بررسی باکتریهای رو رست علفهای هرز در باغهای میوه دانهدار در استان خراسان رضوی
الموضوعات : دو فصلنامه تحقیقات بیماریهای گیاهی
اسفندیار ظهور پرالک
1
(مربی پژوهش و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد، ایران)
الکلمات المفتاحية: باکتری, رورست, علف هرز,
ملخص المقالة :
علفهای هرز همواره موجب بروز مشکل جدی و آلودگی در باغهای میوه دانهدار شده و میزبان اولیه، ثانویه و رورستی (اپیفیتی) برخی از باکتریهای مهم گیاهی هستند که در صورت انتقال به محصول اصلی باعث صدمه و یا ایجاد بیماری میشوند. علفهای هرز شایع و مهم در باغهای میوه شامل علفهای هرز یک ساله و چند ساله میباشند. در این پژوهش طی دو سال بررسی میزبانهای ثانویه، مهمترین علفهای هرز بهاره و دائمی باغهای میوه چناران، گلمکان، قوچان، نیشابور، فریمان و حومه مشهد جمعآوری شد. گیاهان فوق شناسائی و جهت تعیین باکتریها، به روشهای فنوتیپی معمول باکتریشناسی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس باکتریهای مهم تعیین و قابلیت ایجاد بیماری و وضعیت رورستی آنها مطالعه شد. نتایج نشان داد باکتریهائی از جنس Xanthomonas sp.، Pseudomonas sp. و Pantoea sp. بصورت رورستی بر روی یولاف وحشی، قیاق، پنجه مرغی، فرز، جو خودرو و پوآ وجود دارند. باکتریهای فوق در فصل بهار از روی این گونهها قابل جدا سازی بودند. باکتریPseudomonas syringae pv. syringae از برخی علفهای هرز تیره گرامینهPoaceae جداسازی و گزارش گردیده است. باکتری Erwinia amylovora عامل آتشک گلابی از علف هرز پنجه مرغی و فرز در باغ بسیار آلوده به این باکتری جداسازی گردید.
_||_