اثر تنش خشکی ناشی از پلیاتیلنگلایکول بر خصوصیات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و بیوشیمیایی ارقام انتخابی بادام
الموضوعات : بوم شناسی گیاهان زراعیعلی مومن پور 1 , حسین محمدی 2 , علی ایمانی 3 , سمیه محمدیان 4
1 - دانشجوی دکتری
گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان
رشت، ایران
2 - دانشجوی کارشناسی ارشد
گروه علوم باغبانی
دانشکده کشاورزی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد علوم و تحقیقات تهران
تهران، ایران
3 - دانشیار موسسه نهال و بذر کرج
تهران، ایران
4 - دانشجوی کارشناسی ارشد
گروه علوم باغبانی
دانشگاه آزاد اسلامی
واحد کرج
کرج، ایران
الکلمات المفتاحية: تنش خشکی, تنش آبی, گلوکز و فروکتوز, رطوبت نسبی, پرولین, نشت یونی,
ملخص المقالة :
این تحقیق در ایستگاه تحقیقات باغبانی موسسه اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی به صورت فاکتوریل انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل بذور ارقام مختلف بادام (سوپرنووا، پرلیس، 99D-، مارکونا، ربیع و 16-k) و تنش اسمزی ناشی از پلی اتیلن گلایکول در پنج سطح 0، 2-، 4-، 6- و 8- بار بود. با اعمال تنش خشکی روی گیاهان ارتفاع گیاه، تعداد برگ، کلروفیل a، b و کلروفیل کل، میزان گلوکز و فروکتوز، محتوای رطوبت نسبی برگ، کاهش و میزان پرولین و نشت یونی افزایش یافت ولی میزان این کاهش و یا افزایش در بین ارقام بررسی شده با یکدیگر اختلاف معنی داری نشان دادند. همچنین، رقم پرلس و K66 بیشترین حساسیت را نسبت به تنش خشکی از خود نشان دادند و تعداد برگ و ارتفاع گیاه در تنش اسمزی 2- بار نیز به طور معنی داری نسبت به شاهد کاهش نشان داد. بیشترین مقاومت به تنش خشکی در ارقام D99 و مارکونا مشاهده شد و تنش اسمزی تا 6- بار را تحمل نمودند و تنها در تنش اسمزی 8- بار تعداد برگ و ارتفاع آن به طور معنی داری نسبت به گیاهان شاهد کاهش یافت. نتایج حاصل از بررسی صفات فیزیولوژیک و بیوشیمیایی با نتایج حاصل از اندازه گیری صفات رویشی همخوانی داشت. ارقام مارکونا و D99 که بیشترین میزان تولید پرولین و کمترین میزان نشت یونی را دارا بودند، به عنوان مقاوم ترین ارقام نسبت به تنش خشکی تشخیص داده شده و رقم K66 به عنوان حساس ترین رقم به تنش خشکی معرفی شد.
10. Germana C. 1997. Experiences on the response of almond plants (A. communis L.) to water stress. Acta Horticulturae. 449: 497-503.
11. Heiydari Sharif Abad H (2001). Plant and salinity. Research institute of forests and rangelands. 71 page.
12. Ibrahim M, Zeid N, El-Semary A (2001). Response of two differentially drought. Tolerant varieties of maize to drought stress. Pakistan Journal of Biologic Science. 4, 779-784.
13. Irigoyen JJ, Emerich DW, Sanchez-Diaz M (1992). Alfalfa leaf senescence include by drought stress: photosynthesis, hydrogen peroxide metabolism, lipid peroxidation and ethylene evolution. Physiologia Plantarum. 84: 67-72.
14. Karamanos AJ (1995). The involvement of praline and some metabolites in water stress and their importance as drought resistance indicators. Plant Physiology. 21(2-3): 98-110.
15. Kaufman MR, Eckard AN (1971). Evaluation of stress control by polyethylene. Glycols by analysis of gulation. Plant Physiology. 47,453- 456.
17. Lutts S, Kinet JM, Bouharmont J (1995). Changes in plant response to NaCl during development of rice (Oryza sativa L.) varieties differing in salinity resistance. Journal Experimental of Botany. 46, 1843–1852.
19. Michel B. E, Kaufman M. R (1973). The osmotic potential of polyethylene glycol 6000. Plant Physiology. 51: 914 – 916.
21. Prisco J.T, Baptista C.R, Pinheiro E.J.L (1992). Hydration, Dehydration Seed. Pretreatment and its effects on seed germination under water stress. Plant Physiology 70, 114 – 126.
22. Rouhi V (2007). Seed Germination of Prunus scoparia (Spach) C.K. Schneider and Drought Stress Evaluation Based on Ecophysiological Parameters and Growth Characteristics for Three Contrasting Almond Species (P. dulcis (Miller) D. Webb, P. lycioides (Spach) C.K. Schneider and P. scoparia (Spach) C.K. Schneider.Ph.D. Diss. University of Antwerp, Faculty of Science, Department of Applied Biological Sciences.
23. SAS (2000). STAT User’s Guide. SAS Institute, Cary, NC, USA.
24. Torrecillas A, Alarcon JJ, Domingo R, Planes J, Sanches MJ (1996). Strategies for drought resistance in leaves of two almond cultivars. Plant Science. 118: 135-143.
25. Yamasaki S, Dillenburg L. C (1999). Measurements of leaf relative water content in Araucaria angustifolia. Revista Brasilian Fisiologia Vegetal. 11: 69-75.
_||_