بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف سبوس برنج بر عملکرد مرغ های تخم گذار
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیعلی نوبخت 1 , علیرضا صفامهر 2 , یوسف میهمان نواز 3
1 - عضو هیأت علمی گروه مهندسی علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
2 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
3 - عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
الکلمات المفتاحية: عملکرد, مرغ تخم گذار, سبوس برنج, تخم مرغ,
ملخص المقالة :
این آزمایش جهت بررسی امکان استفاده از سطوح مختلف سبوس برنج روی عملکرد مرغ های تخم گذار انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی با تعداد 256 قطعه مرغ تخم گذار در 4 تیمار و 4 تکرار و با سطوح صفر (شاهد)، 5، 5/7 و 10 درصد سبوس برنج به مدت 8 هفته انجام شد. میزان تولید تخم مرغ و نیز وزن متوسط تخم مرغ ها به طور روزانه از طریق توزین و تولید توده ی تخم مرغ و نیز خوراک مصرفی به صورت هفتگی اندازه گیری شد. ضخامت پوسته ی تخم مرغ ها با استفاده از میکرومتر با دقت 001/0 میلی متر در وسط تخم مرغ و در سه نقطه اندازه گیری شد و معدل آن ها به عنوان ضخامت نهایی پوسته در نظر گرفته شد. این کار برای 4 عدد تخم مرغ انجام شده و میانگین آن ها به عنوان ضخامت نهایی پوسته ی تخم مرغ برای هر یک از واحدهای آزمایشی در نظر گرفته شد. نتایج حاصله نشان داد که افزودن سبوس برنج تا 5/7 درصد به جیره های غذایی مرغ های تخم گذار، تأثیر معنی داری روی عملکرد آن ها ندارد، ولی افزودن10 درصدی آن موجب کاهش معنی دار درصد تولید تخم مرغ، تولید توده ای و نیز افزایش ضریب تبدیل مواد غذایی می گردد. لذا می توان از سبوس برنج تا سطح 5/7 درصد در جیره غذایی مرغ های تخم گذار بدون داشتن هیچ گونه اثر نامطلوبی در عملکرد استفاده کرد.
1- پور رضا، ج. 1379. تغذیه مرغ، جلد 1و 2. انتشارات ارکان.
2- صوفی سیاوش، ر. 1365. تغذیه دام. انتشارات عمیدی.
3- Anonymous . 2006. Hy-Line variety W-36 commercial management guide 2006-2008. Hy-Line international publication. West Des Moines, Iowa U.S.A.
4- Ersin Samli, H., N. Senkoylu, H. Akyurek and A. Agma. 2006. Using rice bran in laying hens diets. Cent. Eurp. Agi. 1:135-140.
5- Ferrell, D.J. 1994. Utilization of rice bran in diet for domestic fowel and ducklings. World’s . Poult. Sci. 19:115-130.
6- Gallinger, C.I., D.M. Suarez and A. Irazusta. 2004. Effects of rice bran inclusion on performance and bone mineralization in broiler chicks. J. App. Poult. Res. 13:183-190.
7- Gunawan, B. and B. Tangendjaja. 1988. The effect of long storage of rice bran for growing broiler chickens. Ilmu dan Peternakan. 3:135-138.
8- Haghnazar, A. and M. Rezaei. 2004. To determine the metabolizable energy of rice bran and the use of it in layer ration. XII. World’s Poult. Cong. Istanbul. Turkey. 8-13.
9- Khan, A. D. 2004. Making rice bran, a cereals alternative. Feed Int. June. P:18-19.
10- Kies, A., K. Van Hemert and W. C. Sauer. 2001. Effects of phytase on protein and amino acid digestibility and energy utilization. World’s . Poult. Sci. J. 57:109-129.
11- Randall, J. M., R.N. Sayre, W.G. Schultz, R.G. Fong, A.P. Mossman, R.E. Tribelhom and R.M. Saunders. 1985. Rice bran stabilization by extrusion cooking for extraction of edible oil. J. Food. Sci. 50: 361-366.
12- Ravindran, V., W. L. Bryden and E. T. Kornegay. 1995. Phytates: occurrence, bioavailability and implications in poultry nutrition. Poult and Avia. Bio. Rev. 6(2):125-143.
13- SAS Institute. 1994. SAS Users Guide: Statistics Version 6.12 Ed. SAS Institute Inc., Cary, NC.
14- Tangendjaja, B. and J. B. Lowry. 1985. Improved utilization of rice bran: a rapid field method for estimating hull content. Ilmu dan Peternakan. 1:314-343.
15- Warren, B. E. and D. J. Farrel. 1991. The nutritive value of full – fat Australian rice bran. V. the apparent relation of mineral and apparent digestibility of amino acid in chicken and adults cockerels fitted with ileal cannulae. Anim. Feed. Sci. Tech. 34:323-342.
_||_