اثر سیاستهای پولی بر تورم مواد غذایی در ایران: رویکرد رگرسیون کوانتایل
الموضوعات : فصلنامه علمی -پژوهشی تحقیقات اقتصاد کشاورزیعباس علوی راد 1 , حسین حاتمی 2 , جلیل توتونچی 3
1 - ریاست دانشگاه آزاد اسلامی واحد ابرکوه
2 - دانشجوی دکتری اقتصاد، دانشکده اقتصاد، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ابرکوه
3 - استادیار گروه اقتصاد دانشگاه آزاد اسلامی واحد یزد
الکلمات المفتاحية: ایران, سیاست پولی, رگرسیون کوانتایل, تورم مواد غذایی,
ملخص المقالة :
در این مطالعه یک مدل مبتنی بر روش کوانتایل با استفاده از دادههای فصلی دوره زمانی 1380 تا 1399 برآورد شد. متغیر نشاندهنده سیاست پولی در این مطالعه نرخ سود تسهیلات بانکی و نرخ ذخیره قانونی بوده و متغیرهای وابسته نیز نرخ رشد شاخص قیمت خوراکیها، آشامیدنی و دخانیات است. نتایج مبتنی بر برآورد مدلهای کوانتایل نشان داد که در همه کوانتایلها نرخ بهره اثر مثبت و معنیداری بر تورم مواد غذایی داشته است. بنابراین میتوان نتیجه گرفت با افزایش نرخ بهره، هزینه سرمایه و همچنین ذخیرهسازی با افزایش مواجه خواهد شد؛ همین امر بر قیمت مواد غذایی اثر مثبت گذاشته و در نتیجه آن تورم مواد غذایی را تحت تاثیر قرار خواهد داد و زمانیکه در تورم بالا، نرخ بهره افزایش پیدا کند، به دلیل افزایش هزینه سرمایه و علاوه بر آن تقاضای سود بیشتر سوداگران (به دلیل افزایش هزینه فرصت) اثر آن بر تورم بیشتر خواهد بود.
1. Del Ninno C, Dorosh PA, Subbarao K. Food aid, domestic policy and food security: Contrasting experiences from South Asia and sub-Saharan Africa. Food Policy, 2007; 32(4), 413-435.
2. Yu W, Elleby C, Zobbe H. Food security policies in India and China: implications for national and global food security. Food Security, 2015; 7(2), 405-414.
3. Soflaie shahrbabak E, Mosavi S, Mortazavi S. The Effects of Bread Subsidy Elimination on Changes in Import Dependency Ratio and Food Security. Agricultural Economics Research, 2018; 10(39), 55-82.
4. Shokri N, Assari Arani A. Evaluating the Factors Affecting Food Security in Kermanshah province (Application of Quantile Regression Technique). Agricultural Economics Research, 2020; 12(45), 181-202.
5. Pishbahar E, Javdan E. The Impact of Monetary Shocks on Food Price in Iran. QJER. 2016; 15 (4):127-142.
6. Anand R, Ding D, Tulin MV. Food inflation in India: The role for monetary policy. International Monetary Fund. 2014.
7. Akpan EO. Oil resource management and food insecurity in Nigeria. In European Report on Development (ERD) Conference in Accra, 2009, Ghana (pp. 21-23).
8. Jafari Samimi A, farajzade Z. Factors Affecting Food Price Index in Iran. Agricultural Economics Research, 2019; 11(41), 1-16.
9. Nazlioglu S, Soytas U. Oil price, agricultural commodity prices, and the dollar: A panel cointegration and causality analysis. Energy Economics, 2012; 34(4), 1098-1104.
10. Hezareh R. Analysing the Role of Economic Variables on Food Prices in the Selected Oil Exporting and Importing Countries. Agricultural Economics, 2016; 9(4), 75-96.
11. Choudhary MA, Hanif MN, Khan S, Rehman M. Procyclical monetary policy and governance. 2010.
12. Niazi Mohseni M, Shahrestani H, Kiani K, Ghafari F. The Effect of Monetary Policy Shocks on Macroeconomic Variables with Focusing on Central Bank Independence, JMBR, 2018; 11 (36), 151-182.
13. Fotros M, Tavakolian H, Maaboudi R. Impact of Fiscal and Monetary Shocks on Macroeconomic Variables in Iran, Dynamic Stochastic General Equilibrium Approach 1961-2012. Quarterly Journal of Economic Growth and Development Research, 2015, 5(19), 94-73.
14. Kellard N, Newbold P, Rayner T, Ennew C. The relative efficiency of commodity futures markets. Journal of Futures Markets: Futures, Options, and Other Derivative Products, 1999; 19(4), 413-432.
15. Palesa MK. Impact of Monetary Policy on Economic Growth: A Case Study of South Africa, Mediterranean Journal of Social Sciences, 2014; 5: 76-84.
16. Akram QF. Commodity prices, interest rates and the dollar. Energy economics, 2009; 31(6), 838-851.
17. Pishbahar E, Ghahremanzadeh M, Aref Eshghi T. Exchange Pass-Through in to Food Inflation in Iran. Agricultural Economics, 2014; 7(4), 1-21.
18. Pishbahar E. Comparison of Linear and Non-Linear Models in Assessing the Global Food Price Pass-Through into Domestic Food Price in Iran. Agricultural Economics, 2017; 10(4), 101-118. doi: 10.22034/iaes.2017.22713
19. Ghahremanzadeh M. The Effect of Macroeconomic Variables on Food Inflation in Iran: An Application of Structural Vector Error Correction Model (SVECM). Iranian Journal of Agricultural Economics and Development Research, 2016; 47(4), 773-784. doi: 10.22059/ijaedr.2016.61308
20. Balali H, mehrgan N, Bajelan A. The impact of energy prices index on food prices index: Application of Auto-Regressive Distributed Lag Model. Agricultural Economics Research, 2021; 12(48), 171-188.
21. Jahantigh F, Rahmi Ghasemabadi M, Jalali O. The Impact of Monetary Policy Shock on the Price of Storable Goods: A Case Study of Food. Journal of Money and Economy, 2018; 13(4), 471-490
22. Javdan A, Pishbahar A, Haghighat J, Mohammadrezaei R. Measuring the Pass-through Effect of Global Prices to Domestic Prices of Selected Food Products in Iran. Agricultural Economics and Development, 2018, 25(4), 147-165. doi: 10.30490/aead.2018.60998
23. Iddrisu AA, Alagidede IP. Monetary policy and food inflation in South Africa: A quantile regression analysis. Food Policy, 2020; 91, 101816
24. Bhattacharya R, Jain R. Can monetary policy stabilise food inflation? Evidence from advanced and emerging economies. Economic Modelling, 2020; 89, 122-141.
25. Koenker R, Bassett Jr G. Regression quantiles. Econometrica: journal of the Econometric Society, 1987; 33-50.
26. Mehnatfar Y, Bradaran Khanian Z, Azari Z. Oil Price Shocks and Inflation in Iran: Quantile Regression Approach. Quarterly Journal of Energy Policy and Planning Research., 2018; 4 (1):171-191
27. Pishbahar E, Baghestani M. Investigating the Economic Effects of Oil and Food Price Shocks on Macroeconomic Variables in Iran. QJER. 2014; 14 (3):45-64
_||_