تاثیر مکمل سازی رسوراترول بر برخی شاخص های اکسایشی، التهابی و آسیب سلولی ناشی از تمرین مقاومتی شدید در زنان غیرورزشکار
الموضوعات : پژوهش های کاربردی در علوم ورزشی و سلامت
1 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - گروه تربیت بدنی و علوم ورزشی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
الکلمات المفتاحية: التهاب, فعالیت ورزشی مقاومتی, استرس اکسایشی, رسوراترول,
ملخص المقالة :
رژیم غذایی حاوی پلی فنول بالا می تواند شرایط آنتی اکسیدانی بدن را بهبود داده و آسیب اکسیداتیو ناشی از ورزش و ترشح سیتوکین های پیش التهابی را کاهش دهد. با توجه به این موضوع، هدف از تحقیق حاضر بررسی تأثیر مکمل رسوراترول بر برخی شاخص های اکسایشی، التهابی و آسیب سلولی ناشی از فعالیت مقاومتی شدید در زنان غیر ورزشکار بود. 24 زن غیر ورزشکار سالم (شاخص توده بدن20-25 کیلوگرم بر متر مربع، سن 20-30 سال) به صورت داوطلبانه در تحقیق حاضر شرکت کردند. این افراد بهطور تصادفی به دو گروه دارونما و مکمل رسوراترول (12 نفر در هر گروه) تقسیم شدند. آزمودنیهای دو گروه یک هفته مکمل یا دارونما (گروه مکمل روزانه 400 میلی گرم رسوراترول و گروه دارونما روزانه به همان مقدار به صورت کپسول اسانس) مصرف کردند و بعد از ان در یک جلسه فعالیت مقاومتی با 85 درصد یک تکرار بیشینه شرکت کردند. در 3 مرحله (قبل از مکمل یاری، قبل از تمرین مقاومتی و بلافاصله پس از تمرین مقاومتی) خونگیری به عمل آمد و سطوح مالون دی آلدئید، ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، کراتین کیناز، پروتین واکنش c و اسید اوریک مورد آنالیز قرار گرفت. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که 7روز مصرف رسوراترول، در گروه مکمل توانست باعث افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام و کاهش مالون دی آلدئید نسبت به قبل از دوره مکمل سازی شود (01/0 ≥ p). همچنین مصرف مکمل رسوارترول توانست مانع افزایش معنادار کراتین کیناز و کاهش معنادار ظرفیت آنتی اکسیدانی تام بعد از فعالیت مقاومتی گردد (05/0 > p). یافتههای تحقیق حاضر نشان داد که مکمل رسوراترول از طریق کاهش مالون دی آلدئید و کراتین کیناز و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی تام، اثرات محافظتی در برابر آسیب اکسیداتیو ناشی از ورزش مقاومتی شدید در زنان جوان دارد. این اثرات مفید احتمالاً به فعالیتهای آنتیاکسیدانی ذاتی رسوراترول نسبت داده میشود. در تحقیق حاضر، محدودیت هایی مانند کم بودن تعداد آزمودنی ها و استفاده از دامنه سنی و جنسیت خاص، باعث کاهش توانایی تعمیم دادن نتایج می شود. از طرف دیگر عدم امکان کنترل دقیق رژیم غذایی آزمودنی ها یکی دیگر از محدودیت های این تحقیق است. پیشنهاد می شود که در تحقیقات آینده از گروه های بزرگ تر و یا در سنین متفاوت استفاده شود تا تاثیر مکمل رسوراترول در سایر افراد بررسی شود. همچنین از محدودیت های تحقیق عدم امکان بررسی سایر فاکتورهای استرس اکسیداتیو بود که پیشنهاد می شود در تحقیقات آتی به تاثیر این مکمل بر سایر متغیرهای فیزیولوژیکی پرداخته شود تا درک عمیق تری و کامل تری از این مکمل بر فاکتورهای استرس اکسیداتیو ناشی از ورزش به دست آید.
Asadi, S., Goodarzi, M. T., Saidijam, M., Karimi, J., Azari, R. Y., Farimani, A. R., & Salehi, I. (2015). Resveratrol attenuates visfatin and vaspin genes expression in adipose tissue of rats with type 2 diabetes. Iranian journal of basic medical sciences, 18(6), 537.
Aversa, R., Petrescu, R. V., Apicella, A., & Petrescu, F. I. (2016). One can slow down the aging through antioxidants. American Journal of Engineering and Applied Sciences, 9(4).
Badria, F. A. (2015). Evidence-based strategies in herbal medicine, psychiatric disorders and emergency medicine: BoD–Books on Demand.
Benzie, I. F., & Strain, J. J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of “antioxidant power”: the FRAP assay. Analytical biochemistry, 239(1), 70-76.
Bloomer, R. J. (2008). Effect of exercise on oxidative stress biomarkers. Advances in clinical chemistry, 46, 1-50.
Brzycki, M. (1993). Strength testing—predicting a one-rep max from reps-to-fatigue. Journal of physical education, recreation & dance, 64(1), 88-90.
Chang, W.-H., Hu, S.-P., Huang, Y.-F., Yeh, T.-S., & Liu, J.-F. (2010). Effect of purple sweet potato leaves consumption on exercise-induced oxidative stress and IL-6 and HSP72 levels. Journal of Applied Physiology, 109(6), 1710-1715.
Csiszar, A., Labinskyy, N., Pinto, J. T., Ballabh, P., Zhang, H., Losonczy, G., . . . Zhang, C. (2009). Resveratrol induces mitochondrial biogenesis in endothelial cells. American Journal of Physiology-Heart and Circulatory Physiology, 297(1), H13-H20.
da Silva, W., Machado, Á. S., Souza, M. A., Mello-Carpes, P. B., & Carpes, F. P. (2018). Effect of green tea extract supplementation on exercise-induced delayed onset muscle soreness and muscular damage. Physiology & behavior, 194, 77-82.
Esterbauer, H., & Cheeseman, K. H. (1990). [42] Determination of aldehydic lipid peroxidation products: malonaldehyde and 4-hydroxynonenal. In Methods in enzymology (Vol. 186, pp. 407-421): Elsevier.
Goldfarb, A. H., Bloomer, R. J., & Mckenzie, M. J. (2005). Combined antioxidant treatment effects on blood oxidative stress after eccentric exercise. Med Sci Sports Exerc, 37(2), 234-239.
Gu, T., Wang, N., Wu, T., Ge, Q., & Chen, L. (2021). Antioxidative stress mechanisms behind resveratrol: A multidimensional analysis. Journal of Food Quality, 2021.
Gülçin, İ. (2010). Antioxidant properties of resveratrol: A structure–activity insight. Innovative food science & emerging technologies, 11(1), 210-218.
Heo, H. J., & Lee, C. Y. (2005). Strawberry and its anthocyanins reduce oxidative stress-induced apoptosis in PC12 cells. Journal of agricultural and food chemistry, 53(6), 1984-1989.
Hsu, Y.-J., Ho, C.-S., Lee, M.-C., Ho, C.-S., Huang, C.-C., & Kan, N.-W. (2020). Protective effects of resveratrol supplementation on contusion induced muscle injury. International Journal of Medical Sciences, 17(1), 53.
Ji, L. L. (1999). Antioxidants and oxidative stress in exercise. Proceedings of the Society for experimental Biology and Medicine, 222(3), 283-292.
Ji, L. L., & Zhang, Y. (2014). Antioxidant and anti-inflammatory effects of exercise: role of redox signaling. Free Radical Research, 48(1), 3-11.
khoramdel, m., & rezaeian, n. (2021). Effect of Resveratrol Supplementation on Changes in Serum Levels of Ceruloplasmin and Malondialdehyde in Response to One Session of High Intensity Exercise in Sedentary Young Overweight Men. Sport Sciences Quarterly, 13(43), 85-104. Retrieved from https://ssqj.karaj.iau.ir/article_689148_3137f4dea326f8f5ae83498a16bc409f.pdf
Koushki, M., Lakzaei, M., Khodabandehloo, H., Hosseini, H., Meshkani, R., & Panahi, G. (2020). Therapeutic effect of resveratrol supplementation on oxidative stress: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Postgraduate medical journal, 96(1134), 197-205.
Malekyian-Fini, E., Kaviani-Nia, A., & Mahmoudi, F. (2015). The interactive effect of aerobic training and resveratrol supplementation on C-reactive protein and metabolic profiles in women with type 2 diabetes. Feyz Medical Sciences Journal, 19(5), 372-381.
Manna, S. K., Mukhopadhyay, A., & Aggarwal, B. B. (2000). Resveratrol suppresses TNF-induced activation of nuclear transcription factors NF-κB, activator protein-1, and apoptosis: potential role of reactive oxygen intermediates and lipid peroxidation. The Journal of Immunology, 164(12), 6509-6519.
McBRIDE, J. M., Kraemer, W. J., Triplett-McBride, T., & Sebastianelli, W. (1998). Effect of resistance exercise on free radical production. Medicine and science in sports and exercise, 30(1), 67-72.
Medicine, A. C. o. S. (2009). American College of Sports Medicine position stand. Progression models in resistance training for healthy adults. Medicine and science in sports and exercise, 41(3), 687-708.
Nasiri, M., Ahmadizad, S., Hedayati, M., Zarekar, T., Seydyousefi, M., & Faghfoori, Z. (2021). Trans-resveratrol supplement lowers lipid peroxidation responses of exercise in male Wistar rats. Int. J. Vitam. Nutr. Res, 91, 507-512.
Pandey, K. B., & Rizvi, S. I. (2009). Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health and disease. Oxidative medicine and cellular longevity, 2(5), 270-278.
Powers, S. K., Radak, Z., & Ji, L. L. (2016). Exercise‐induced oxidative stress: past, present and future. The Journal of physiology, 594(18), 5081-5092.
Quindry, J., Dumke, C., Slivka, D., & Ruby, B. (2016). Impact of extreme exercise at high altitude on oxidative stress in humans. The Journal of physiology, 594(18), 5093-5104.
Rahimi, R., & Nejad, H. S. (2017). Effects of β-Hydroxy-β-Methylbutyrate Supplementation on IL-4, IL-10 and TGF-β1 during Resistance Exercise in Athletes.
Saxton, J., Donnelly, A., & Roper, H. (1994). Indices of free-radical-mediated damage following maximum voluntary eccentric and concentric muscular work. European journal of applied physiology and occupational physiology, 68(3), 189-193.
Sen, R., & Baltimore, D. (1986). Inducibility of κ immunoglobulin enhancer-binding protein NF-κB by a posttranslational mechanism. Cell, 47(6), 921-928.
Silva, L. A., Silveira, P. C., Pinho, C. A., Tuon, T., Pizzol, F. D., & Pinho, R. A. (2008). N-acetylcysteine supplementation and oxidative damage and inflammatory response after eccentric exercise. International journal of sport nutrition, 18(4), 379.
Sin, T. K., Yung, B. Y., Yip, S. P., Chan, L. W., Wong, C. S., Tam, E. W., & Siu, P. M. (2015). SIRT1-dependent myoprotective effects of resveratrol on muscle injury induced by compression. Frontiers in Physiology, 6, 293.
Smoliga, J. M., Baur, J. A., & Hausenblas, H. A. (2011). Resveratrol and health–a comprehensive review of human clinical trials. Molecular nutrition & food research, 55(8), 1129-1141.
Steinberg, J. G., Delliaux, S., & Jammes, Y. (2006). Reliability of different blood indices to explore the oxidative stress in response to maximal cycling and static exercises. Clinical physiology and functional imaging, 26(2), 106-112.
Swamy, M. S., Sivanna, N., Tamatam, A., & Khanum, F. (2011). Effect of poly phenols in enhancing the swimming capacity of rats. Functional Foods in Health and disease, 1(11), 482-491.
Thirupathi, A., Wang, M., Lin, J. K., Fekete, G., István, B., Baker, J. S., & Gu, Y. (2021). Effect of different exercise modalities on oxidative stress: a systematic review. BioMed Research International, 2021.
TOFIGHI, A. (2011). EFFECT OF ACUTE AEROBIC TRAINING ACCOMPANIED BY VITAMIN C+ E SUPPLEMENTATION ON PLASMA NFLAMMATORY AND OXIDATIVE STRESS BIOMARKERS IN SEDENTARY OBESE WOMEN.
Tsao, J.-P., Liu, C.-C., Wang, H.-F., Bernard, J. R., Huang, C.-C., & Cheng, I.-S. (2021). Oral Resveratrol supplementation attenuates exercise-induced Interleukin-6 but not Oxidative Stress after a high intensity cycling challenge in adults. International Journal of Medical Sciences, 18(10), 2137.
Watson, T. A., Callister, R., Taylor, R. D., Sibbritt, D. W., MacDonald-Wicks, L. K., & Garg, M. L. (2005). Antioxidant restriction and oxidative stress in short-duration exhaustive exercise. Medicine and science in sports and exercise, 37(1), 63-71.
Wu, R.-E., Huang, W.-C., Liao, C.-C., Chang, Y.-K., Kan, N.-W., & Huang, C.-C. (2013). Resveratrol protects against physical fatigue and improves exercise performance in mice. Molecules, 18(4), 4689-4702.
Xiao, N.-N. (2015). Effects of resveratrol supplementation on oxidative damage and lipid peroxidation induced by strenuous exercise in rats. Biomolecules & Therapeutics, 23(4), 374.
Zhang, X.-G., Zhang, Y.-Q., Zhao, D.-K., Wu, J.-X., Zhao, J., Jiao, X.-M., . . . Lv, X.-F. (2014). Relationship between blood glucose fluctuation and macrovascular endothelial dysfunction in type 2 diabetic patients with coronary heart disease. European Review for Medical & Pharmacological Sciences, 18(23).