اثر عصاره زوفا (Hyssopus officinalis) و ویتامین C بر عملکرد، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی و میکروبیوتای روده جوجههای گوشتی
الموضوعات :محمد سلیم العطار 1 , حسین رضا شهبازی 2 , فروغ محمدی 3
1 - دانشجوکارشناسی ارشد،گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
2 - استادیارگروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
3 - دانشیار ،گروه دامپزشکی، دانشکده کشاورزی، واحد کرمانشاه، دانشگاه آزاد اسلامی، کرمانشاه، ایران
الکلمات المفتاحية: زوفا, ویتامین C, عملکرد, سیستم ایمنی,
ملخص المقالة :
استفاده از مکمل های گیاهی و ویتامین ها در پرورش طیور سبب بازدهی رشد و تولید بالاتر می¬شود.آزمايش حاضر با هدف اثر عصاره زوفا (Hyssopus officinalis) و ویتامین C بر عملکرد، ویژگیهای لاشه، فاکتورهای خونی، سیستم ایمنی و میکروبیوتای روده جوجههای گوشتی انجام شد. جهت انجام آزمایش از 300 قطعه جوجه نر یکروزه نژاد راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار و 5 تکرار که هر تکرار حاوی 15 جوجه بود، استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 1: شاهد (بدون افزودنی)، 2: شاهد + 250 میلی گرم در کیلوگرم عصاره زوفا، 3: شاهد + 250 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و 4: شاهد + 250 میلی گرم در کیلوگرم عصاره زوفا + 250 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C بودند. برطبق یافته ها افزایش وزن و خوراک مصرفی و همچنین درصد سینه جوجه های گوشتی در کل دوره در تیمارهای حاوی مخلوط عصاره زوفا و ویتامین C نسبت به شاهد افزایش معنی داری داشتند (05/0>P). غلظت کلسترول و آسپارتات آمينوترانسفراز در تیمارهای حاوی ویتامین C و مخلوط عصاره زوفا و ویتامین C، کاهش معنی داری با شاهد داشتند (05/0P<). عیار کل پادتن¬های تولید شده علیه SRBC برای جوجه هایی که از مخلوط عصاره زوفا و ویتامین C استفاده کرده بودند، افزایش معنی¬داری با شاهد داشتند (05/0P<). به طور کل نتایج نشان داد کارایی مخلوط عصاره زوفا به همراه ویتامین C در بهبود عملکرد رشد و تقویت سیستم ایمنی بهتر از کاربرد جداگانه آن ها در جیره جوجه های گوشتی می باشد.
Poorghasemi M, Chamani M, Mirhosseini SZ, Sadeghi AA, Seidavi A. Effect of Lactofeed probiotic and different sources of fat on performance, carcass characteristics and lipid parameters in broiler chickens. J Livest Sci. 2017;8:1-7.
2. Ogunwande IA, Flamini G, Cioni PL, Omikorede O, Azeez RA, Ayodele AA, Kamil YO. Aromatic Plants growing in Nigeria: Essential Oil Constituents of Cassiaalata (Linn.) Roxb and Helianthus annuus L. Rec. Nat Prod. 2010;4(4):211-17.
3. Indisch W, Schedle K, Plitzner C, Kroismayr A. Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. J Anim Sci. 2008;86(14):140-55. doi: 10.2527/jas.2007-0459
4. Ritz CW, Hulet RM, Self BB, Denbow DM. Growth and intestinal morphology of male turkeys as influenced by dietary supplementation of amylase and xylanase. Poult Sci. 1995;74(8):1329-34. doi: 10.3382/ps.0741329
5. Rouzmehr F, Mohit A, KoshSekeh M, Hassanzade M. The effect of the additive containing artichoke extract (APC) on growth, blood cholesterol level, carcass characteristics and immune system of broiler chickens. J Vet Clin Pathol. 2014;8(29):357-27. doi: 20.1001.1.23222387.1393.3.3.7.2
6. Fathiazad F, Sanaz H. A review on Hyssopus officinalis L.: Composition and biological activities. African J Pharm Pharmacol. 2011;5(17):1959-66. doi.org/10.5897/AJPP11.527
7. Mckee JS, Harrison H. Effect of supplemental ascorbic acid on the performance of broiler chicks exposed to multiple concurrent st. Poult Sci. 2003;74:1772-85. doi: 10.3382/ps.0741772
8. Ghahremani A, Sadeghi AA, Hesaraki S, Chamani M, Shawrang P. Effect of energy sources and levels on caecal microbial population, jejunal morphology, gene expression of jejunal transporters (SGLT1, FABP) and performance of broilers under heat stress. Kaf Univ Vet Fak Derg. 2017;23(3):415-22. doi: 10.9775/kvfd.2016.16899
9. Farzanfar N, Mohammadi M, Roostaie Ali-Mehr M. Effect of inclusion of Shirazi thyme (Zataria multiflora Boiss) aqueous extract in drinking water on performance and immune responses of broilers. Iran J Anim Sci. 2015;46:141-49.
10. Erner G, Altop A, Ocak N, Aksoy HM, Cankaya S, Ozturk E. Influence of black cumin seed (Nigella sativa L.) and seed extract on broiler performance and total coliform bacteria count. Asian J Anim Vet Adv. 2010;5(2):128-35. doi: 10.3923/ajava.2010.128.135
11. Yahav S, Straschnow A, Luger Shinder D, Tanny J, Cohen S. Ventilation, Sensible Heat Loss, Broiler Energy, and Water Balance Under Harsh Environmental conditions. Poult Sci. 2004;83:253-58. doi: 10.1093/ps/83.2.253
12. Pardue SL, Thaxton JP, Brake J. Plasma ascorbic acid concentration following ascorbic acid loading in chicks. Poult Sci. 1984;64:1334-40. doi: 10.3382/ps.0632492
13. Mohamadamini M, Shariatmadari F, Hosseini SA. The effects of turmeric, thyme and cinnamon on parameters related to ascites syndrome in Arian broilers. Iran J Med Arom Plants. 2015;31(3):436-45. doi.org/10.22092/ijmapr.2015.101878
14. Shoukry A. Some physiological effects of potassium chloride and as ascorbic acid supplementation on heat stress broiler chicks. Egypt Poult. Sci. 2004;21(4):1079-1100.
15. Hamano Y, Sugawara S, Kamota Y, Nagai E. Involvement of lipoic acid in plasma metabolites, hepatic oxygen consumption, and metabolic response to a beta-agonist in broiler chickens. Br J Nutr. 1999;82:497-503.
16. Schaffer S, Eckert GP, Muller WE, Llorach R, Rivera D, Grande S, Galli C, Visioli F. Hypochlorous acid scavenging properties of local mediterranean plant foods. Lipids. 2004;39(12):1239-47.
17. Ajayi OB, Odutuga A. Effect of low‐zinc status and essential fatty acids deficiency on the activities of aspartate aminotransferase and alanine aminotransferase in liver and serum of albino rats. Mol Nutr Food Res. 2004;48(2):88-90. doi: 10.1002/food.200300316
18. Duskaev GK, Kvan OV, Rakhmatullin SG. Eucalyptus viminalis leaf extract alters the productivity and blood parameters of healthy broiler chickens. Vet World. 2020;13(12):2673-81. doi: 10.14202/vetworld.2020.2673-2680
19. Pirmohammadi A, Daneshyar M, Farhoomand P. Effect Thymus vulgaris and Mentha pulegium powders on performance, carcass characteristics and some blood parameters of broilers under heat stress condition. Iran J Vet Res. 2016;11:12-25.
20. Fathi M, Haydari M, Tanha T. Influence of dietary aspirin on growth performance, antioxidant status, and mortality due to ascites in broiler chickens. Poult Sci J. 2016;4(2):139-46.
21. Hoan N, Khoa M. The Effect of different levels of sesame oil on productive performance, egg yolk and blood serum lipid profile in laying hens. Open J Anim Sci. 2016;6:85-93.
22. Attia YA, Al-Harthi MA, Hassan SS. Turmeric (Curcuma longa L.) as a phytogenic growth promoter alternative for antibiotic and comparable to mannan oligosaccharides for broiler chicks. Rev Mexic Cien Pecur. 2017;8(1):11-21. doi: 10.22319/rmcp.v8i1.4309