ارزیابی اثر ضدمیکروبی نانوذره اکسید مس به همراه عصاره گون و سیر بر روی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس در مدل موشی
الموضوعات : فصلنامه کیفیت و ماندگاری تولیدات کشاورزی و مواد غذایی
زهره زمانیان
1
,
الهه تاج بخش
2
,
نازیلا ارباب سلیمانی
3
1 - دانشجوی دکتری، گروه میکروبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2 - استاد، گروه میکروبیولوژی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
3 - استادیار، گروه میکروبیولوژی، واحد دامغان، دانشگاه آزاد اسلامی، دامغان، ایران
الکلمات المفتاحية: سل, عصاره سیر, عصاره گون, مایکوباکتریوم توبرکلوزیس, نانوذرات اکسید مس,
ملخص المقالة :
بیماری سل، ازجمله مشکلات بهداشتی عمده در سراسر جهان است. هدف از تحقیق حاضر، ارزیابی اثر ضدمیکروبی عصارهی سیر و گون حاوی نانوذره اکسید مس بر مایکوباکتریوم توبر کلوزیس در مدل موشی بود. این مطالعه، در بازه زمانی ششماهه در سال 1401، در شرکت سبلان دارو و آزمایشگاه سل شهرستان نهاوند، انجام شد. پس از عصارهگیری و سنتز نانوذرات، حساسیت سویهها نسبت به مخلوط مورد مطالعه با استفاده از حداقل غلظت مهارکنندگی و حداقل غلظت کشندگی، سنجیده شد. پس از اطمینان از القای بیماری، 20 موشنژاد ویستار تحت درمان، به مدت 21 روز، مخلوط عصارهی سیر و گون حاوی نانوذرات اکسید مس را به میزان 25 میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن موش، دریافت کرده و با تست توبرکولین ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که باکتری نسبت به مخلوط عصاره سیر و گون حاوی نانوذرهی اکسید مس حساسیت مطلوبی دارد و در گروه دریافتکننده مخلوط عصارههای مورد استفاده، در نیمی از موشها، تست توبرکولین منفی گردید. بر اساس یافتههای حاصله، خاصیت سینرژیستی ترکیب عصاره سیر و گون که حاوی نانوذرات اکسید مس است، اثربخشی امیدوارکنندهای در کاهش عفونت سل نشان داد و بهعنوان یک راهکار بالقوه برای مداخلات ضدسل مطرح میگردد.