اثر تیواوره بر شکستن خواب و عملکرد مینیتیوبرهای سیبزمینی (Solanum tuberosum L.) رقم آگریا
الموضوعات :
بوم شناسی گیاهان زراعی
سردار گرمچی
1
,
محمدباقر خورشیدی بنام
2
,
داود حسن پناه
3
1 - عضو باشگاه پژوهشگران جوان دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل.
2 - استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی.
3 - عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل.
تاريخ الإرسال : 08 الثلاثاء , صفر, 1430
تاريخ التأكيد : 26 الأحد , ذو الحجة, 1430
تاريخ الإصدار : 07 الأربعاء , جمادى الأولى, 1431
الکلمات المفتاحية:
سیب&lrm,
زمینی,
دوره خواب,
تیواوره,
وزن غده,
مینیتیوبر,
ملخص المقالة :
به منظور بررسی اثرات کاربرد تیواوره بر شکستن خواب و عملکرد مینیتیوبرهای سیبزمینی رقم آگریا در شرایط گلخانه، آزمایشی در سال 1387 اجرا گردید. تیواوره در سه غلظت متفاوت (صفر، 5/0 و 1 درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد استفاده قرار گرفت. پس از شکستن خواب مینیتیوبرها، صفات تعداد نیش، طول بلندترین نیش و تعداد روز تا نیشزنی یادداشت گردید و سپس مینیتیوبرها در گلدان کاشته شدند. در طول دوره رشد صفات دیگری از قبیل تعداد روز تا سبز شدن، تعداد ساقه اصلی و ارتفاع بوته اندازهگیری شد. پس از برداشت غده ها، صفات تعداد غده در بوته، وزن کل غده و میانگین وزن غده تولید شده در هر بوته اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس صفات نشان داد که تأثیر مصرف تیواوره بر تمام صفات معنیدار بود. مصرف محلول تیواوره با غلظت یک درصد بهطور متوسط باعث کاهش زمان نیشزنی از 60 روز به 26 روز، افزایش تعداد نیش از 8/1 تا 1/3 نیش، افزایش طول بلندترین نیش از 8/1 به 1/4 سانتیمتر، کاهش تعداد روز تا سبز شدن از 60 به 29 روز، افزایش تعداد ساقه در بوته از 2/1 تا 3/2 ساقه در بوته، افزایش ارتفاع بوته تا 6/30 سانتیمتر، افزایش تعداد غده از 5 به 9 غده در بوته، کاهش وزن تک غده به 1/22 گرم و همچنین افزایش وزن کل غده در بوته از 183 به 202 گرم گردید. بر اساس نتایج این بررسی چنانچه هدف آماده کردن مینیتیوبرها برای کاشت باشد، مصرف یک درصد تیواوره برای شکستن خواب، تسریع سبز شدن بوته، افزایش تعداد غده در بوته و حصول حداکثر عملکرد در مینیتیوبرهای سیبزمینی رقم آگریا توصیه می گردد.
المصادر:
Anonymous. 2006. FAO factsheets. www.fao.org.
Bajji, M., Hamdi, M. M., Gastiny, F., Rojas-Beltran, J. A. and Jardin, P. 2007. Catalase inhibition accelerates dormancy release and sprouting in potato (Solanum tuberosum L.) tubers. Biotechnology, Agronomy, Society and Environmen. 11(2): 121-131.
Emilson, B. 1999. Studies on the rest period and dormant period in the potato tuber. Acta Agriculture Suecana 3:189-284.
Hassanpanah, D., Shahryari, R. and Ebrahimi, M. 2006. Principle of potato minituber production. Rahro Danesh Publishers. 42 pp. [In Persian with English Abstract].
Hassanpanah, D., Shahryari, R., Shamel, A. and Fathi, L. 2008. Effect of thiourea and gibberellic acid on dormancy breaking of potato minitubers (Agria cultivar). Abstract book of 5th Iranian Horticulture Congress, Agriculture Faculty of Shiraz University, 6-9 September 2008, p. 100. [In Persian with English Abstract].
Ju, Y. L., Gu, L., Wang, B. J., Jiang, L. and Luo, Z. M. 2001. Studies on dormancy breaking in virus-free potato minituber. Acta Agriculturae Boreali Sinica 16(4):36-41.
Kasrawi, M. A. and Alfayyad, M. 1989. Yield and quality of potatoes as influenced by breaking dormancy of tuber seed. Research Journal of Aleppo University (Syria), Agricultural Science 13:51-68.
Kasrawi, M. A. and Alfayyad, M. 1989. Yield and quality of potatoes as influenced by breaking dormancy of tuber seed. Research Journal of Aleppo University (Syria), Agricultural Science 13: 51-68. [In Persian with English Abstract].
Lommen, W. J. M. 1994. Effect of weight of potato minitubers on sprout growth, emergence and plant characteristics at emergence. Potato Research 37(3): 315-322.
Lommen, W. J. M. 1995. Basic studies on the production and performance of potato minitubers. Ph.D Thesis, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands. 181 pp.
Mosley, A. R., Yilma, S. and Charlton, B. A. 2007. Production of pre-nuclear potato seed from meristem to minitubers. Oregon State University, Potato Project. Pp. 1-19.
Otroshy, M. and Struik, P. C. 2006. Utilization of tissue culture techniques in a seed potato tuber production scheme. Ph.D Thesis, Wageningen University, Wageningen, The Netherlands, 264 pp.
Pietkiewicz, E. 1983. Comparison of the efficiency of breaking tuber dormancy with some chemicals. Biuletyn Instytutu Ziemniaka, Poland, 30: 17-28.
Rehman, F., Lee, S. K., Khabir, A., Joung, H. V. and Yada, R. Y. 2003. Evaluation of various chemicals on dormancy breaking and subsequent effects on growth and yield in potato microtubers under greenhouse conditions.Acta Hoticulturae 619:375-381.
Rehman, F., Seung, K. L. and Joung, H. 2002. Effects of various chemicals on carbohydrate content in potato microtubers after dormancy breaking. Journal of Plant Science 1(3): 224-225.
Rezaie, A. and Soltani, A. 1997. Potato Production. Jahad Daneshgahi Press, 179 pp. [In Persian with English Abstract].
Rykaczewska, K. 1996. The dormancy period of minitubers of five potato cultivars. Biuletyn Instytutu Ziemniaka 47: 37-43.
Van Ittersum, M. K. and Struik, P. C. 1992. Relation between stolon and tuber characteristics and the duration of tuber dormancy in potato. Netherlands Journal of Agricultural Science 40: 159-177.
Wiersema, S. G., Cabello, R. and Booth, R. h. 1987. Storage behaviour and subsequent field performance of small seed potatoes. Tropical Science 27: 105-112.
Yashar, A., Abdolla, M. and Abdel, M. 1995. Effects of seed tuber size of some potato cultivars on productivity of autumn plantation. Australian Journal of Agricultural Science26(2): 1-11.
_||_