خاصیت ضدمیکروبی عصارههای پنج گونه گلسنگ روی Fusarium oxysporum و Ralstonia solanacearum عوامل پوسیدگی سیبزمینی
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیفرید هوشیار 1 , سلیمان جمشیدی 2 , محمد سهرابی 3
1 - مدرس مرکز گرمی
دانشگاه پیام نور
گرمی، ایران
نشانی الکترونیک :
houshyar.farid@gmail.com
2 - باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان واحد میانه
دانشگاه آزاد اسلامی
میانه، ایران
3 - استادیار پژوهشکده زیست فناوری
سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران
تهران، ایران
الکلمات المفتاحية: مهار زیستی, کنترل طبیعی, آنتیمیکروبیال, حداقل غلظت بازدارنده, حداقل غلظت کشنده,
ملخص المقالة :
استفاده از خاصیت ضدمیکروبی گلسنگ ها می تواند از جمله روش های همگام با طبیعت و کم خطر در مدیریت بیماری های گیاهی باشد. در این پژوهش، فعالیت ضدمیکروبی عصاره های استونی، متانولی و کلروفرمی پنج گونه گلسنگ بومی شامل Ramalina capitaat، Xanthoparmelia stenophylla، Umbilicaria cylindrica و Rhizoplaca crysoleuca شناسایی شد. گونه Anamylopsora pulcherrima جمع آوری شده از ارتفاعات مشگین شهر و داران جلفا علیه قارچ Fusarium oxysporum و باکتری Ralstonia solanacearum عوامل پوسیدگی سیب زمینی در شرایط آزمایشگاه به روش دیسک گذاری و حداقل غلظت بازدارنده و کشنده و نیز شرایط شبیه سازی شده انبار مورد بررسی قرار گرفت. دیسک حاوی حلال خنثی د ی متیل سولفوکساید به عنوان شاهد منفی و دیسک حاوی بنومیل 2/0% و دیسک آنتی بیوگرام جنتامایسین به عنوان شاهدان مثبت به ترتیب برای قارچ و باکتری در نظر گرفته شد. عصاره گلسنگ های مورد بررسی روی قارچ مذکور تأثیری نداشتند، در حالی که عصاره کلروفورمی گلسنگ R. capitata فعالیت ضدباکتریایی قابل توجهی روی باکتری مذکور نشان دادند. عصاره گلسنگ های R. chrysoleuca و R. capitata بازدارنده تر و کشنده تر از بقیه علیه باکتری بودند. بررسی انباری با آغشته کردن غده های سیب زمینی با عصاره های منتخب گلسنگی بعد از مایه زنی با باکتری بیماریزا نشان داد که بیش از 80% عصاره ها خاصیت پیشگیری کننده داشتند. عصاره های گلسنگی مورد بررسی می تواند به عنوان یک فرآورده بیولوژیکی جایگزین فرآورده های شیمیایی مدنظر قرار گیرد.
_||_