پژوهشی بر پدیدارشناسی مارتین هایدگر و واکاویِ پارادایم های "پرسش بنیادین و شی" در فرافرم هایِ ریچارد سِرا و " چهارگانگی و پُل " در بدن مندی معماریِ دیدیه فاستینو و رولف رامستاد
الموضوعات : معمار شهرمرتضی خائف 1 , محمدسجاد فتحی 2
1 -
2 - دانشکده معماری، دانشگاه شهاب دانش ، قم ، ایران
الکلمات المفتاحية: مارتین هایدگر , پدیدارشناسی , معماری معاصر , چهارگانگی , پل , پرسش بنیادین,
ملخص المقالة :
تحلیل و معنازایی از فرم، ابتدایِ سخن این مقاله است، چگونگی این تحلیل همواره با طرح پرسش و پرسشگری همراه بوده است. پرسشگری در هستیِ وجود، رویدادی به مثابه هم درونی و آشکارگی در اندیشه مارتین هایدگر بوده است. هستی، یگانه پرسش هایدگر و سرود شاعرانه، گذرگاه مسئله مند به عالم در هستی ودن و دازاین است. معنا، ذاتا جایگاهی متافیزیکی برای ارتباط ضمیرِ فرم با اندیشه و حالاتِ هستی مندی دارد. حال سوال اینجاست چگونه یک مکان رخ می دهد؟ آیا در زبانِ پست مدرنیته و پساساختارگرای امروز در این فرادگرگونی هنر، بدن و معماری می توان سخنی از ممیزاتِ همپیوستگی هایدگر و آثارمعاصر معماری و هنر معاصر برداشت کرد؟ در این پژوهش که اسناد خود را به روش تحقیقی–کتابخانه ای جمع آوری کرده است، ابتدا مروری بر هستی و زمان هایدگر صورت گرفته و سپس با مطالعه در پدیدارشناسی مارتین هایدگر؛ مکان مندی ِهستنده در هستی، با رویکرد پدیدارشناختی و با موضوعیت بخشی به ابژه ها آثار معماری و هنریِ پست مدرن تحلیل می شود و در مقام نتیجه هرآنیت و مکانمندی وجودی و فلسفی هایدگر با بیانِ فرمیک صفحه ها و فرم های ریچارد سِرا و بدنمندی فرمِ معماری پلکانی به بهشت دیدیه فاستینو و مسیر ملی رولف رامستاد، خواننده را به درک پدیدارشناسیِ ابژه نزدیک می سازد.
1- زهاوی ، دان ( 1402 ) . مبانی پدیدارشناسی . ترجمه علیرضا عطار زاده . تهران : انتشارات ققنوس. 2- هایدگر ، مارتین ( 1396). هستی و زمان . ترجمه سیاوش جمادی . تهران : انتشارات ققنوس.
3- هایدگر ، مارتین ( 1401 ). مفهوم زمان و چند اثر دیگر . ترجمه عبدالهی . تهران : انتشارات مرکز.
4- شار ، آدم ( 1401) . هایدگر برای معماران . ترجمه مرتضی نیک فطرت ، تهران : انتشارت فکر نو.
5- کمالی ، سیدمجید (1395). لوگوس و حقیقت زبان نزد هیدگر . تهران : پرسش.
6- شار ، ادم ( 1400) . کلبه هایدگر . ترجمه ایرج قانونی . تهران : انتشارات ثالث.
7- شولتز ، کریسیتن نوربرگ شولتز ( 1393) معماری : معنا و مکان و ترجمه ویدا برازجانی . تهران : انتشارات پرهام نقش.
8- tمنوچهری ، عباس (1387 ).مارتین هایدگر . تهران : انتشارات دفتر پژوهش¬های فرهنگی.
9- دیباج ، سید موسی ، سلطان زاده ، حسین (1392) فلسفه و معماری . تهران : دفتر پژوهش های فرهنگی.
10- نیک فطرت، مرتضی. (1399). پدیدارشناسی مارتین هایدگر و ساحت هستی شناسانه فضای معماری. کنفرانس ملی شهرسازی، معماری، عمران و محیط زیست.
11- بولت ، باربارا (1395). هایدگر در چهارچوبی جدید . ترجمه مهتاب کلانتری . تهران : انتشارات ناهید.
12- سلطانی کوهانستانی، مریم. (1398). نقد و بررسی ترجمة فارسی کتاب هایدگر در چهارچوبی جدید: شرح مفاهیم اصلی هایدگر برای هنرمندان. پژوهشنامه انتقادی متون و برنامه های علوم انسانی، 19(1 (پپاپی 65).