., Lorenzo-Rebenaque L. and Vega S. 2022. Research Note: Persistent Salmonella problems in slaughterhouses related to clones linked to poultry companies. Poult sci. 101(8): 101968.
18-Mosavizadeh M.U.S., Makerani A.B., Aminoroya K. and Vakilifar, T. 2024. Evaluation of Salmonella Contamination in Slaughtered Broiler Chickens in Slaughterhouses in Golestan Province, Iran. J Health Rep. Technol. 10(3).
19-Niazi Shahraki S., Rokni N., Razavilar V., Bahonar A.R. and Akhondzadeh A. 2008. Qualitative and quantitative assessment of poultry carcasses contaminated with salmonella in tehran industrial slaughterhouses. j.vet.res. 62(6): 385-389.
20-Stearns R., Bowen K., Taylor Jr R.L., Moritz J., Matak K., Tou J., Freshour A., Jaczynski J., Boltz T., Li X. and Long C. 2024. Microbial profile of broiler carcasses processed at a university scale mobile poultry processing unit. Poult Sci. 103(5): 103576.
21-Trongjit S., Angkititrakul S., Tuttle R.E., Poungseree J., Padungtod P. and Chuanchuen R. 2017. Prevalence and antimicrobial resistance in Salmonella enterica isolated from broiler chickens, pigs and meat products in Thailand–Cambodia border provinces. Microbiol immunol. 61(1): 23-33.
22-Zeng H., De Reu K., Gabriël S., Mattheus W., De Zutter L. and Rasschaert, G. 2021. Salmonella prevalence and persistence in industrialized poultry slaughterhouses. Poult Sci. 100(4): 100991.