تغییرات فصلی کیفیت میکروبی شیرهای خام تولید شده در گاوداریهای سنتی و صنعتی
الموضوعات : Food Microbial Contamination
محبوبه قاسمی
1
,
مجتبی بنیادیان
2
,
حمداله مشتاقی
3
1 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
2 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
3 - گروه بهداشت و کنترل کیفی مواد غذایی
الکلمات المفتاحية: شیرخام, سرماگرا, مزوفیل, مقاوم به گرما, کلی¬فرم, کپک مخمر و pH,
ملخص المقالة :
درحال حاضر تازگی شیر در هنگام تحویل شیر به کارخانه ها مورد ارزیابی قرار می¬گیرد، ولی کیفیت میکروبی شیر ملاکی برای تحویل شیر نیست. مطالعه حاضر با هدف بررسی کیفیت میکروبی شیرهای خام تولیدی تحویل شده به کارخانجات فراورده های لبنی در استان چهارمحال و بختیاری در فصول مختلف سال و مقایسه کیفیت شیرهای خام تولیدی در دامداریهای صنعتی و غیر صنعتی طراحی و اجرا گردید. در این مطالعه تعداد 240 نمونه از شیرهای خام تحویلی به کارخانهها در هر فصل 60 نمونه اخذ و پس از انتقال به آزمایشگاه آزمونهای میکروبی شامل: شمارش کلی باکتریهای مزوفیل، مقاوم به گرما، سرماگرا، کلیفرم و کپک مخمر و اندازه گیری pH انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین pH نمونه های شیر صنعتی و سنتی در تمام فصول در سطح استاندارد قرار داشتند، اگر چه مقدار pH شیرهای سنتی در تابستان و پاییز اختلاف آماری معنی داری با شیرهای صنعتی داشت. همچنین نتایج بیانگر این بود که تعداد میگروارگانیسمهای شیرهای سنتی در همه گروههای میکروبی بیشتر از شیرهای صنعتی بود. تعداد باکتریهای مزوفیل، سرماگرا، کلیفرم و کپک و مخمر در شیرهای سنتی در چهار فصل اختلاف معنی دار وجود داشت. در شیرهای صنعتی نیز به استثنای کپک و مخمر، در تعداد سایر گروههای باکتریایی در چهار فصل اختلاف معنی داری وجود داشت. بر اساس نتایج شیرهای خام تولید شده در سیستم صنعتی کیفیت مناسبتری نسبت به شیرهای سنتی دارا بودند ولی اغلب شیرهای خام تولیدی اعم از صنعتی و سنتی از کیفیت میکروبی مناسبی در همه فصول سال برخوردار نبودند.
